901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 10.02.2021 11:51:03

Bo reprezentanca igrala brez košarkarjev Cedevite Olimpije? Sani Bečirović pravi: 'Na glas je treba povedati ...'

Bliža se reprezentančno okno, namenjeno kvalifikacijskim tekmam.

Slovenska reprezentanca si je že zagotovila uvrstitev na EuroBasket, v zadnjem ciklu pa jo v Kijivu čakata dvoboja z Madžarsko in gostiteljico Ukrajino. Zanimivo bo videti, ali bodo na seznamu selektorja Aleksandra Sekulića tudi igralci Cedevite Olimpije, ki so sicer trenutno v izolaciji, nekateri okuženi, ostali preventivno. Toda virus ni (glavni) razlog, zaradi katerega morda v izbrani vrsti ne bo (kakšnega od) zmajev. Gre za nekaj drugega in o tem je govoril športni direktor Olimpije Sani Bečirović.

Čez dva tedna se začenja liga za prvaka v slovenski ligi. Kako boste takrat reševali problem igranja tekem, saj bo ritem peklenski?

Prenatrpanost urnika je največja težava. Do odpovedi z Budućnostjo in Krko smo bili vedno mi tisti osmoljenci, ki smo morali prestavljati tekme zaradi okužb pri drugih, zdaj pa se je to zgodilo nam. Ideja v klubu je bila, da bi tekme slovenske lige igrali vnaprej v reprezentančnem premoru, saj bo to sicer skoraj nemogoče, sploh ker si želimo v četrtfinale v evropokalu. V marcu nas čaka deset tekem, med njimi tudi štiri najpomembnejše tekme v ligi ABA; s štirimi zmagami bi si zagotovili končnico.

Kaj bo potemtakem z vašimi igralci v reprezentanci?
Vsi igralci Cedevite Olimpije so se in se bodo vedno z veseljem in ponosom odzvali na reprezentančno akcijo. V klubu jim tega ne bomo oporekali ali omejevali. Gre pa za specifično situacijo, saj smo v izolaciji, ne vemo, kdaj se lahko pojavi nova okužba. Mislim, da je treba govoriti tudi o tem, da fantje potrebujejo počitek. Na srečo je slovenska reprezentanca že uvrščena na EP, zato bi bilo mogoče smotrno razmisliti o tem, da bi nekaterim opravičili izostanek. Tako na glas razmišljamo vsi v klubu, ker vemo, kaj smo že prestali v tej sezoni. Od približno 150 dni v sezoni so tretjino preživeli na poti. Za to si želim razumevanja tudi na drugi strani, toda odločitev, ali se bo udeležil reprezentančne akcije, je posameznikova. V klubu jim tega ne bomo branili.

Ste ali boste s klubom glede tega navezali stik s KZS?
S KZS smo stalno na zvezi. O tem smo se že pogovarjali in zdaj čakamo seznam reprezentantov. Ideja še pred to izolacijo je bila, da bi v tem oknu vnaprej odigrali nekaj tekem slovenskega prvenstva. Za to je treba imeti določeno število slovenskih fantov. Če bo vseh pet reprezentantov odšlo na priprave, bomo v težkem položaju.

Si želite, da bi reprezentančno akcijo izpustilo vseh pet ali zgolj določeni?
Stvar dogovora. Vsi fantje imajo popolnoma proste roke. Vemo pa, kdo so nosilci, vlečni konji v klubu in reprezentanci. Ponavljam, da je na srečo vseh nas slovenska reprezentanca že uvrščena na EuroBasket. Če pogledamo na razpored, bodo isti fantje igrali do konca maja, potem se začnejo priprave za olimpijske kvalifikacije, takoj zatem pa bodo spet vključeni v klubski program za novo sezono. Ne zavedamo se, pod kakšnim stresom in pritiskom so igralci. To bo prej ali slej treba urediti, saj igralci niso stroji, mi pa od njih zahtevamo vedno več. Če že kopiramo ligo NBA, potem jo je treba tudi glede počitka igralcev, ki ga evropski igralci nimajo. S tem se povečuje tveganje za poškodbe in neuspeh takrat, ko je igralec najbolj potreben. To me najbolj skrbi za prihodnost.

So drugi klubi v slovenski ligi pripravljeni igrati takrat, ko bi želeli vi?
So. Zahvalil bi se jim, da kažejo razumevanje za naš položaj. Če želimo odigrati in smo prisotni ter s tem damo ligi značaj, so tudi sami pripravljeni priti nasproti.

Je z zvezo dogovorjeno, da bi igrali tekme v času reprezentančne akcije?
Načeloma da. V tem obdobju bi odigrali dve do tri tekme, a ne na tista dneva, ko igra reprezentanca. Ampak vse skupaj je še v zraku, dokončno odločitev zveze še pričakujemo.

Bo stanje igralcev takrat že dobro?
Da, 17. februarja naj bi šli iz izolacije. Zdravje igralcev je na prvem mestu. Če ne bo v redu, bomo morali prestaviti tekme domačega prvenstva, prednost pa imata liga ABA in evropokal, kjer imamo vse možnosti za doseganje ciljev.

Članki iz rubrike