Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

ou
ou
0 22.06.2017 11:36:49

Legendarna avantura gre letos tudi prek Slovenije

Red Bull X-Alps je kombinacija jadralnega padalstva in hoje, tekmovalci pa morajo premagati pot od Salzburga do Monaka. Letos jih ta pelje kar štirikrat prečno preko Alp, ena od "serpentin" pa zavije tudi k nam. S štarta v Salzburgu se tekmovalci poženejo 2. julija.

Prvič so se jadralni padalci na to avanturistično dirko podali leta 2003. Legendarni, žal že pokojni letalec in alpinist Hannes Arch, si je takrat zamislil povsem novo obliko tekmovanja, pri katerem jadralni padalci prečijo Alpe, po zraku ali po tleh, kakor jim dovoljujejo razmere na poti.

Ceotno pot od Salzburga do Monaka morajo opraviti s padalom. Idealno je seveda, če lahko čim več letijo. A skoraj vsak let se konča nekje v dolini in do naslednjega vzletišča morajo peš, s kompletno letalno opremo v nahrbtniku. Če razmere letenja ne omogočajo, največkrat pešačijo naprej, saj jih preganja čas. Vsak drugi dan tekmovanja je namreč izločen tisti, ki je od cilja najbolj oddaljen. Pot določa nekaj visokih gorskih vrhov, ki jih morajo obvezno obiti po eni ali drugi strani, kakor določajo pravila, pot med njimi pa izbirajo sami.

Do sedaj na dirki tudi trije Slovenci
Že na prvi izvedbi tekmovanja smo imeli svojega predstavnika. Uroš Rožič je prišel skoraj do Monaka in zasedel odlično 6. mesto. Leta 2007 je bil naš junak Simon Čopi. Tekmo je končal na 19. mestu, boljši rezultat pa mu je preprečila nesreča ob pristanku in poškodba tetive na nogi. Leta 2009 je tekmoval Primož Suša, ki pa je moral odstopiti že v prvem delu dirke. Vsi trije so bili nad avanturo navdušeni, a so hkrati zagotovili, da ne bodo poskušali nikoli več. "Ko enkrat iz prve roke veš kaj te čaka, se tja mogoče še enkrat spraviš le kot spremljevalec," je bil nazoren Simon.

rbxa-po-tleh

Spremljevalci so ljudje, ki z avtomobilom, kombijem ali avtodomom spremljajo svojega tekmovalca po tleh. Skrbijo za prehrano, spanje, taktične nasvete in drugo pomoč, ne smejo pa mu pomagati pri napredovanju ali prenašanju obvezne opreme.

Serijski zmagovalec tekmovanja Red Bull X-Alps je švicar Christian Maurer, ki ima v žepu že 4 zmage. Znan je po dolgih poletih in izjemni taktiki. Na drugi strani je še en "zvezdnik" tega tekmovanja Romun Toma Coconea, znan kot ne preveč dober letalec. Na drugo mesto se je leta 2011 uvrstil tako, da je večino trase raje prehodil, če se bolje izrazimo - pretekel. Oba bosta dirkala tudi tokrat!

Letos na štartu žal ni nobenega Slovenca, bomo pa celotno karavano lahko videli v Julijcih. Slovenije se bo tekmovanje s traso dotaknilo prvič. Če se boste med tretjim in petim julijem gibali kje v okolici Triglava, se kaj lahko zgodi, da srečate kakšnega od takmovalcev.

Vse informacije o avanturi najdete na uradni spletni strani www.redbullxalps.com/race/about.html

Značke: red-bull, triglav, x-alps

Članki iz rubrike