Mobilna verzija
STA
STA

Protidopinške agencije ostro in brez usmiljenja proti Rusiji

vszi

Voditelji 19 nacionalnih protidopinških agencij (NADO) so pozvali pristojne, naj gostiteljici nogometnega svetovnega prvenstva 2018 Rusiji izrečejo prepoved nastopanja in sodelovanja pri kakršni koli športni dejavnosti, dokler država ne bo vzpostavila ustreznega protidopinškega programa.

V izjavi, ki so jo voditelji protidopinških agencij skupaj izdali po zasedanju v Dublinu, so pozvali tudi Svetovno protidopinško agencijo Wado, naj prevzame dopinško preiskavo več kot 1000 ruskih športnikov, ki naj bi bili vpleteni v sistematični doping, tega pa naj bi podpirala in vodila država. Te grozljive številke je razkrilo tako imenovano McLarnovo poročilo, ki je zelo obremenilo Rusijo in ruske športnike. Ta čas preiskavo vodi Mednarodni olimpijski komite (Mok), ki po mnenju združenja NADO ne opravlja dobro svojega dela.

Po mnenju združenja bi morala Wada začeti tudi preiskavo športnih zvez, ki se spopadajo z obširnimi dokazi o dopingu in s prikrivanjem zlorabe prepovedanih sredstev. Združenje NADO, zasedanja so se udeležile tudi ZDA, Japonska, Francija in Nemčija, je obenem dejalo, da bi lahko ruski športniki tekmovali kot nevtralni športniki in ne pod rusko zastavo, v kolikor uspešno opravijo vse dopinške preiskave.

"Z najboljšimi željami po 'čistih' športnikih in 'čistem' športu upamo, da bo naš predlog naletel na plodna tla in pomagal športu prebroditi te črne čase ter se obrniti proti svetli prihodnosti. Če si to res želimo, moramo sprejeti nekatere nujne ukrepe. Najpomembnejši je, da se vsem, ki so bili v Rusiji odgovorni za sistemski doping, izreče prepoved delovanja v športu ter da odgovarjajo za svoja dejanja. V zadnjih časih se vse več mednarodnih športnih zvez spopada z obširnimi dokazi o zlorabi in prikrivanju dopinga ruskih športnikov, zato pozivamo Wadom naj nadzoruje preiskavo in tudi ustrezno ukrepa," so zapisali pri združenju NADO.

Ruska vlada je sicer zanikala, da naj bi sistemski doping obstajal. Travis Tygart, vodja ameriške protidopinške agencije, je po zasedanju dejal, da bi morali Rusom odvzeti organizacijo velikih športnih dogodkov, vključno z mundialom 2018.

Na zahteve združenja protidopinških agencij, prepoved se namreč nanaša tako na nastope ruskih športnikov kot tudi na organizacijo dogodkov, so se že odzvali v Rusiji. Podpredsednik ruske vlade Vitalij Mutko je sporočil, da je "ruski šport med najbolj 'čistimi' na svetu". Ob tem je Mutko dodal, da bi se združenje agencij moralo ukvarjati z analiziranjem vzorcev urina, ne pa s politiko.

"Ljudje, ki bi se morali ukvarjati z medicino, dajejo politične izjave. Zahteva združenja NADO je izrazito politična. Še enkrat bom ponovil, ruski šport je med najbolj 'čistimi' na svetu. To je postal trend, Rusi so krivi za vse," je dejal Mutko, ki je obenem tudi predsednik ruske nogometne zveze in predsednik organizacijskega odbora za mundial 2018, in dodal, da bo Rusija storila vse za zaščito svojih športnikov. Dodal je, da je prepričan, da večina športnih organizacij ne bo mešala politike in športa.

Značke: rusija , doping , mundial , 2018