Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 20.06.2017 12:29:13

Nika Barič: Slovenska ženska košarka ima svetlo prihodnost

Fiba
Slovenske košarkarice se z dvignjenimi glavami vračajo v domovino. Premierni nastop na evropskem prvenstvu v Pragi so opravile nad pričakovanji, si nabrale novih izkušenj, kot pravijo igralke same, pa že komaj čakajo, da se zberejo na naslednji akciji novembra letos.

Ta teden bo Fiba Europe izbrala naslednjega prireditelja eurobasketa 2019 (Rusija, Srbija, Francija, Turčija), v začetku julija pa je na sporedu žreb kvalifikacijskih skupin. Reprezentance bodo razdeljene v osem skupin s po štirimi ekipami, pot do evropskega prvenstva pa si bodo skušale izboriti v treh kvalifikacijskih ciklusih.

Dekleta s prvo zvezdnico Niko Barič so odločena, da v naslednjih letih postanejo stalnica med šestnajstimi najboljšimi reprezentancami Evrope. "Mislim, da v Sloveniji ni punce, ki bi zavrnila vpoklic v reprezentanco. Smo odlična klapa, zelo dobro se razumemo med seboj, imamo izjemen strokovni štab, tako da kontinuiteta dela ni vprašljiva," pravi Baričeva.

Slovenija je na evropskem prvenstvu v Pragi doživela dva poraza in premagala Grčijo. To je bil njen načrt pred odhodom in ob normalnem razpletu ostalih tekem bi ena zmaga zadostovala za preboj v dodatne kvalifikacije za četrtfinale. Na žalost je prvi dan tekmovanja Grčija presenetila Srbijo, Slovenija pa je za las zgrešila zmago proti Franciji. Razpletlo se je tako, da je v skupini C Francija osvojila prvo mesto s tremi zmagami, med ostalimi tremi ekipami s po eno zmago pa je Slovenija potegnila najkrajšo in izpadla.


"Izkušnja je zagotovo pozitivna, saj smo spoznali, da se lahko v Evropi kosamo tudi z najboljšimi ekipami. Žal se je Srbiji zalomilo in na koncu smo bili ravno mi tisti, proti katerim so se reševale aktualne evropske prvakinje," je dejal generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Rašo Nesterović.

Slovenija je na evropskem prvenstvu prikazala všečno igro, na svoji strani pa je imela tudi bučno podporo s tribun. Na prvih dveh tekmah je bilo v Pragi približno 300 navijačev, kar je presenetilo in hkrati navdušilo slovenske košarkarske delavce. "Hvala navijačem, da so prišli v Prago in nas tako glasno podpirali. Ko smo računali, koliko jih bo prišlo na tekme, smo bili pri številki 100, nikakor si nismo predstavljali, da jih bo prišlo trikrat več. Mislim, da so se jim dekleta oddolžila z dobro igro," dodaja Nesterović.

Med navijači je bil ves čas tudi nekdanji slovenski selektor in eden največjih strokovnjakov za žensko košarko v Sloveniji Sergej Ravnikar. "Za majhno Slovenijo je bil uspeh že preboj na evropsko prvenstvo, kvalitetna igra naših deklet pa me je resnično navdušila. Žal imamo omejen igralski kader, kar se je na koncu izkazalo za odločilno. Za tovrstne turnirje potrebuješ vsaj deset igralk, ki pa jih v naši bazi nimamo. Vseeno mislim, da je prihodnost slovenske ženske košarke dobra. V Sloveniji imamo kar nekaj deklet, ki imajo kakovost ter željo in ob dobrem delu jih lahko v kratkem priključimo tem mlajšim igralkam, ki bodo še nekaj časa tvorile okostje reprezentance," pravi Ravnikar.

Slovenija je bila na evropskem prvenstvu država z daleč najmanjšo bazo igralk. S komaj devetimi ekipami, ki nastopajo v državnem prvenstvu ter manj kot 100 registriranimi članicami, je bila pravi palček med velikani, kot so Francija, Španija, Rusija, Turčija, Italija, Srbija in ostale reprezentance, ki bodo tekmovanje nadaljevale danes z repasaži, v četrtek s četrtfinalom ter konec tedna z boji za medalje oziroma mesta na svetovnem prvenstvu 2018.

Značke: košarka, sta

Članki iz rubrike