Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 14.09.2016 22:01:24

Slovenski košarkarji so si zagotovili uvrstitev na EP 2017 (foto)

alesfevzer.com
Košarkarji Slovenije so si z zmago proti Bolgariji krog pred koncem kvalifikacij zagotovili mesto med štiriindvajsetimi najboljšimi evropskimi reprezentancami, ki bodo naslednje leto igrale na evropskem prvenstvu.

V Stožicah so Bolgare premagali s 85:63 (16:21, 34:29, 69:35). Najboljši strelec pri Sloveniji je bil Goran Dragić s 17 točkami.

Slovenska košarkarska reprezentanca si je z zmago nad Bolgarijo krog pred koncem kvalifikacij zagotovila nastop na evropskem prvenstvu 2017. Pred 4500 gledalci v Stožicah je zmagala s 85:63.

Slovenija bo v soboto igrala še zadnjo tekmo kvalifikacij - ob 15. uri v Kijevu proti Ukrajini. V primeru zmage oziroma poraza za manj kot sedem točk bo osvojila prvo mesto v skupini E, če izgubi za več kot sedem točk (na prvi tekmi je bilo 84:77) pa bo zasedla drugo mesto. V vsakem primeru ima krog pred koncem že dovolj točkovne zaloge, saj na eurobasket vodi sedem prvih mest ter štiri druga.

Za Slovenijo bo to trinajsti zaporedni nastop na evropskih prvenstvih. Zadnjih dvanajst let ji sicer ni bilo treba igrati kvalifikacij, saj se je na prvenstva stare celine uvrščala z dobrimi igrami na evropskih prvenstvih. Od osamosvojitve ni izpustila nobenega evropskega prvenstva, najvišjo uvrstitev pa je zabeležila 2009 na Poljskem, kjer je bila četrta.

Eurobasket 2017 bo potekal v štirih državah - na Finskem, v Romuniji, Izraelu in Turčiji, kjer bo tudi zaključni del. Žreb skupin bo predvidoma decembra, glede na to, da so slovenski navijači priljubljeni po vsej Evropi in da ima vsak gostitelj možnost enega vabila, si bo Košarkarska zveza Slovenije prizadevala, da bi izbranci selektorja Igorja Kokoškova naslednji september predtekmovanje igrali v nam najbližjem kraju, Cluju v Romuniji, ki je od Ljubljane oddaljen manj kot 900 kilometrov. Ostale opcije so finančno precej manj ugodne - Tel Aviv, Helsinki, Istanbul.

Bolgarija se je podobno kot na prvi tekmi v Botevgradu predstavila kot čvrsta ekipa, ki ni imela česa izgubiti, saj je že izpadla iz opcij za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Sloveniji je v prvem polčasu povzročila kar nekaj težav in šele v zaključku tega dela so izbranci Igorja Kokoškova prešli v ospredje. Vodstvo s 34:29 je bil ravno pravšnje za slovesno podelitev ob polčasu; iz rok predsednika KZS Mateja Erjavca, generalnega sekretarja Radoslava Nesterovića in podpredsednika KZS Gregorja Griljca so priložnostna darila prejeli dobitniki odličji na letošnjih prvenstvih - ženska izbrana vrsta do 20 let, moška reprezentanca do 16 let in ekipa Slovenije v košarki 3 x 3, ob njih pa še Damir Grgić kot najuspešnejši trener ženskih članskih in mladinskih ekip.

Tretja četrtina je stvari postavila na svoje mesto. Slovenija je ob vrhunski obrambi in odličnem napadu dobila kar s 35:6 ter si pred zadnjimi desetimi minutami nabrala neulovljivo prednost 69:35. Goran Dragić je v tem delu dosegel enajst točk, priložnost za prve točke na uradni tekmi v članskem dresu pa sta dobila še Vlatko Čančar in Žiga Dimec.


Na koncu - prav vseh dvanajst domačih igralcev se je vpisalo v statistiko - je bil prvi strelec Slovenije Goran Dragić s 17 točkami in desetimi podajami (met iz igre 7:8), dvanajst jih je dosegel Gašper Vidmar (5 skokov, met iz igre 6:10), po deset pa sta jih prispevala Klemen Prepelič (trojke 2:8) in Luka Lapornik.

Gledalci v dvorani Stožice so se od slovenskih košarkarjev poslovili z glasnih aplavzom in tradicionalnih 'Kdor ne skače, ni Slovenc,', od soigralcev pa se je v slačilnici poslovil tudi Jaka Blažič. Podobno kot Zoran Dragić en teden pred njim je moral prisluhniti klubskim delodajalcem pri španski Vitorii.

Igor Kokoškov: "Čestitke si zaslužijo igralci. Prišlo so na te priprave in kvalifikacije ter jih oddelali maksimalno profesionalno. Tekma ni bila lahka, saj smo imeli imperativ zmage, podobno kot ga bomo imeli v Ukrajini. Čeprav smo so že zagotovili uvrstitev na evropsko prvenstvo, moramo biti previdni z ugledom slovenske košarke, saj nenazadnje tudi ni vseeno v katerem bobnu bomo na žrebu."

Klemen Prepelič: "V prvem polčasu žoga enostavno ni hotela skozi obroč, v drugem delu, potem ko nam je selektor dejal, da naj vztrajamo pri naši obrambi, pa smo zadeli večino metov in ob razigranem Goranu prišli do zaslužene zmage. Ekipa je sprejela filozofijo selektorja Kokoškova in prepričan sem, da če se bomo naslednje leto zbrali v enaki postavi, sem nam obeta lepa zgodba."

Slovenija - Bolgarija 85:63 (16:21, 34:29, 69:35)

Ljubljana: Dvorana Stožice, gledalcev 4500, sodniki: Gontas (Grčija), Aunkrogers (Latvija), Matejek (Češka).
Slovenija: Rebec 1 (1:2), G. Dragić 17 (1:1), Prepelič 10 (2:4), Murić 4, Blažič 3 (1:2), Lapornik 10 (2:2), Vidmar 12, Zagorac 9, Dimec 6 (2:3), Omić 4 (0:2), Klobučar 5 (3:6), Čančar 4 (2:2).
Bolgarija: Hadzhirusev 4 (2:2), Kostov 2 (0:2), Ivanov 7 (2:4), Lilov 11, Simeonov 3, Velikov 5, Georgiev 5, Zahariev 8 (0:1), Washburn 18.
Prosti meti: Slovenija 14:24, Bolgarija 4:9.
Met za tri točke: Slovenija 7:30 (G. Dragić 2, Prepelič 2, Lapornik 2, Zagorac), Bolgarija 5:25 (Ivanov, Lilov, Simeonov, Velikov, Georgiev)
Osebne napake: Slovenija 16, Bolgarija 24.
Pet osebnih: /.
Galerija
Značke: košarka, slovenija

Članki iz rubrike