Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 24.07.2017 12:49:24

Budimpešta bi zmogla tudi olimpijske igre

Reuters
Madžarska v zadnjih dneh navdušuje z organizacijo svetovnega prvenstva v plavanju. Ob odločitvi Mednarodnega olimpijskega komiteja, da si bosta Pariz in Los Angeles razdelila poletne igre 2024 in 2028, gre kar nekako v pozabo, da je bila madžarska prestolnica tudi kandidat za olimpijske igre 2024.

Na koncu je Budimpešta izstopila iz boja za OI. Odločitev je bila povsem politična, saj so prve raziskave javnega mnenja pokazale, da meščani projekta zaradi velikanskih predvidenih stroškov ne podpirajo in so enostavno mnenja, da si Madžarska tega zalogaja po finančni plati ne more privoščiti.

A slika na SP kaže, da bi bila Madžarska lahko izjemen gostitelj. Tribune na vseh prireditvah v prestolnici so polne, organizacija poteka brez zapletov. Ob tem mesto premore izredne objekte, v katerih gosti en velik športni dogodek za drugim. Tudi letos bo julijskemu svetovnemu prvenstvu v plavanju sledilo svetovno prvenstvo v judu. Z vsega malo stroški pa bi Madžari nesporno zgradili in prenovili minimalno število objektov, ki bi bili pripravljeni za največji športni dogodek na svetu. Praktično jih tudi vseskozi obnavljajo in gostijo manj razširjene športe, kot denimo lani SP v rokoborbi.


Ob glavnem mestu se za veliko število disciplin ponuja tudi Blatno jezero. To je letos gostilo daljinske plavalce in po mnenju udeležencev so Madžari tukaj postavili nove smernice za vsa nadaljnja tekmovanja, v začetku septembra bodo tukaj tekmovali jadralci v razredu finn, Szeged ima v izredno lepem okolju vrhunske proge za kajakaše na mirnih vodah in veslače.

Mesto navdušuje tudi s svojimi znamenitostmi od parlamenta, gradu, citadele, opere, Trga junakov in številnih toplic, prav poseben čar pa mu daje Donava. Bregovi Donave so v večernem času, ko so znamenitosti lepo osvetljene, gostili tudi odprtje prvenstva in ameriški novinar Alan Abrahamson je prepričan, da je to tudi izredno prizorišče za odprtje iger. "Na olimpijskih igrah nisem videl boljšega, razen morda v Pekingu 2008." Navdušen je bil ob obisku Budimpešte tudi predsednik olimpijskega komiteja Slovenije Thomas Bach.

Igre bi bile tudi izredna priložnost za slovenske ljubitelje športa, saj je metropola ob Donavi po ureditvi avtocest v postsocialističnem obdobju iz Ljubljane dosegljiva v dobrih štirih urah, iz vzhodnega dela države še v krajšem času. A tokrat je demokracija odločila drugače.

Značke: plavanje, sp

Članki iz rubrike