Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Iztok Lukner
Iztok Lukner
0 16.03.2016 10:10:11

Domen Črnigoj: Raje sem ostal doma, da ne bi prišlo do nesoglasij

Profimedia
Zadnji dan poletnega prestopnega roka je Bonifiko zapustil eden izmed najbolj obetavnih slovenskih nogometašev, Domen Črnigoj. Mladi reprezentant se je iz Kopra preselil v Švico, kjer se je za dveletno sodelovanje dogovoril z novincem v elitnem tekmovanju Luganom.

Igralec sredine igrišča prihaja iz Škofij in je v slovenski prvi ligi debitiral avgusta 2012, torej še preden je dopolnil 17 let.

crnigoj NIK_4504
Nikola Miljković

DOMEN ČRNIGOJ
rojen: 18. november 1995
država: Švica (Lugano)
šport: nogomet
klub: FC Lugano

Danes je pomemben člen švicarskega prvoligaša, v katerem igra pod taktirko znanega češkega strokovnjaka Zdeneka Zemana, ki si je ime ustvaril z vodenjem nekaj slovitih italijanskih klubov. Na štirinajstih prvenstvenih tekmah je zabil dva gola in prispeval še dve asistenci. 

Kako je prišlo do tega, da ste se poleti odločili za odhod v Švico?
V zadnjih letih se je po vsaki sezoni govorilo o tem, da bom zapustil Koper. Želel sem v tujino, opazil sem, da se je moj razvoj nekako ustavil, kar se je videlo tudi v mojih predstavah. Pojavila se je možnost odhoda v Švico. Lugana takrat še nisem poznal, vedel sem samo to, da gre za novega prvoligaša in da ga vodi Zdenek Zeman. Nisem veliko razmišljal, takoj sem bil za. Kopru pa bi se zahvalil, da je privolil v odškodnino, ki je bila pod nekimi standardi, o katerih se je govorilo v preteklosti.

Poleg Luganove ste imeli še nekaj ponudb.
Imel sem ponudbe Udineseja, Novare in Spezie, pa iz Nemčije, a ne vem, iz katerih klubov. Nekaj se je celo govorilo o Baslu, v Sloveniji je bil Maribor. Dosti je bilo špekulacij, vendar nič konkretnega. Očitno ni nihče stoodstotno računal name ali pa ni bil pripravljen plačati odškodnine.

Kakšna je razlika med slovensko in švicarsko ligo?
Precejšnja. Če ne drugega, je drugačen že sistem, ki ga prakticira naš trener. Igramo napadalno, konstruktivno in hitro, brez čakanja, zavlačevanja. Ritem igre je zelo visok, sodniki puščajo moško igro, zato je veliko dvobojev. Treba se je hitreje odzvati, razmišljati, prostora je manj. Potreboval sem vsaj dve ali tri tekme, da sem se na to navadil. V Švici je veliko kakovostnih igralcev. Maribor in Olimpija bi po kakovosti spadala med prvih pet ekip. Basel, Grasshoppers in Young Boys so razred zase, vanj spada še Sion, ki pa mu letos ne gre.

Čeprav niste opravili priprav z ekipo, ste si hitro izborili mesto v udarni enajsterici.
Ob prihodu sem imel papirje že urejene. Prišel sem v četrtek, v soboto smo imeli tekmo in trener me je takoj želel vzeti s sabo, a sem raje ostal doma, da ne bi prišlo do kakšnih nesoglasij v ekipi. Takoj je sledil pokalni dvoboj, dobil sem priložnost in od takrat redno igram.

Je nogomet v Švici šport številka ena ali je to vseeno hokej?
Mislim, da je hokej. V Baslu in Zürichu mogoče prevladuje nogomet, toda v državi na splošno je prvi hokej. Tudi v Luganu je tako, čeprav se je razmerje moči nekoliko spremenilo. Ob mojem prihodu je bilo na hokejskih tekmah precej več ljudi. Zdaj je obisk naših tekem na podobni ravni kot pri hokejistih, to je okoli sedem tisoč. Tudi kluba imata neki dogovor glede abonmajskih vstopnic. Nogomet se je s prihodom v prvo ligo in uvrstitvijo v finale pokala v Luganu kar dvignil, je pa hokejski klub bogatejši od nas.

Kakšno je nočno življenje v Luganu?
Če povem po pravici, sploh še nisem bil zunaj. Soigralci prakticirajo, da gredo na 'aperitivo', to pomeni, da spijejo kakšen kozarček in ob tem še kaj pojedo. To je to. Zdaj moram resno delati, zabava bo prišla na vrsto med premorom (smeh).

Trener Lugana je kontroverzni Zdenek Zeman, kako je delati z njim?
Prej ga niti nisem dobro poznal, vedel sem za neke afere v Italiji in to, da je treniral velike klube. Treningi so zelo naporni, veliko tečemo, skačemo po stopnicah na tribunah. Govori zelo malo, skoraj nič, treninge v glavnem vodi ...

CELOTEN POGOVOR Z DOMNOM ČRNIGOJEM SI LAHKO PREBERETE SAMO V SREDINI ŠTEVILKI EKIPE SN.

Galerija

Članki iz rubrike