Mobilna verzija
nusa lesar Odkrito.si

Uroš Slak je bil zanjo odlična šola

Artur 3 Svet24.si

Kaj je počel Artur Štern?

Pujsa Pepa Svet24.si

Pujsa Pepa povzroča avtizem?!

termometer, zima, sneg, mraz Svet24.si

Po sneženju bo pritisnil “ruski mraz”

nails Najstnica.si

Poslovi se od lomljivih in krhkih nohtov

martina ipša Njena.si

Martina Ipša divje hujša

tina maze2 Njena.si

Podrobnosti poroda Tine Maze

STA
STA

Forbes: United, Barcelona in Real gledajo v hrbet ameriškemu moštvu

vszi

Franšiza NFL, ameriške različice nogometa, Dallas Cowboys je drugo leto po vrsti najvrednejši športni kolektiv na svetu, na podlagi zbranih javno dostopnih podatkov ugotavlja ameriška revija Forbes. Vrednost teksaških kavbojev se je v primerjavi z lani povečala za pet odstotkov in po novem znaša 3,68 milijarde evrov.

Zanimivo, da se je zasedba "pastirjev goveda na konjih", kar bi dobesedno pomenil prevod angleškega izraza kavboj, znašla na vrhu seznama 50 najvrednejših športnih klubov, čeprav so nazadnje super bowl osvojili leta 1995. Dallas Cowboys imajo v svojih vitrinah pet lovorik zmagovalcev finala ameriškega prvenstva NFL (1971, 1977, 1992, 1993, 1995).

Tudi sicer se največ denarja obrača v ameriški ligi NFL, ko vsako od 32 moštev razpolaga z dobičkom v višini vsaj 26 milijonov dolarjev (22,8 milijona evrov) oziroma več. Poglavitni razlog za takšne dobičke je najnovejša pogodba o televizijskih pravicah, ki je letne dobičke lige povzdignila v astronomske višine v vrednosti sedem milijard dolarjev. Zgolj tri moštva NFL niso na Forbsovem seznamu najbogatejših 50, in sicer Cincinnati Bengals, Detroit Lions in Buffalo Bills.

Veliko denarja je tudi v elitni bejzbol ligi MLB, ko je ekipa New York Yankees na drugem mestu seznama z vrednostjo operacij v višini 3,7 milijarde dolarjev (3,25 milijarde evrov), kar je devet odstotna rast v primerjavi z lani.

Šele na tretjem mestu lestvice je prva ne-ameriška ekipa. Angleški nogometni velikan Manchester United je vreden 3,69 milijarde dolarjev (3,24 milijarde evrov) ter se je uvrstil pred španskima tekmecema Barcelono (3,64 milijarde dolarjev oz. 3,19 milijarde evrov) in Realom iz Madrida (3,58 milijarde dolarjev oz. 3,14 milijarde evrov), ki je na lestvici dominiral v letih 2013, 2014 in 2015.

Najvrednejši nemški klub je Bayern iz Münchna, ki je na lestvici uvrščen na 15. mesto (2,71 milijarde dolarjev oziroma 2,37 milijarde evrov), angleški Manchester City je 35. (2,083 milijarde dolarjev oziroma 1,82 milijarde evrov), Arsenal je na 43. mestu (1,93 milijarde dolarjev oziroma 1,69 milijarde evrov) in Chelsea 46. (1,845 milijarde dolarjev oziroma 1,62 milijarde evrov).

Aktualni prvaki super bowla New England Patriots so šesti (3,4 milijarde dolarjev oziroma 2,98 milijarde evrov), najvrednejše košarkarsko moštvo na svetu je ekipa New York Knicks, ki je sedma po vrsti in prva med ekipami lige NBA z vrednostjo v višini 3,3 milijarde dolarjev (2,89 milijarde evrov). Kratkohlačniki so zelo uspešni pri zbiranju denarja, vendar pa so manj uspešni na parketu, kajti vse od leta 2013 niso zaigrali v končnici lige NBA.

Ekipa NFL New York Giants je osma (3,1 milijarde dolarjev oziroma 2,72 milijarde evrov), ekipi NFL San Francisco 49ers in NBA Los Angeles Lakers pa si delita deveto mesto (3 milijarde dolarjev oziroma 2,63 milijarde evrov). Aktualni prvaki lige NBA Golden State Warriors si 20. mesto delijo z ekipo NFL Houston Texans (2,6 milijarde dolarjev oziroma 2,28 milijarde evrov).

S seznama sta izpadli dve ekipi NBA Houston Rockets in angleški premierligaš Liverpool. Na seznamu ni nobenega moštva hokejske lige NHL in nogometne lige MLS. Prav tako na seznamu ni katerega od avtomobilističnih ekip formule 1. So pa na seznamu ob 29 moštvih NFL še osem predstavnikov baseball lige MLB, sedem predstavnikov lige NBA in sedem predstavnikov evropskega nogometa.

Značke: zda , nfl , šport , finance