Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 17.06.2017 20:03:24

Eva Lisec za rojstni dan popeljala Slovenijo do zgodovinske zmage

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je dosegla zgodovinsko prvo zmago na evropskih prvenstvih. V drugem nastopu v Pragi je premagala Grčijo z 59:56 (12:14, 23:33, 44:47), najboljša strelka Slovenije pa je bila Eva Lisec, ki je na svoj 22. rojstni dan dosegla 15 točk.

Z zmago so si varovanke selektorja Damirja Grgića odprle pot do dodatnih kvalifikacij za četrtfinale, v zadnjem krogu predtekmovanja v ponedeljek ob 15. uri pa jih čaka še tekma z aktualnimi evropskimi prvakinjami Srbkinjami.

Tekmovalni sistem določa, da se v četrtfinale uvrstijo le prvouvrščene reprezentance iz štirih skupin, drugo- in tretjeuvrščene pa čaka repasaž. Slovenska skupina C se križa z reprezentancami v D skupini, kjer ima Belgija presenetljivo dve zmagi, po eni imata Rusija in Latvija, Črna gora pa je še brez uspeha.

Slovenija - Grčija 59:56

(12:14, 23:33, 44:47)
Praga - Dvorana Kralovka, gledalcev 700, sodniki: Martinescu-Badalan (Romunija), Ambrosov (Ukrajina), Rossi (Italija).
* Slovenija: Oblak 11 (1:2), Erkić 11, Prezelj 3 (1:3), Barič 5 (1:2), Jakovina 2, Piršič 7 (1:2), Lisec 15 (0:4), Evans 5 (5:6).
* Grčija: Stamolamprou 3 (1:2), Stamati 5, Maltsi 10 (4:5), Nikolopoulou 2, Sotiriou 4 (1:2), Spanou 9 (3:4), Kaltsidou 23 (4:6).
* Prosti meti: Slovenija 9:19, Grčija 13:19.
* Met za dve točki: Slovenija 19:45, Grčija 17:34.
* Met za tri točke: Slovenija 4:19 (Oblak 2, Erkić, Lisec), Grčija 3:22 (Stamati, Kaltsidou, Sotiriou).
* Skoki: Slovenija 46 (32 + 16), Grčija 35 (28 + 7).
* Osebne napake: Slovenija 26, Grčija 22.
* Pet osebnih: Evans (40.).

Glede na to, da Slovenija nastopa v 'skupini smrti', je bila tekma z Grčijo vsaj na papirju odločilna za repasaž. Izkazalo se je, da so slovenske 'asinje' uspešno prebrodile razočaranje po tesnem porazu z olimpijskimi podprvakinjami Francozinjami in z odlično igro v drugem polčasu premagale Grkinje, ki so v uvodnem krogu presenetile aktualne evropske prvakinje Srbkinje.

Grčija, ki sodi med najstarejše reprezentance na evropskem prvenstvu - povprečna starost igralk je 28,4 leta, začetne peterke pa točno 31 let, po prednosti desetih točk ob odmoru v drugem delu ni našla orožja za razigrano in disciplinirano zasedbo Slovenije, ki je počasi in zanesljivo prevzela vajeti igre v svoje roke in z odločilnimi koši kapetanke Maje Erkić prišla do zgodovinskega uspeha.

Slovenija je najslabše odigrala drugo četrtino, v kateri je dosegla le tri koše iz igre in na odmor odšla z zaostankom 23:33.

Nadaljevanje je bilo po nekaj ostrih besedah selektorja Grgića v slačilnici povsem druga zgodba. Dve trojki Teje Oblak sta vnesli nemir v grško obrambo, nepopustljiva obramba, začinjena z glasnim spodbujanjem slovenskih navijačev na tribunah, pa je slovenskim 'asinjam' dala dodatno spodbudo za izenačenje na 43:43 (26.).

Podobno kot prva tekma v petek proti Franciji se je tudi ta odločala v zadnjih minutah. Slovenija je vseskozi držala priključek, odločilna koša v zadnjih dveh minutah pa je z meti z razdalje dosegla Maja Erkić. Slovenijo je popeljala v vodstvo s 57:54, piko na i pa je postavila Nika Barič s polaganjem za 59:54.

Poleg Liščeve, ki je dosegla 15 točk ob metu iz igre 7:12 (5 skokov), sta imeli dvomestno število točk še Teja Oblak (11 točk, 9 skokov) in Maja Erkić (met 5:13), z desetimi skoki in sedmimi točkami pa se je izkazala tudi Sandra Piršič.

Izjave po tekmi

* Damir Grgić, selektor Slovenije: "Čestitam igralkam za reakcijo v drugem polčasu. Konkreten pogovor med odmorom je obrodil sadove in igralke so se v nadaljevanju pokazale v povsem drugačni luči. Zavedam se, da smo tekmo odigrali manj kot 24 ur po naporni preizkušnji proti Franciji, zato ima ta zmaga še dodatno vrednost. Znova smo dokazali, da lahko igramo z vsemi ekipami na tem eurobasketu in da še nismo pripravljeni iti domov."

* Maja Erkić, igralka Slovenije: "Na to tekmo smo se pripravljale skozi celotno pripravljalno obdobje. Sem zelo vesela, da smo izpolnile cilj, kljub porazu na prvi tekmi s Francijo. Čestitati moram svojim puncam in mislim, da bo ta zmaga mnogim še dolgo ostala v spominu."

* Nika Barič, igralka Slovenije: "Občutki po prvi zmagi na evropskih prvenstvih so fenomenalni. Tekmo smo začele zelo slabo, saj smo bile očitno pod pritiskom, da moramo zmagati. Ves čas smo imele v glavi, da je to najlepša priložnost za zmago, kar je slabo vplivalo na našo igro. Med odmorom nam je selektor povedal nekaj krepkih, tudi igralke smo odprle karte in se odkrito pogovorile, tako da smo v drugem polčasu pokazale, kakšna ekipa smo, če igramo čvrsto obrambo in nam steče v napadu."
Značke: košarka, sta

Članki iz rubrike