Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 12.05.2017 15:45:54

Vse za tujega košarkarja: Vse se zdi, da bo pot do slovenskega državljanstva lažja in hitrejša

Vilfanove besede se niso uresničile.
M24 NIkola Miljkovič
Skupina koalicijskih poslancev s prvopodpisanim Petrom Vilfanom (DeSUS) je v DZ vložila dopolnitev zakona o državljanstvu, po kateri enoletno bivanje v Sloveniji več ne bi bilo pogoj za pridobitev državljanstva z naturalizacijo. S tem bi olajšali podelitev državljanstva osebam (športnikom, znanstvenikom...), ki bi s svojim delom koristile državi.

Kot v predlogu dopolnitve zakona navajajo podpisniki (poslanci DeSUS ter poslanca Matjaž Nemec iz SD in Janja Sluga iz SMC), je novela potrebna, ker dosedanja praksa izvajanja izredne naturalizacije kaže, da oseba ne more pridobiti slovenskega državljanstva, če prej dejansko ne živi v Sloveniji vsaj eno leto in nima urejenega statusa tujca. Tako mnogim vrhunskim športnikom, znanstvenikom in drugim, ki so se izkazali z izjemnimi dosežki in bi lahko pripomogli k razvoju in ugledu države, prej kot v enem letu ni mogoče dodeliti državljanstva.

Kot navajajo podpisniki, bo s predlagano dopolnitvijo onemogočena vsakršna zloraba instituta izredne naturalizacije, saj bosta morala tako resorni organ kot vlada v vsakem konkretnem primeru še vedno utemeljiti državni interes.


Vilfan je nameraval sprva omenjeni predlog vložiti kot dopolnilo k zakonu o športu, kar bi pomenilo, da bi veljalo le za športnike, a je bila nato v dogovoru z ministrstvom za notranje zadeve pripravljena dopolnitev zakona o državljanstvu, ki naj bi bila sistemska rešitev in bo veljala za vse posameznike z izrednimi dosežki.

Zakon je koalicijsko usklajen, DZ pa naj bi ga sprejemal po skrajšanem postopku. Vilfan si želi, da bil sprejet še pred poletjem.

Na podlagi izredne naturalizacije je lani državljanstvo zaradi znanstvenih, gospodarskih, kulturnih in drugih razlogov dobilo 35 ljudi, kar je 2,4 odstotka vseh podeljenih državljanstev, leto prej pa 25.

Članki iz rubrike