oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Primož Salmič
Primož Salmič
6 05.06.2018 08:54:38

Zmago SAGADIN zelo neposredno o Olimpiji: Vrnil bi se v klub, a le pod TEM POGOJEM!

Grega Wernig
Kot pravi sam, uživa v pokoju. Če je vreme lepo, je na Krku, kadar je malo manj lepo, pride v Ljubljano. In vmes seveda spremlja dogajanje v košarki. Zanimalo nas je, kaj ima Zmago Sagadin povedati na temo Olimpija.

Slišati je, da svetuje direktorju Olimpije Romanu Liscu in ker se je že nekajkrat na glas govorilo o tem, da se vrača v Olimpijo, nas je zanimalo, koliko je resnice v tem. "Pred dobrim letom smo bili skupaj predsednik Berločnik, direktor Lisac in jaz. Takrat sem povedal, na kakšen način bi lahko najbolj pomagal in verjetno jim to ni bilo interesantno. Roman me je vabil med sezono, takrat pri menjavi Gašperja Okorna, da postanem svetovalec in postavim trenerja ter stojim za njim. Na to nisem pristal, saj zame to ni projekt evroliga. Samo to pa bi me zanimalo," je povedal Sagadin.

Dodal je, da bi bil pripravljen pomagati, če bi se jasno in glasno zastavil projekt evroliga. "V celi Evropi je morda pet trenerjev, ki so sposobni tak projekt peljati po vzorcu, ki je v Sloveniji edini možen. To pa pomeni, da je osnova produkcija, ne pa tujska legija. V Evropi v glavnem igrajo tretjerazredni Američani, ki so nosilci v večini klubov, le tu in tam je kakšna izjema, kot je recimo naš Dončić, ki prinaša prevago. Ostalo so to Američani, ki ne morejo v ligo NBA ali njeno razvojno ligo. Potem pridejo v Evropo in imajo glavno vlogo, tu so carji. To meni ni všeč, saj samo slabi evropsko košarko," je dejal prekaljeni strateg.

Prepričan je, da bi lahko Olimpija v zelo kratkem času spet igrala v evroligi. "Kvaliteta evropske klubske košarke je taka, da se da relativno hitro priti na visok nivo. Mislim, da bi se v dveh letih dalo priti na evroligaško raven. Jasno, pa je za to potrebno znanje in izjemen vložek dela. Ne toliko tudi denarja, saj na tem začetnem nivoju denar ni bistven. Ampak gre za resen projekt, ki pa se ga v Olimpiji niso lotili. Dokler se ga nekdo ne bo, mene ne bo zraven," je pribil.



Kako niso lotili, nas je zanimalo. Saj direktor Lisac nenehno razlaga, da je cilj prav vrnitev v evroligo ... Kaj potem delajo narobe? Sprva se je zasmejal in nato odgovoril: "Potrebovali bi veliko časa, potrebno bi bilo pravo predavanje, da bi razložil, kakšen je v moji glavi projekt evroliga. Ko sem sam prvič prišel v Olimpijo še v jugo-ligi, sem naredil evroligaški projekt. To je bilo šest let študioznega dela, na kakšen način in s kakšnim modelom se da priti notri. Zdaj je ta model samo še bolj aktualen."

Po njegovem bi se projekta morala lotiti skupina ljudi res strokovno. "Tole plesanje po slovenski ligi z evforijo, ko osvojiš naslov, kar v evropskih razmerah ne pomeni veliko, ni prav dosti vredno. To samo zamaže oči. Saj nimam nič proti, lepo je biti prvak Slovenije, ampak tisto, kar mene zanima, je biti evropski klubski prvak, se boriti za evroligaški naslov, to je vrhunska košarka. Tu pa Olimpija še ni našla pot. Upam, da jo bo in da ji bo uspelo."

Ampak, to bo torej brez Zmaga Sagadina? "Ne vem. Kot sem rekel, sem bil pred letom dni blizu temu, da se reaktiviram, a potem do tega ni prišlo. Mislim, da ni več realno, da se vrnem, ni pa nemogoče. V tem trenutku imam tudi neke kontakte s tujino, a me še niso uspeli prepričati, da je projekt tak, zaradi katerega bi se vrnil. Imam pa košarko rad, spremljam jo, raje kot v tujino pa bi šel na kakšno tekmo v živo v Ljubljani. Toda na evroligaško tekmo, seveda. Na slovensko ligo me sigurno ne bo."

Značke: olimpija, sagadin

Članki iz rubrike