Mobilna verzija
STA
STA

Tokio 2020 naj bi prinesel 268 milijard evrov

Iz japonskega glavnega mesta Tokia so sporočili, da bodo olimpijske igre leta 2020 v Tokiu japonskemu gospodarstvu prinesle 268 milijard evrov. Ob tem so dodali, da bodo igre ustvarile okrog 1,9 milijona delovnih mest po vsej državi.

Vlada v Tokiu je v ponedeljek ocenila, da bo končni vpliv OI na japonsko gospodarstvo pozitiven. Od leta 2013, ko je Mednarodni olimpijski komite Tokiu podelil organizacijo iger, do leta 2030 naj bi bila gospodarska korist, povezana neposredno z največjim športnim dogodkom na svetu, nanesla približno 43 milijard evrov, je navedla tokijska oblast, ki se sklicuje na lastno raziskavo. V ta znesek so vštete gradnje objektov in poraba, povezana s stroški iger, pa tudi stroški s prodajo oziroma posredovanjem vstopnic za dogodke in korporativnim marketingom.

Indirektna ekonomska korist Tokia bi prinesla okrog 240 milijard evrov. V tej kategoriji doprinosa so všteti turistični doprinosi, udeleževanje športnih dogodkov, povečanje obiska zdravstvenih centrov ...

Skrbi zaradi visokih stroškov so vrgle črno luč na priprave Tokia na olimpijske igre, strahovi pa so iz dneva v dan vse večji, skupina neodvisnih strokovnjakov je zato pred dnevi opozorila na zategovanje pasov.