kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

ou
ou
0 08.05.2017 10:17:12

Wings For Life World Run 2017: Rekordno po udeležbi in rezultatih

Nedeljska četrta izvedba globalnega dobrodelnega tekaškega tekmovanja je bila daleč največja do sedaj.

V 58 državah in na 111 lokacijah je usklajeno tekmovalo 155.288 tekačev in tekmovalcev na invalidskih vozičkih, od tega v Sloveniji blizu 4.000. Skupaj je bilo s štartninami po vsem svetu zbranih 6,8 miljonov evrov, celoten znesek pa je namenjen fundaciji Wings For Life, ki se ukvarja z raziskavami poškodb hrbtenjače in iskanjem zdravila zanje. Tek poteka pod geslom: "Tečem za tiste, ki tega ne morejo."

Prvič je skupni zmagovalec in Wings For Life World Run svetovni prvak postal tekmovalec na invalidskem vozičku. Šved Aron Anderson je na trasi okoli Dubaja za seboj pustil vse tekače in izključno na pogon lastnih rok, na klasičnem vsakodnevnem invalidskem vozičku, prevozil 92,14 kilometra. Pri 40 stopinjah celzija! Med tekači je bil globalno najboljši Poljak Bartosz Olszewski, ki je v Milanu tekel 88,06 kilometrov, pri ženskah pa je najbolje tekla njegova rojakinja Dominika Stelmach, ki je v Čilu pretekla 68,21 kilometrov. V Sloveniji sta bila najboljša Ivan Motorin iz Rusije, z 62 kilometri in 130 metri ter komaj 19 letna Slovenka Eva Zorman, s 40,11 kilometri. Najboljši Slovenec je bil David Pleše na drugem mestu (60,42).

Štart tekmovanja je minil v soncu, prav tako večina teka, je pa okoli petnajstega kilometra, blizu Domžal, za popestritev vseeno poskrbela močna ploha in celo nekaj drobne toče. Ta je ujela tudi Boruta Pahorja, edinega predsednika države na svetu, ki se je, poleg častnega pokroviteljstva dogodka, zadeve lotil tudi športno in že tretje leto zapored tudi sam tekmoval. Pretekel je slabih 20,5 kilometrov, njegov rezultat in posnetek teka v nalivu, pa sta hitro obšla svet.

Za še večjo popestritev, kot je bila slovenska mini toča, so v Nemčiji poskrbele koze in ovce. Ja, prav ste prebrali! Te so nepregledno množico tekačev zamenjale za premikajočo se čredo in se s polja množično, govorimo o stotinah, podale na cesto in v dir s tekači. Pri tem so pošteno nagajale zasledovalnemu vozilu, ki je v vlogi ciljne črte tekmovalce ravno tam dohitevalo in izločalo, a se je vse izšlo srečno, tako za tekače, kot za živali.

S povsem športnega vidika je bilo na naši trasi najbolj zanimivo na koncu moške preizkušnje. Do približno 50. kilometra sta se v ospredju borila naš ironman David Pleše in Rus Ivan Motorin. Potem je Motorin neoliko zaostal in kazalo je, da je omagal, a je Plešeta spet ujel v 57. kilometru, po tem, ko je imel David težave s krči. Slovenski as se je sicer še naprej boril, a Rus je bil premočan. Plešeta je zasledovalno vozilo tako ujelo pri 60,42 kilometra, Rusa pa slaba 2 kilometra kasneje.

"Rusov tempo mi je zelo ustrezal, zato je bil tek v prvi polovici odličen. Potem, po 40. kilometru, pa sem v bistvu zelo trpel. Nato je on zaostal in nadaljeval sem v svojem tempu, so me pa pri 55 kilometrih začeli ovirati krči in dvakrat sem se moral ustaviti in meča umiriti. Po tem me je Motorin ujel in prehitel in nisem mu mogel več slediti. Vseeno sem zadovoljen s tekom in rezultatom, zame je bil tudi odličen trening," je po tekmi povedal David.


Nekoliko drugače je tekmovanje doživljala slovenska zmagovalka. Mlada tekačica Eva Zorman je tekmovala tudi na Teku trojk in za 29 kilometrov porabila 2 uri, kar je izvrsten rezultat, verjetno pa je pustil tudi nekaj posledic. Tokrat ni računala na vidnejšo uvrstitev, zato se na tek tudi ni taktično pripravila. Tekla je po svojih občutkih in nič se ni obremenjevala s hitrostjo zasledovalnega vozila in preračunavanjem najboljšega izkoristka.

"Vem le, da sem prehitela kar nekaj deklet, potem pa kar naenkrat ji bilo več nobene pred menoj, samo še fantje. Okoli 35 kilometra sem imela krizo in hotela sem se kar ustaviti in med hojo počakati na avtomobil, da me izloči, a so me v okolici vzpodbujali, naj še malo stisnem ... in sem," je povedala študentka medicine.

Globalni tek Wings For Life World Run je resnično posebna tekaška prireditev, ki ima vsako leto več privržencev. Gre za tekmovanje, ki sinhronizirano poteka po vsem svetu. S štarta se tekači na vseh lokacijah poženejo natančno v istem trenutku, pol ure za njimi pa se na traso teka poda zasledovalno vozilo, ki predstavlja ciljno črto. Ta se sprva pomika s hitrostjo 15 kilometrov na uro, nato pa skozi tekmovanje pospešuje, 100% usklajeno po vsem svetu. Ko tekača to vozilo ulovi, je svoj tek zaključil, rezultat pa predstavlja razdalja pretečena od štarta. Dlje mu torej bežiš, boljši si. Lokalno in globalno.

Gre za dobrodelno prireditev, 100% vse zbranih štartnin pa se nameni fundaciji Wings For Life, ki se ukvarja z raziskavami poškodb hrbtenjače ter iskanjem zdravila zanje. Letos so vsi tekmovalci skupaj (155.288) zbrali 6,8 miljonov evrov, pretekli pa 1.431.193 kilometrov.

Med ekipami je bila v sloveniji najbolje zastopana renaultova #Passion4Life, ki je štela 506 članov, za vsak pretečen kilometer pa bo Renault Slovenija fundaciji Wings For Life namenili še dodaten evro.

Druga velika je bila Team AS s 114 člani, v njej pa sta skupaj tekla tudi deskar Marko Grilc in mojster teka Roman Kejžar. Marko si je pozimi poškodoval hrbtenico, na srečo brez trajnih poškodb, za motivacijo pri rehabilitaciji pa si je za cilj zadal izboljšanje svojega lanskega rezultata na globalnem teku Wings For Life World Run. S pomočjo Romana se je teka dobro lotil in cilj dosegel. Pretekel je 18 kilometrov in 420 metrov. "Glede na poškodbo, ki jo je ravno pozdravil, odličen rezultat," je njegov nastop komentiral Kejžar.

Vse informacije o tekmovanju Wings For Life World Run in končne rezultate, po lokacijah in skupno, najdete na spletni strani www.wingsforlifeworldrun.com.

Članki iz rubrike