Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 22.05.2017 15:02:51

Na Japonskem bodo izbor olimpijske maskote prepustili otrokom osnovnih šol

Metropola Tokio bo leta 2020 gostila poletne olimpijske igre. Japonski organizatorji še niso izbrali maskote oziroma maskot, ki bodo predstavljale Tokio in olimpijske igre. Po nizu škandalov so se organizatorji odločili za svež pristop. Zmagovalca natečaja za olimpijsko maskoto bodo izbrali otroci.

Na Japonskem so se odločili izbiro maskote prepustiti tistim, ki so jim maskote v prvi vrsti namenjene, torej otrokom. Natečaj za izbor tokijske maskote se bo odprl 1. avgusta, svoje predloge pa bodo zainteresirani oblikovalci, animatorji, umetniki, karikaturisti poslali še vključno do 14. avgusta.

Natečaj bo odprt za vse, ključno besedo pri izboru zmagovite rešitve pa bodo prispevali učenci osnovnih šol, ki bodo vsekakor znali ločiti zrnje od plev v svetu figur in figuric. Glasovanje za najboljšo maskoto se bo končalo prihodnjega januarja, zmagovito rešitev bodo razglasili marca prihodnje leto, avgusta 2018 pa bodo maskoti oziroma maskotam, če jih bo več, nadeli tudi uradno ime.

Na Japonskem imajo različne maskote in animirani junaki, pri nas je zelo priljubljena junakinja risank japonska mačkica Hello Kitty, veliko prepoznavnost in veljavo, maskote pa označujejo z besedami yuru-kyara, kar bi lahko v dobesednem prevodu pomenilo mehki junaki.

Vsake olimpijske igre v moderni dobi imajo eno ali več maskot. To so običajno prikupne živali, ki so značilne za državo gostiteljico, in na prizoriščih zabavajo obiskovalce ter se pojavljajo kot spominki, plišaste igračke, obeski, na plakatih in najrazličnejših uporabnih in manj uporabnih predmetih.

Prireditelji zimskih olimpijskih iger v Grenoblu 1968 so prvič predstavili maskoto iger. Takrat je bil to Strel, posebej oblikovani miniaturni smučar, ki je napovedal obdobje figur v olimpijskem gibanju. Lanske poletne olimpijske igre v Braziliji je zaznamovala maskota Vinicius, živalca, ki naj bi predstavljala celotno brazilsko vrsto sesalcev. Ime je dobila po slovitem brazilskem pesniku.



Maskote so že vse od leta 1968 sestavni del olimpijskih iger, tako poletnih, kot tudi zimskih. Poleg tega se prireditelji nekaterih večjih svetovnih tekmovanj prav tako odločajo za oblikovanje posebnih simbolov, oziroma figur, ki popestrijo športno dogajanje. Maskote so tako stalnica tudi na svetovnem in evropskem prvenstvu v nogometu, na prvenstvih v atletiki, smučanju in drugih največjih tekmovanjih, kjer skrbijo za prepoznavnost športnega dogodka.

Prva maskota poletnih olimpijskih iger je bil leta 1972 v Münchnu kužek Waldi. Igre v Londonu sta zaznamovali dve maskoti, in sicer Wenlock in Mandeville, jeklena odlitka iz železarne v Boltonu, imeni pa sta dobila po kraju Wenlock in bolnišnici Mandeville.

Rusi, ki so gostili zadnje olimpijske igre v Sočiju, so izbrali kar tri maskote. Tudi za tri najbolj simpatične predloge so glasovali ljudje. Zmagovalci so postali trije - Severni medved, Evropski zajec in Snežni leopard.

V Sloveniji je verjetno najbolj prepoznavna maskota zimskih olimpijskih iger simpatični volk smučar s preprostim imenom Vučko, ki je kraljeval leta 1984 v Sarajevu, njen avtor je bil slovenski karikaturist, Kranjčan Jože Trobec. Veliko priljubljenost je imel tudi Lipko, maskota evropskega prvenstva v košarki, ki je bilo leta 2013 v naši državi.

Prikupna beli tiger z imenom Soohorang in azijski črni medved z imenom Bandabi sta maskoti prvih zimskih olimpijskih in paraolimpijskih iger v Južni Koreji, ki bodo leta 2018.

Značke: olimpizem, poi

Članki iz rubrike