janez janša, jure colja, Igor colja Svet24.si

Predsednik koprske SDS Igor Colja v lokalu zaradi ...

temna stran lune Svet24.si

Kitajski uspešno pristali na temni strani

donald-trump Necenzurirano

Trump je obsojenec, ki ga rešuje Netanjahu. In ...

asta vrecko tvs Reporter.si

Asta Vrečko modruje, da jim je uspelo z RTV ...

nataša-pirc-musar, nogometna-reprezentanca, matjaž-kek Ekipa24.si

Kek v svojem slogu in brez dlake na jeziku Pirc ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

V zaključku 3. sezone nepričakovan preobrat

roglic pm Ekipa24.si

Vrača se! Roglič pred Tourom na zahtevno ...

STA
STA
0 15.05.2016 15:05:27

Mutko se je opravičil, a dodal, da bi bila izključitev ruskih atletov z OI nepoštena

vszi
Ruski minister za šport Vitalij Mutko se je v zapisu v britanskem Sunday Times opravičil zaradi vpletenosti ruskih atletov v doping zaradi česar so osramotili ruski šport. Hkrati je pozval, naj ruskih atletov ne izključijo z letošnjih olimpijskih iger v Riu. Takšna odločitev bi bila po njegovem mnenju nepoštena in nesorazmerna.

"Doping je globalni problem, zato bi z izključitvijo z olimpijskih iger v Riu kaznovali vse, tudi čiste atlete," je prepričan Mutko, ki je izrazil globoko opravičilo zaradi uporabe dopinga med ruskimi športniki, zaradi česar se sam počuti osramočenega.

"V Rusiji si ne zatiskamo oči pred tem problemom ter si na najvišji državni ravni prizadevamo za izkoreninjenje dopinga, vključno s tem, da želimo najstrožje kaznovati atlete in trenerje, ki so prekršili protidopinška pravila. Rusija se je zavezala, da bo šport znova naredila čist in pošten," je zapisal Mutko.

Minister v opravičilu ni priznal sistematičnega državnega dopinga v ruskem športu, takšni očitki letijo na Rusijo in rusko vlado s strani Zahoda, ampak je krivdo v celoti pripisal osramočenim športnikom, "ki so nas skušali zavesti".


Gre za uradni odgovor ruskega ministra na zadnje obtožbe in razkritja o sistematičnem dopingu v Rusiji med zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju, ki jih je sicer Mutko nemudoma po objavi označil za povsem absurdne in neutemeljene.

Ruske atletinje in atleti zaradi sistematične zlorabe dopinga niso smeli nastopiti na letošnjem dvoranskem svetovnem prvenstvu v Portlandu, ta kazen pa bi kaj lahko obveljala tudi za olimpijske igre v Riu de Janeiru.

The Times je v minulem tednu objavil izsledke iz pogovora s prebeglim žvižgačem, nekdanjim vodjem ruskega protidopinškega laboratorija, Grigorijem Rodčenkovim, ki je navedel, da je na ducate ruskih športnikov, med drugim 15 dobitnikov medalj, sodelovalo pri izogibanju dopinškim kontrolam in sistematičnemu dopingu med zimskimi OI leta 2012 v Sočiju.

Podrobno je opisal, kako so jemali prave koktajle s prepovedanimi substancami, ki pomagajo pri izboljšanju dosežkov, pri tem pa so si zaradi hitrejšega učinka pomagali še z alkoholom. Več kot 100 urinskih testov so zamenjali med kontrolami s "čistimi", ki so jih vzeli več mesecev pred testiranji.

Značke: mutko, doping, rusija

Članki iz rubrike