Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

ou
ou
0 12.05.2017 15:30:10

Z novim sistemom hitreje do ponesrečencev

Zavarovalnica Triglav
Varno in odgovorno v gore. To je glavno sporočilo zdaj že tradicionalne planinsko-ekološke akcije Očistimo naše gore, ki z nedeljskim otvoritvenim dogodkom v Vipavi vstopa v svojo osmo sezono. S tem namenom je Zavarovalnica Triglav tudi podprla projekt razvoja programa sarOS (Search and Rescue operating System) Gorske reševalne zveze Slovenije, ki je nadgradila sistem za učinkovitejše reševanje v gorah. Z njim bodo lahko reševalci v gorah odslej lažje in hitreje našli ponesrečence ter s tem skrajšali pot do zdravniške oskrbe poškodovanih planincev.

Čas, ki ga iskalno-reševalne ekipe Gorske reševalne zveze Slovenija (GRZS) potrebujejo do ponesrečencev, je v primeru gorskih nesreč ključnega pomena. Na nitki so namreč človeška življenja. Z novim, inovativnim programom, ki temelji na več kot 15-letnih izkušnjah britanskih reševalcev, bo delo naših gorskih reševalcev lahko še bolj učinkovito. Posledično pa tudi celoten sistem zaščite in reševanja v najtežjih pogojih, kar gorsko okolje nedvomno je. »Razvoj sarOS so spodbudile dolgoletne izkušnje gorskih reševalcev na področju gorskega reševanja. Gre za učinkovito in sofisticirano metodo, ki je hkrati enostavna in zanesljiva, z njeno pomočjo pa bomo lahko v najkrajšem možnem času izvedeli, kje točno se nahajajo poškodovane osebe v gorah in tako poskrbeli za njihov čim hitrejši transport v profesionalno medicinsko oskrbo. Ne štejejo le minute, ampak tudi sekunde. Šteje vsako rešeno življenje,« poudarja vodja projekta na Gorski reševalni zvezi Slovenije Matjaž Šerkezi.

Nesreča ne počiva
V preteklem letu se je v slovenskih gorah po podatkih GRZS zgodilo 483 nesreč, življenje pa je izgubilo 45 posameznikov. »Najpogostejši vzrok za nesreče je zdrs, ki je posledica številnih dejavnikov in se najpogosteje zgodi ob sestopu, ko smo utrujeni ter nam padeta koncentracija in motivacija. Nesreče se dogajajo tudi zaradi slabe priprave na turo, neprimerne opreme in obutve ter neznanja uporabe opreme,« dodaja Šerkezi.

Na pomen varnega in odgovornega obnašanja v gorah že vse od začetka akcije Očistimo naše gore opozarjajo tudi v Zavarovalnici Triglav, hkrati pa spodbujajo spoštljiv odnos do narave in širijo navdušenje nad pohodništvom.

Spoštovanje do narave in aktivno preživljanje prostega časa


»Akcija je od začetka do danes prerasla v gibanje ljudi, ki imamo radi naravo in jo želimo ohraniti čisto. Razvija pa se še v mnogo več – spodbujamo varno hojo v hribe, velik poudarek dajemo gorskemu bontonu, hkrati pa motiviramo tudi družine, da prosti čas preživljajo skupaj v naravi,« je namen priljubljenega planinsko-ekološkega projekta opredelila Ana Cergolj Kebler, vodja akcije Očistimo naše gore v Zavarovalnici Triglav, in dodala: »Verjamemo, da je prav motivacija otrok za hojo v hribe eden od velikih izzivov staršev, zato bo letošnji otvoritveni dogodek v Vipavi namenjen prav njim oziroma družinam. Seveda pa ste v Vipavo vabljeni tudi vsi drugi.«

Bogat program na otvoritvi v Vipavi
Dogodek, namenjen širjenju spoštovanja do narave, bo v kampu Tura nad Vipavo v nedeljo, 14. 5. 2017, od 9.30 ure naprej spremljalo pestro dogajanje. Uvodni del bo namenjen čiščenju okoliških planinskih poti, nadaljevanje pa bo v znamenju zabave in izobraževanja. Za varnejši planinski korak v novo sezono bodo na voljo različne zanimive in poučne delavnice, člani GRZS bodo prikazali, kako poteka reševanje z atraktivno tirolsko žičnico, na voljo pa bodo tudi plezalna stena, igre ter geolov za otroke s skritim zakladom, ki ga pripravlja Kuža Pazi.

Simbol akcije Očistimo naše gore še naprej ostajajo biorazgradljive vrečke za odgovorno ravnanje z odpadki, s katerimi bo letos Zavarovalnica Triglav opremila vsaj 73 planinskih domov v sredogorju in visokogorju. Čeprav so planinci v zadnjih sedmih letih v okviru akcije iz gora odnesli kar 28 ton odpadkov, v Triglavu planince in planinke spodbujajo tudi v smeri, da smeti v dolini ločeno odložijo v pravi zabojnik. Letos bodo zato na različnih dogodkih v okviru akcije Očistimo naše gore do njenega zaključka v septembru organizirali zabavne izzive hitrega ločevanja smeti, ki jih najdemo v hribih.

Poskrbite tudi sami, da bodo gore z vašo pomočjo vse bolj čiste, hoja po njih pa čim bolj varna in preudarna.

Članki iz rubrike