Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

jz
jz
17 19.09.2017 11:57:43

Bivši selektor Jure Zdovc BREZ ZADRŽKOV: Ali je ta zlata kolajna moj poraz? Povem, vam po pravici, da sem ...

Grega Wernig
O uspehu slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu je spregovoril tudi Jure Zdovc, ki je ekipo vodil pred prihodom Igorja Kokoškova.

Zdovc je dvakrat kot selektor vodil slovensko reprezentanco. Leta 2009 je bil na Poljskem zelo blizu kolajni, na koncu pa jo je njegova ekipa izgubila za koš ali točko. Jure pravi, da ni mogoče primerjati generacij in igralcev ter da je bilo vloženo toliko truda, da se je kolajna enkrat morala zgoditi.

Na vprašanje, kako je kot nekdanji selektor doživljal slovenski uspeh, je brez dlake na jeziku priznal: "Hočeš nočeš, ker sem bil v preteklosti v tem položaju, si vrtim filme za nazaj in razmišljam, kaj in kako. Na nek način sem, če povem po pravici, malo ljubosumen, ker me pač ni bilo zraven. To je popolnoma normalno in človeško, da razmišljam tako, saj sem športnik in tekmovalec. Hkrati pa sem seveda navdušen, da so se sanje uresničile. Še danes, ko se mi v glavi vrti finalna tekma, mi gredo mravljinci po koži in dobim solzne oči. Ne moreš ostati ravnodušen, če si vsaj malo normalen in čustven. V tej zgodbi o uspehu pa je pomembno tudi to, da smo vsa ta leta gradili to zmagovalno mentaliteto – da smo sposobni zmagovati, da to lahko in hočemo narediti, da se ne smemo bati nasprotnika."

Ali to zlato kolajno doživlja kot osebni poraz, ker je ni osvojil on? "Ne, nikakor ne. To je moja zmaga. To je zmaga reprezentance moje države. Na takih prvenstvih je mogoče marsikaj. Leta 2009 je bila Španija verjetno v najmočnejši postavi ... Na vsakem prvenstvu je toliko različnih faktorjev, da jih je nemogoče primerjati med seboj in primerjave tudi niso smiselne. Trenerski posel je pač tak, da greš iz dneva v dan, iz sezono v sezono. Zdaj sem v Zagrebu in slovenska reprezentanca je zame preteklost. Bil sem v reprezentanci in za menoj so prišli drugi. In prav je tako. Vsakemu trenerju privoščim uspeh, saj vem, kako težak posel je to in s kakšnim pritiskom se moraš soočati. Res vsakemu trenerju privoščim vse najboljše in eno mojih pravil je, da moji pomočniki ne smejo slabo govoriti o drugih trenerjih. Hitro se sliši, da ta ali oni trener nima pojma, kar pa je lahko samo kontraproduktivno in hitro naletiš na bumerangov efekt. Samo tako lahko trenersko delo spoštuješ in takšen način razmišljanja lahko tudi tebi da nekaj dobrega."

Članki iz rubrike