Mobilna verzija
STA
STA

Nekdanji bankir Fife priznal krivdo za pranje denarja

Reuters

Bankir Jorge Luis Arzuaga, ki je bil zaposlen pri dveh švicarskih bankah, je na sodišču v New Yorku v okviru preiskave ameriških oblasti o korupciji v nogometu priznal, da je sodeloval pri pranju denarja in pomagal plačevati podkupnine številnim nogometnim delavcem. Nekdanjemu drugemu možu Fife Juliu Grondoni je pomagal do 25 milijonov dolarjev.

Arzuaga je sodišču pojasnil, kako je pomagal "podeliti" 25 milijonov dolarjev podkupnine nekdanjemu predsedniku argentinske nogometne zveze in podpredsedniku Mednarodne nogometne zveze Fife, Juliu Grondoni.

Šestinpetdesetletni Argentinec bo v povezavi s svojim pričanjem ameriškim oblastem na zveznem sodišču v New Yorku predal tudi malo več kot milijon dolarjev.

Po pričanju je Arzuaga tudi tako uredil bilanco sredstev, ki so ostala na računu nekdaj drugega najmočnejšega moža v nogometu Grondone, da so jih po njegovi smrti leta 2014 prejeli njegovi nasledniki na čelu argentinske nogometne zveze.

Preiskavo o korupciji na najvišji ravni nogometa vodijo ameriške oblasti, državno tožilstvo, ministrstvo za pravosodje, zvezni urad za preiskave FBI in davčna služba IRS, sodelujejo pa tudi Interpol ter številne švicarske oblasti.

"Današnje priznanje krivde je nov korak naprej v preiskavi korupcije znotraj Fife, gremo le po poti denarja in odkrivamo nezakonitosti po vsem svetu," je dejal Richard Weber iz IRS.

Pri Fifi za zdaj Arzuagovega priznanja krivde še niso komentirali. Predsednik Fife Gianni Infantino po nizu škandalov v povezavi s Fifo skuša vrniti ugled svetovnemu nogometu.

Značke: nogomet , fifa , korupcija