franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

ku / Ekipa SN
ku / Ekipa SN
1 22.02.2024 07:55:22

Brez zadržkov! Prepelič pred začetkom kvalifikacij kristalno jasen: Vse ostalo bi bil popoln neuspeh!

FIBA
Lani med pripravami na svetovno prvenstvo je Klemen Prepelič krajši čas že bil kapetan. Zdaj bo ponovno v tej vlogi na uvodnih tekmah kvalifikacij za EP. Izbor je bil pričakovan. Prepelič je tako na parketu kot izven njega vodja te reprezentance. Slovenija z Ukrajino igra danes ob 18. uri.

Po dobrih dveh mesecih se je spet vrnil v Slovenijo, potem ko je na začetku decembra iz Cedevite Olimpije odšel v Galatasaray. V dresu zmajev je prikazal odlične predstave in se takrat po daljšem tekmovalnem premoru na najboljši možni način vrnil na parket. »Zame je bila to zelo pozitivna izkušnja. Vsi sicer vemo, kakšna je bila situacija, ne moremo si metati peska v oči. Izgubljali smo v eurocupu, smo pa tudi zmagovali v ligi ABA. Bilo je nekaj tekem, ki bi jih morali zmagati, predvsem s Hamburgom doma. Lahko bi premagali tudi London v gosteh, v Benetkah proti Venezii smo imeli praktično dobljeno tekmo. Iz tega vidika je gotovo nekaj grenkega priokusa. Mi je pa Olimpija prav gotovo ogromno pomagala. Tam sem po slabi lanski sezoni spet pokazal, da lahko igram na vrhunskem nivoju in temu primerno je prišla nagrada v obliki ponudbe Galatasaraya,« je razlagal te dni in dodal, da je Cedeviti Olimpiji maksimalno hvaležen za to priložnost.

Tudi v Galatasarayu nadaljuje tam, kjer je končal v Ljubljani, in niza dobre igre, takoj se je uveljavil kot prvi igralec turškega moštva iz Istanbula. »Rezultati ekipe niso ravno najboljši, posledica je bila tudi menjava trenerja. Po drugi strani pa sem se zelo dobro znašel. Klub je vrhunski, vsi vemo, kaj Galatasaray pomeni v svetu športa in organizacija je na evroligaški ravni. Nimam nobenih pripomb. Sam sem tudi zelo dobro pripravljen, po lanski sezoni sem bil željan iger. S potekom sezone, skupaj s tistim delom v Olimpiji, sem več kot zadovoljen,« je potrdil, da je na reprezentančno akcijo prišel v dobri formi.


Imamo že ogromno izkušenj
Odlična novica za selektorja Aleksandra Sekulića in slovensko reprezentanco, Prepelič v dobri formi je garancija za dobro Slovenijo. Ogromno bo v njeni igri odvisno prav od njega. »Vsi se zavedamo, kaj je prvi in edini cilj, hkrati se vsi tudi zavedamo svoje kvalitete. Ne želimo biti tretji v skupini. Vsako tekmo želimo odigrati maksimalno in jo zmagati. Verjamem, da se je ekipa zbrala v najmočnejši možni zasedbi. Manjkajo seveda Luka Dončić ter poškodovana Vlatko Čančar in Edo Murić, morda še kakšen fant, na splošno pa nimamo nobenega izgovora, da ne bi v četrtek prišli najbolje pripravljeni na tekmo z Ukrajino,« je odločno, kot smo od njega tako ali tako vajeni, povedal, kako stvari stojijo pred začetkom kvalifikacij. In v podobnem slogu je tudi nadaljeval, ko je opisoval, kakšna ekipa se je zbrala tokrat. »Mislim, da imamo že ogromno izkušenj, predvsem iz teh nehvaležnih kvalifikacij. Tu je kar nekaj fantov, s katerimi smo se že opekli, tu so tudi nekateri, ki so nam lani prinesli želeni nastop na svetovnem prvenstvu. Imamo pozitivne in negativne izkušnje. Fantje dobro delajo v klubih, na treningih so vsi zagnani, ne vidim nobenih problemov za kakršnokoli nepripravljenost,« je dejal 31-letni branilec, ki je ob svojih ostrostrelskih sposobnostih v tej sezoni posebej opozoril nase z asistencami. V Olimpiji je ob zdravstvenih težavah zasedel mesto organizatorja igre in se pokazal v tako dobri luči, da je vsa Evropa postala pozorna na njegove številke podaj. Zato smo ga, malo v šali in malo zares, vprašali, ali bo nemara tudi zdaj v slovenski reprezentanci igral v vlogi plejmejkerja. »Ne verjamem. Imamo Alekseja Nikolića in Žigo Samarja, ki sta oba dovolj zrela, imata dosti kilometrine v nogah in lahko odigrata na tej poziciji. Če bo selektor potreboval pomoč, bom z veseljem priskočil, a še vedno mislim, da je moja primarna pozicija na dvojki, kjer se tudi najbolje počutim,« je odvrnil Bistričan.

Kvaliteta je na naši strani
Če je dejal, da se je Slovenija zbrala v najmočnejši možni zasedbi, tudi za tekmece velja nekaj podobnega. »Res je. Spopadli se bomo z ekipama, ki sta sicer večinoma bili vedno v podobnih postavah. Ukrajinci razen Pustovoja niso imeli evroligaškega igralca, so precej podobna ekipa, kot je Poljska. Imajo ogromno visokih kvalitetnih igralcev, z dodatkom dobre branilske linije. Veliko število igralcev prihaja iz Prometeja, za katerega vemo, kaj v zadnjih dveh, treh letih pomeni v eurocupu. Ukrajina je neugodna ekipa, a po drugi strani je kvaliteta na naši strani. Igramo pred svojimi navijači in vse drugo, razen zmage, bi bil popoln neuspeh,« je odločno zatrdil Prepelič. Na hitro se je ozrl še na drugega tekmeca v prvem ciklu: »Izrael vodi predvsem Jam Madar, zelo nadarjen plejmejker, za katerega vemo, kaj je lani delal v Partizanu. Letos sicer dobiva nekaj manj priložnosti v Fenerbahčeju, a vseeno ... Izrael je spoštovanja vredna ekipa, ki pa smo jo lani na tisti najpomembnejši tekmi za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Izraelu že premagali, zato verjamem, da bomo tudi zdaj v obeh tekmah favorit.«

Značke: slovenija, prepelič

Članki iz rubrike