Mobilna verzija
marko potrc Odkrito.si

Dokler ima Marko Potrč to, vse "štima"

george Svet24.si

FOTO: George ni nič kriv, a vzbuja nejevoljo

manica janezic Svet24.si

Kdo bo novi odgovorni urednik informativnega ...

piran Svet24.si

Počitnice v Sloveniji bodo znatno dražje

nails Najstnica.si

Poslovi se od lomljivih in krhkih nohtov

meral-cetinkaya-106929l Njena.si

Ko mama Zeynep odvrže filmsko masko ...

ANA_Gorske sanje_snemalni dan_025 Njena.si

Huda poškodba slovenske smučarke kriva za ...

STA
STA

Nesterović, Dončić in Dragić pozdravili velikanski uspeh mladih slovenskih košarkaric

Srebrna medalja slovenskih košarkaric do 20 let na evropskem prvenstvu na Portugalskem je izjemen uspeh in potrditev, da ima tudi ženska košarka v Sloveniji lepo prihodnost. Čestitke za zgodovinski uspeh se kar vrstijo, priključila sta se jim tudi prva zvezdnika te igre v Sloveniji Goran Dragić in Luka Dončić.

Slovenija je na Portugalskem dosegla nekaj, kar ni uspelo še nobeni reprezentanci v tej kategoriji. Pred enim letom so namreč ta ista dekleta igrala še na evropskem prvenstvu divizije B in tam osvojila prvo mesto ter si zagotovila napredovanje v divizijo A. Se pravi, da so bila lani 17. reprezentanca v Evropi. V enem letu je selektor Damir Grgić pripeljal dekleta do premierne medalje za žensko košarko na velikih tekmovanjih.

"To je velik dosežek za slovensko žensko košarko, ki se ga v tem trenutku slavja mogoče niti še ne zavedamo dovolj. Dokazali smo, da se kljub naši majhnosti lahko merimo z vsemi velesilami in upam, da bo to še spodbudilo vse trenerje, igralke in športne delavce, ki delujejo v slovenski ženski košarki. Ta zgodovinski uspeh nam mora dati dodatno moč in elan, da v bodoče delamo še boljše in skušamo ostati v stiku z najboljšimi," je dejal Grgić.

Ko se je Slovenija lani ob tem času veselila napredovanja v divizijo A, so Španke vnovič stopile na evropski vrh. Gre za reprezentanco, ki je v svoji generaciji popolni vladar Evrope. To je dokazala tudi v nedeljo zvečer, ko je v finalu zmagala s 73:63 in sedmič v zadnjih enajstih letih postala evropski prvak.

"To drugo mesto, ki se sveti v zlatu, pripada vsem, ki smo leta garali v ženski košarki in imeli voljo, energijo ter predanost. V finalu smo na terenu pustili vse, želja je bila ogromna, a žal nam je na koncu za preobrat manjkal kakšen atom moči. Za rezultat je sigurno zaslužna tudi odlična kemija in neizmerna želja po dokazovanju. Čez celoten turnir smo prikazale lepo in gledljivo košarko, košarko, s katero se lahko kosamo in zmagujemo proti vsem evropskim reprezentancam," je ob koncu dejala Annamaria Prezelj, ki je bila izbrana v idealno peterko prvenstva.

Dekleta do 20 let so srebrno medaljo osvojila le nekaj tednov po tem, ko je ženska članska reprezentanca prvič v zgodovini nastopila na evropskem prvenstvu v Pragi. "Ta reprezentanca je lahko zgled ostalim, tudi starejšim košarkarjem in košarkaricam. Dekleta so pokazala, kako se bori za dres s slovenskim grbom. Uspeh na evropskem prvenstvu je plod dolgotrajnega in načrtnega dela ter dokaz, da se lahko s pravo voljo in trdim delom doseže zelo veliko," je ob tem povedal generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Rašo Nesterović.

Čestitkam sta se pridružila tudi Goran Dragić in Luka Dončić. Prvi je dekleta spremljal večji del prvenstva ter jih bodril preko družabnih omrežji, Dončić, ki se trenutno nahaja na zasluženem oddihu na hrvaški obali, pa je potrdil, da bo srebrna medalja še nekaj časa odmevala in bila spodbuda za druge slovenske športne kolektive.

Značke: košarka , sta