mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

ku
ku
0 28.01.2020 16:04:11

Iz Avstrije prihajajo dodatne podrobnosti ARETACIJE, za zapahi tudi Drago Brčina

Drago Brčina
Danes je kot strela z jasnega odjeknila novica, da so v Avstriji aretirali pet košarkarjev, med njimi naj bi bil tudi Slovenec.

Do aretacije je prišlo zaradi suma prirejanja izidov svoje ekipe, vsi osumljeni so košarkarji kluba UBSC Raiffeisen iz Gradca. Danes je prvoligaš že prekinil sodelovanje s peterico, ki je za zapahi končala zaradi nevarnosti pobega iz države in poskusa uničevanja dokazov.

Predstavnik državnega tožilstva v Gradcu Hansjörg Bacher je za avstrijsko tiskovno agencijo Apo potrdil, da gre za dva Američana in tri košarkarje iz nekdanje Jugoslavije. Policija sicer imen osumljencev ni razkrila.

V ekipi graškega moštva, ki ga kot trener vodi Slovenec Ervin Dragšič, so le trije igralci iz nekdanje Jugoslavije, med njimi Slovenec Drago Brčina ter Hrvata Marko Car in Matija Poščić, jugoslovanske korenine ima sicer tudi Avstrijec Tomislav Rašić, a obstransko vlogo v ekipi. Hrvaški mediji sicer poročajo, da so iz virov v klubu dobili potrditev, da gre za Brčino, Carja, Poščića ter dva Američana: Antona Bearda in Derricka Jamersona.

Policija je že opravila prva zaslišanja, vendar za zdaj tožilstvo ne daje drugih podrobnosti. Direktor graške ekipe Michael Fuchs je na današnji novinarski konferenci uradno komentiral obtožbe. "Gre za težak dan za avstrijski šport, še posebej pa za košarko, in brez dvoma najbolj črn dan za UBSC Gradec. To ni smer, v katero želi iti avstrijska košarka," je dejal v uvodnih besedah in pojasnil, da so v klubu vedeli za sume goljufije že nekaj tednov.

"Po eni naših tekem v začetku januarja (z Welsom 06), ki je nakazala, da nekaj ni v redu, smo pozno zvečer prejeli tudi informacije o sumu prirejanja izidov. Naslednji dan smo šli z njimi na policijo," je dejal Fuchs in dodal, da so se z namenom, da ne bi ogrozili policijske preiskave, zavezali k molčečnosti. "Kakšne bodo sankcije in kazni, se še nismo odločili, ampak bodite prepričani, da bodo," je še dodal.

Zdaj klub UBSC Gradec, ki ga Fuchs vidi kot žrtev, sodeluje s preiskovalci, da bi preiskava čim prej obrodila sadove.

Generalni direktor lige, na Češkem rojeni Nemec Tomaš Kanovsky, pa je dejal, da je avstrijska košarkarska liga za sum prirejanja izidov izvedela šele v ponedeljek zvečer.

"Osebno sem zelo razočaran in prizadet, da igralci izkoriščajo naš lep šport za takšna dejanja. To je nesprejemljivo, tega ne bomo tolerirali in naredili bomo vse, da v bodoče takšna dejanja preprečimo," je zatrdil Kanovsky in dodal, da za zdaj posledice za graški klub še niso znane. 


Iz kluba so danes še sporočili, da so že prekinili sodelovanje z osumljeno peterico, imen pa niso želeli razkriti. Za zdaj ni znano, na kakšno število tekem so igralci stavili in prirejali izide, niti, koliko časa so to počeli.

Je pa Fuchs še dodal, da je klub zamenjal peterico igralcev. Gre za polovico ekipe, nekaj iz lastnega kadra, z nekaj košarkarji pa bodo na novo sklenili sodelovanje. Rok za registracijo igralcev poteče 31. januarja.

Članki iz rubrike