mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

jz
jz
0 27.04.2017 09:01:04

Ni fotomontaža, to je v resnici nogometni stadion (foto)

Verjetno je zadnja stvar, ki bi si jo želeli nogometaši na svojem stadionu – smučarska skakalnica.

Zimske olimpijske igre 2018 bodo v južnokorejskem Pjongčangu, smučarski skoki, ki jih bo večina Slovencev pozorno spremljala, pa v goratem Gangvonu. In tu domuje tudi korejski nogometni prvoligaš  Gangwon FC.
Na svetu je nekaj res izjemno eksotičnih stadionov – recimo plavajoči v Singapurju ali tisti v Gibraltarju. Toda primat bi utegnil prevzeti stadion za smučarske skoke Alpensia v Južni Koreji, ki bo v pogorju Taebaek. Stadion Alpensia je bil torej zgrajen za ZOI 2018.


Po "naključju" je ciljna arena smučarske skakalnice podobnih dimenzij kot nogometno igrišče. Lokalne oblasti so se zato odločile, da oboje združijo – skakalnico in nogometni stadion. Sešteli so ena in ena in prišli do ugotovitve – nogometno prvenstvo v Južni Koreji traja od marca do poznega novembra, smučarska sezona v Koreji pa traja od novembra do marca. In zdaj bo stadion z 11.000 sedeži služil obema namenoma.
Gangwon FC so ustanovili leta 2008 in ker ni imel svojega stadiona, ki bi ustrezal normativom, je domače tekme igral v mestih Sokčo, Gangneung, Čunčeon in Vonju. Okrožje Gangvon ima okoli 1,5 milijona prebivalcev, vendar so razpršeni po goratem območju in nobeno mesto ni hotelo prevzeti tako velikega stroška, da bi zgradilo stadion in vzdrževalo klub.
Toda smučarski center Alpensia leži sredi gora, sredi ničesar in največja težava bo, kako bodo tja prišli navijači, saj druge možnosti, kot da gredo s snežnim avtobusom, ni. In še nekaj – kako bo vzdržala trava na nogometnem stadionu, če bo pol leta pokrita s steptanim snegom?

Članki iz rubrike