Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

nu
nu
0 12.10.2016 12:38:49

Igrišča z umetno travo nevarna za zdravje?

Nikola Miljković
Dokumentarni film, v katerem je bilo govora o škodljivosti igrišč z umetno travo (3G igrišča), je v javnosti sprožil veliko skrbi in strahu.

Obstaja bojazen, da so gumijasta zrna, ki jih uporabljajo v teh igriščih, rakotvorna. Zato so se na Nizozemskem odločili, da zaprejo nekatera igrišča, ki so narejena iz omenjenega materiala. Za tak ukrep se je odločilo približno trideset klubov.

Profesor toksikologije na univerzi v nizozemskem Utrechtu je ljudi pozval, naj se izogibajo uporabi tovrstnih igrišč, dokler se ne bo izkazalo, da je njihova uporaba neškodljiva. "Kot toksikolog bom rekel, da sam ne bi uporabljal takih igrišč, ker ne moremo ugotoviti, kakšno tveganje to predstavlja."



Gumijasta zrna so navadno proizvedena iz starih avtomobilskih pnevmatik, nizozemska nogometna zveza pa je pozvala, da je treba narediti dodatne raziskave o njihovem vplivu na ljudi, ki jih uporabljajo.

Pred desetimi leti so sicer opravili neko raziskavo, ki pa ni postregla s kakšnimi posebnimi rezultati. Izsledke precej bolj konkretne in podrobne raziskave naj bi objavili ob koncu koledarskega leta. Ta se ukvarja s tem, kakšen vpliv imajo gumijasti proizvodi na človeka, vanjo pa so vključena tudi igrišča z umetno travo.

Članki iz rubrike