Mobilna verzija
STA
STA

Kasper splošno prepoved ruskim športnikom primerjal s holokavstom, nato se opravičil

Član izvršnega odbora Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Gian Franco Kasper, sicer tudi predsednik Mednarodne smučarske zveze (Fis), je pred zasedanjem Moka v Pyeongchangu splošno kazen oziroma prepoved nastopanja ruskih športnikov na olimpijskih igrah 2018 sprva primerjal s holokavstom, nato pa se za primerjavo opravičil.

Kasper je dejal, da bi bilo nepravično kaznovati športnike glede na njihovo nacionalnost. "Sem le proti prepovedi oziroma kaznovanju nedolžnih ljudi. To je podobno kot ravnanje gospoda Hitlerja - vse Žide je treba pobiti, ne glede na to, kaj so naredili," je sprva dejal Kasper, ki so ga poprosili za pojasnitev primerjave: "Zakaj ne bi bilo to podobno? Seveda je primerjava ekstremna. Toda z dejstvom, da si kriv le na podlagi državljanstva - ne, s tem se ne morem strinjati."

Triinsedemdesetletni Kasper, nekdaj tudi član izvršnega odbora Svetovne protidopinške agencije (Wada), se je pozneje za izrečeno opravičil. "To je bila neprimerna opazka, popolnoma brez občutka," se je pokesal Kasper.

Wada je lani v poročilu objavila, da je domnevno več kot tisoč ruskih športnikov vpletenih v od države podprt dopinški sistem. Skoraj vsem ruskim atletom so zaradi tega prepovedali nastop na lanskih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

Mok se je znašel pod pritiskom, naj za podobne ukrepe poskrbi tudi na zimskih OI v Pyeongchangu 2018, ne glede na to, ali so športniki padli na dopinških testih ali ne. Kasper pa poudarja, da bi bila taka celovita prepoved krivična do "čistih" ruskih športnikov.

Značke: olimpizem , sta