zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

ku
ku
0 06.09.2023 07:01:32

Kanadska 'umazana' igra nad Dončićem?! Te besede pred tekmo močno odmevajo!

Slovenija bo imela danes ob 14.30 tretjo priložnost, da se prvič v zgodovini uvrsti v polfinale svetovnih prvenstev v košarki. Nasproti bo imela izbrano vrsto Kanade, ki bo prvič doslej igrala v četrtfinalu SP.

Slovenija je na evropskih prvenstvih potrebovala tri poskuse, da se je 2009 na Poljskem prebila med štiri najboljše reprezentance. Na dosedanjih treh svetovnih prvenstvih je prvič pokleknila v osmini finala, 2010 in 2014 pa ni zmogla preskočiti Turčije oziroma ZDA.


Kanada na lestvici Fibe zaseda 15. mesto - Slovenija je sedma -, to pa je že njen 14. nastop na svetovnih prvenstvih. Dvakrat je bila šesta, 1978 prav v Manili in štiri leta kasneje v Kolumbiji, a tedaj po drugem tekmovalnem sistemu, ki ni vključeval četrtfinala. Pred zgodovinskim obračunom za obe reprezentanci so na stavnicah v rahli prednosti Kanadčani, ki so bili pred prvenstvom drugi favoriti za zlato medaljo takoj za ZDA.

Luka Dončić je prvi strelec SP s povprečjem 26,4 točke, Shai Gilgeous Alexander (Oklahoma City Thunder) pa je drugi najbolje ocenjeni posameznik po statističnem indeksu. Slednji bo seveda tudi danes glavno napadalno orožje selektorja Jordija Fernandeza Torresa, ki je dejal, da imajo z ekipo priložnost spisati zgodovino, narediti nekaj, kar Kanadi še ni uspelo. »Za vse nas je to dodatna motivacija, vsi si želimo iti do konca. Toda na takih turnirjih ne smeš gledati naprej, ampak iti korak za korakom, zmagati naslednjo tekmo in nato še dve.« In kako zmagati naslednjo, kaj bo glavni taktični cilj? »Doseči točko več od tekmecev,« je nasmejal z odgovorom. »Slovenija je ekipa, ki že dolgo igra skupaj, zabavajo se, so uspešni, bili so na olimpijskih igrah, zmagali na EuroBasketu. Ne gre le za Luko, ampak za vso ekipo. Pripraviti se moramo na vsakega posebej, so tudi zelo dobro vodeni s klopi. Seveda pa bo glavni fokus na Luki, ki je izjemen igralec. Zaupam igralcem, igramo dobro obrambo. Imamo precej fantov, ki ga lahko pokrivajo. Po mojem smo najboljša obrambna ekipa na tem turnirju,« je samozavestno dejal Torres, ki je dobil tudi vprašanje o tem, ali se bodo tudi oni poslužili načrta Nemcev, da spravijo ob živce Dončića. »Ne razmišljamo tako. Tega ne moremo načrtovati in nadzorovati. Naš namen bo igrati fizično, opraviti svoje delo. Ali ga bo to frustriralo ali ne, pa ne vem,« je odvrnil selektor Kanade.

Značke: kanada, slovenija

Članki iz rubrike