mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 26.06.2017 08:43:05

Američan postal Slovenec: Navdušeni, razočarani? Kako se ob tem počutita "izbrisana" Omić in Begić?

www.alesfevzer.com
Kocke so se konec prejšnjega tedna zložile. Premier Miro Cerar s svojo izjavo in novice iz Španije so dale vedeti, da je samo vprašanje časa, kdaj bo oznanjena naturalizacija Anthonyja Randolpha.

Ko je predsednik vlade ob odprtju skupščine Olimpijskega komiteja Slovenije omenil tudi spremembo zakona o državljanstvu, je bilo jasno, da je ta pravzaprav že sprejeta, čeprav bo uradno šele na julijski seji državnega zbora. To sredo naj bi bil namreč predlog spremembe zakona potrjen še na odboru za notranje zadeve. Dobil je že podporo državnega sveta, usklajen je z ministrstvom za notranje zadeve in podpira ga vlada oziroma koalicija, sledi pa le še glasovanje poslancev. Ampak to bi morala biti formalnost, premier se pač ne bi zaletel z izjavo, če ne bi bil prepričan o povedanem. "Zakon bo omogočal večjo konkurenčnost predvsem reprezentancam," je dejal Cerar o noveli, po kateri bo športnik lahko prišel do državljanstva, ne da bi leto dni bival v Sloveniji, če bo to v interesu zveze oziroma države. Košarkarska zveza bo prva izkoristila to možnost, da bi bila reprezentanca bolj konkurenčna.

Ker so medtem tudi iz Madrida prišle novice, da je Randolph podaljšal pogodbo z Realom že kot Slovenec oziroma z vedenjem, da bo to postal, in so se že delale napovedi, kaj to prinaša kraljevemu klubu, smo pravzaprav samo še čakali, kdaj se bo oglasila Košarkarska zveza Slovenije in potrdila, da Randolph kandidira za nastop na evropskem prvenstvu. V petek je bilo tako daleč, (slabo) varovana skrivnost je postala uradna.
 
PRVI DAN PRIPRAV
Deficitarno mesto krilnega centra je tako zapolnjeno. Če je pozicija štiri po mnogih kriterijih ključna v današnji košarki, potem Slovenija z Randolphom vsekakor dobiva odlično rešitev, s katero njene delnice precej zrastejo. Sproža seveda tudi debate o primernosti take poteze in statusu Alena Omića (in Mirze Begića). Na drugi strani fant dobiva potni list, ki mu je omogočil podpis nove donosne pogodbe z Realom. Randolph si želi v ligo NBA, a očitno trenutno zanj tam čez ni dovolj zanimanja, zato ostaja na stari celini, opcija s slovenskim potnim listom pa je zanj idealna. Kakorkoli gledamo, tudi on v zaključku minule sezone ni blestel, in brez zagotovila, da »je Slovenec«, bi lahko tudi Real postavljal določene pogoje, tako pa se je zelo verjetno priklonil željam Randolpha oziroma njegovega agenta, saj klub na ta račun lahko kupi še enega tujca zunaj Evropske unije. Oziroma prevedeno: Slovenec Randolph je vrednejši od Američana Randolpha.

Če drži napoved zveze, se bo Randolph tako kot ostali reprezentanti, z izjemo Gorana Dragića, ki mu pravila lige NBA velevajo, da se lahko reprezentanci pridruži šele 1. avgusta, pripravam reprezentance priključil že na prvem zboru 19. julija. Slednje bo za nekaj dni zapustil v začetku avgusta, saj ima že nekaj časa v načrtu poroko z izbranko, s katero ima dveletnega sina, tako da bo izpustil prijateljski turnir v Mariboru in verjetno tudi prvo tekmo na pripravljalnem turnirju v Opatiji.

KAKO SE OB TEM POČUTITA NATURALIZIRANA SLOVENCA ALEN OMIĆ IN MIRZA BEGIĆ?
Za njun odziv nam ni preostalo drugega, kot da zavrtimo njuni številki. Kakopak smo ju tudi dobili, kaj si o tem mislita, pa lahko si lahko preberete samo v ponedeljkovi tiskani izdaji EKIPE SN, ki je na voljo tudi na TRAFIKA24.SI!

Članki iz rubrike