Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

ou
ou
0 16.06.2017 13:05:59

CHURCHILL: Nikoli povedana zgodba legendarne osebe

Film sledi znamenitemu britanskemu premierju Winstonu Churchillu v dneh pred zloglasnim Dnevom D julija 1944. Zavezniške sile z namenom, da prodrejo v Evropo, ki so jo zasedli nacisti, čakajo na Churchillovo (Brian Cox) odločitev, ali bodo izkrcanje sploh izvedli.

Premierja je strah, da bodo ponovili napake iz prve svetovne vojne na obalah Galipolija. Izčrpan je od dolge vojne, bojuje se s hudo depresijo in obseda ga želja, da bi ga zgodovina obravnavala kot velikega voditelja. Poleg tega ga njegovi politični nasprotniki nenehno obmetavajo s kritiko, predvsem general Eisenhower in maršal kopenske vojske Montgomery. Neomajno podporo dobiva le od vedno mirne in zbrane soproge Clementine (Miranda Richardson), ki ga je edina sposobna obvarovati pred živčnim in fizičnim zlomom ter mu pomagati doseči veličino, po kateri hrepeni.

Izza legendarne osebnosti in rohnečih govorov se skriva možakar, ki se je že soočil s političnim posmehom, vojaškim porazom in težavami z govorom. Impulziven je, občasno postane tudi nasilen in tiranski – a hkrati je poln strahov, obsesij in bolečine.

Še nikoli povedana zgodba najbolj slovitega in slavljenega britanskega vodje razkriva naravo njegovega herkulskega truda med vojno in moč njegove žene »Clemmie« – njegove hrbtenice in popolne zaupnice ter ljubezni, ki ga je navdihnila, da postane veličasten zgodovinski lik.

Igrajo še John Slattery, Julian Wadham, James Purefoy, DannyWebb, Richard Durden, Helen Garrett in Ella Purnell. Po scenariju prvenca britanske zgodovinarke Alex von Tunzelmann je film režiral Jonathan Teplitzky.

Zgodovinska drama CHURCHILL si že lahko ogledate na velikih platnih. Distributer filma je BLITZ Film & Video Distribution.

Galerija
Značke: kino, film

Članki iz rubrike