kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 30.06.2017 07:31:16

Slovenski selektor razkriva: Za Randolpha smo imeli »insajderske« informacije

www.alesfevzer.com
Težko je pri slovenskem selektorju z obraza razbrati, kaj se dogaja v njem. Praviloma je izraz vedno podoben, ni odklonov v nobeno smer. A če si lahko dovolimo svoje osebno mnenje, se zdi Igor Kokoškov zadovoljen. Vsaj včeraj, ko je bral seznam povabljenih na priprave za evropsko prvenstvo, je bil tak.

Po sezoni v ligi NBA bo poletje spet namenjeno slovenski izbrani vrsti.
Zahvaljujem se KZS za zaupanje, da tudi letos lahko vodim slovensko reprezentanco, to je zame velik izziv in čast. Sem v pozitivnem pričakovanju. Zavedamo se načrtov, želja, ambicij. Vse gre v pozitivno smer. Igralce smo spremljali, poskušali smo imeti kontinuiteto iz lanskega leta, da lahko gradimo na osnovi, ki smo jo postavili. Pri izboru smo kot temelj vzeli zdravstveno stanje, po zadnjih informacijah so vsi zdravi, imeli so dokaj dobre sezone. Poskušali bomo vključiti njihovo individualno kakovost, vedno pa se razmišlja o ekipi kot celoti, da je v njej kemija, da se dopolnjujejo med seboj. Najtežji del posla je določiti igralce, ki se bodo pojavili na pripravah, da izberemo tiste, ki bodo motivirani, da predstavljajo slovensko košarko. Upam, da bomo imeli dobro poletje.
 
Kakšne cilje za EP si boste postavili pred začetkom priprav?
Cilji bodo najvišji, najprej pa je treba zmagati v prvi tekmi, ki je zelo pomembna iz več razlogov in nekako ključna, nato pa gremo naprej v Istanbul, kjer bomo videli, kje smo. Vedno se bomo osredotočali nase in na to, da imamo zdravo vzdušje, ki se mora začeti pri igralcih, mi pa smo tu, da jim pomagamo. Verjamemo vanje, verjamemo v vodjo, ki ga imamo v kapetanu, verjamemo v nekatere druge igralce, s katerimi smo drugače dopolnili pozicije, nekateri bodo, upam, naredili korak naprej. Sem optimist, obstaja pozitivna napetost. Napovedi v slogu, da je naš cilj zlata medalja, prepuščam igralcem. Če bodo oni to rekli, sem tu, da jih podprem in spremljam. Na vsaki tekmi se bomo borili do zadnjega atoma moči. Nisem rojen v Sloveniji, toda ne obstaja večji Slovenec, ki bo v tistem trenutku bolj želel zmage reprezentanci, od Igorja.
 
Kakšna je bila vaša vloga v angažiranju Randolpha? Ste ga vi izbrali in rekli zvezi, ali lahko uredi pridobitev potnega lista, ali vam je zveza predložila seznam kandidatov, pa ste pokazali nanj?
Imam precej izkušenj z angažiranjem ameriških košarkarjev, saj sem bil v Gruziji, tam pa je bila praksa, da vsako drugo leto menjajo Američane. Gre za zelo zapleten položaj. Išče se igralec, ki ima človeške in igralske vrline, da pomaga ekipi, da je motiviran in ve, zakaj prihaja, da se vklaplja v kulturo tako v garderobi kot na igrišču. Pogosto igralci to počnejo iz materialnega razloga, ne razmišljujoč, koliko jim to lahko pomaga košarkarsko. Veliko stvari se mora poklopiti v mozaiku, da se najde pravega igralca, kar ni niti malo lahko. Lahko se zaljubimo v koga, pa nima motiva, ne želi, ne razume, da mu to koristi, problem so lahko agenti, družine. Naredili smo seznam igralcev, ki so potencialni kandidati, z več košarkarji kontaktirali in prišli do Randolphovega imena. Postavili smo ga na prvo mesto in stopili z njim v kontakt.
 


Ste tudi vi govorili z njim?
Sem, moral sem slišati njegovo mnenje in mu povedati, kaj pričakujemo od njega. Imeli smo tudi »insajderske« informacije od Luke Dončića – ki sicer ni sodeloval pri lobiranju za slovensko reprezentanco –, za kakšnega fanta gre, kako se obnaša v garderobi, kakšen je ob parketu in tako dalje. Tudi tu je bilo pozitivno mnenje, njegove igralske sposobnosti pa so znane. Zmožnost njegove igre na pozicijah štiri in pet nam omogoča raznovrstnost. Od kandidatov na seznamu je najbolj izpolnjeval kriterije, vklaplja se tako kot oseba kot igralec, in odločili smo se zanj.

Kaj pričakujete od Luke Dončića?
Da se zmanjša pritisk nanj. Imel je zelo dobro sezono, vsi smo veseli zaradi tega. Luka je biser, diamant evropske košarke, razvija se v pravo smer. Lani je bil razlog, da ni igral, njegova želja, da se čim bolje pripravi na preteklo sezono, in zdaj se vidi, da je vse skupaj imelo smisel. Pričakujem, da bo Luka – Luka. Je mlad igralec z velikim potencialom. Javnost mora zmanjšati pritisk in pričakovanja, da bo dajal trojnega dvojčka. Mora se igrati košarko, uživati v tistem, kar počne najboljše. Vemo, da ni lahko nositi to breme, ves čas se govori o njem. Od njega želimo, da bo Luka, da se pojavi prvi dan priprav. Je novinec v reprezentanci in bo moral nositi torbe, po drugi strani je to lepa priložnost, da prevzame vlogo, ki je do zdaj realno ni imel. Real je izjemno moštvo, v katerem igra 12 igralcev in si ni lahko izboriti minut. Realu in trenerju Lasu pohvala, da sta imela pogum igrati z Luko. Mi mu bomo dali še večjo vlogo, ekipa pripada njemu, tako kot ostalim fantom. Želimo, da uživa in da bo lahko rekel, da mu je poletje v reprezentanci veliko dalo. Miloš Teodosić pravi, da za klub igraš zaradi denarja, v reprezentanci pa za čast in slavo. Igranje za reprezentanco je posebna čustvena stvar za igralca. Prepričan sem, da Luka to ima v sebi.
 
Kam boste postavili Dončića?
Veliki igralci nimajo pozicij. Ne bi ga omejeval, saj je gotovo »plejmejker«. To je razlika v primerjavi z enico, »point guardom«. Njegova zrelost že dolgo ni bila videna, ima pravočasne reakcije, podaje, odločitve, ima odlične ideje in je »plejmejker«. Neki moj stari trener je dejal, da kogar pokrivaš, to si. Ampak to sploh ni pomembno, vsekakor bo veliko pri žogi in bo kreiral igro.

CELOTEN INTERVJU Z IGORJEM KOKOŠKOVIM SI LAHKO PREBERETE SAMO V PETKOVI IZDAJI TISKANE EKIPE SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI!

Članki iz rubrike