Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

bk
bk
0 17.02.2024 08:00:00

Začetek končnice lige IHL: Prvaki z Jesenic v startu še z nerešeno

Martin Metelko
Po 18 krogih rednega dela mednarodne lige IHL, ki združuje slovenske, hrvaške in srbska kluba, je od deseterice sodelujočih v igri za naslov prvaka ostalo še osem klubov. Ti bodo v soboto, zakorakali v najbolj nestrpno pričakovan del vsake hokejske lige, v končnico.

Po rednem delu se je sezona končala za enega slovenskega in hrvaškega predstavnika, Maribor in zagrebška Mladost se v končnico nista uvrstila. V prihodnje bodo aktualne prvake z Jesenic s prestola zriniti preostali klubi, največje možnosti, glede na prikazano v rednem delu, pa pripisujemo srbski Crveni zvezdi, ki je prvo mesto osvojila z velikansko prednostjo.

PARI PRVEGA KROGA KONČNICE
Crvena zvezda (1) – Vojvodina (8)
Triglav (2) – Medveščak (7)
Sij Acroni Jesenice (3) – Zagreb (6)
Slavija Junior (4) – Sisak (5)

Ta srbski kolektiv je naslov prvaka lige IHL prvič in edinkrat do zdaj osvojil v sezoni 2018/19, v drugi izvedbi lige, ki je nasledila prejšnjo ligo INL. Kot zapisano, so lani prvič naslov osvojili železarji, ki so se sploh prvič predstavili tudi v tej konkurenci. V finalu so tudi s precejšnjo pomočjo svojih kolegov iz prve jeseniške ekipe s 3:1 v zmagah odpravili kranjski Triglav, ki je lani startal na tretji zaporedni naslov, a ostal praznih rok.


Triglavani, ki so v finalu igrali že štirikrat, so z dvema naslovoma najuspešnejše moštvo lige IHL, sicer pa je naslov osvojilo pet različnih ekip. Eno leto ga nismo dobili, saj se je takrat sezona predčasno prekinila zaradi pandemije koronavirusa.

PRVI DAN DVA TELEVIZIJSKA PRENOSA
Že vso sezono hokej.tv omogoča tudi ogled tekem lige IHL iz udobja domačih kavčev. Tudi v končnici bo poskrbljeno, da bo mogoče srečanja spremljati prek malih zaslonov, že prvi tekmovalni dan kar dve. Tako bo na Tržič TV mogoče spremljanje opoldanske tekme iz Podmežakle, kjer se bodo aktualni prvaki z Jesenic pomerili z Zagrebom, v zgodnjih večernih urah pa bo prav tako na Tržič TV omogočen ogled tekme med Slavijo Junior in Siskom.

Vse serije v končnici se bodo igrale na tri zmage, ekipe bodo zaposlene ob sobotah in sredah, prednost domačega terena so si priigrale ekipe, ki so zasedle prva štiri mesta.

BOLJ KOT NE SPREHOD
Vodilna Crvena zvezda, večkratna srbska prvakinja, bo v četrtfinalu igrala z rojaki iz Novega Sada, ki igrajo za Vojvodino. Nedvomno bi moral biti to za Zvezdo bolj kot ne sprehod do polfinala. Čeprav v Beogradu računajo tudi na šest ruskih igralcev, pa tempo ekipi dajejo domači igralci. Najbolj izstopata srbska reprezentanta Marko Dragović in Andrija Španjević, ki sta na 14 tekmah v statistiko vpisal 19 oziroma 18 točk. Crvena zvezda je v tej sezoni izgubila v zgolj treh tekmah, v zgolj eni na domačem ledu, za gol so bili v dvorani Partizan od domačinov sredi novembra boljši Jeseničani. Vojvodina ni bila med tistimi, ki bi bili kos Beograjčanom, ki so moštvo iz Novega Sada konec decembra premagali z 8:1, mesec prej je bilo v Novem Sadu veliko bolj tesno. Vojvodina, ki ima v svoji ekipi osem tujcev (največ Rusov), je bila slabša zgolj za zadetek (3:4).


TRIGLAV Z NIZOM SEDMIH ZMAG IN NOVO OKREPITVIJO
Drugouvrščeni Triglav v prvem krogu končnice čaka Medveščak, klub, ki se počasi znova postavlja na noge, in to dela z najstarejšo ekipo v povprečju. Kranjčani so na drugi strani v povprečju najmlajši kolektiv in letos prvič drsajo pod taktirko Dejana Varla, v končnico pa prihajajo s sijajnim nizom sedmih zaporednih zmag. To sezono so Medveščak dvakrat visoko odpravili; konec oktobra s 6:1, pred slabim mesecem so v dvorani zagrebškega Velesajma orli medvede ugnali s kar 16:4! Triglav lahko spet daleč pride, če bo v pravi formi njegov vratar Tomaž Trelc, ki se je po več tednih premora zaradi poškodbe šele v tem koledarskem letu vrnil v tekmovalni ritem, večji del rednega dela so Kranjčani v golu računali na Urbana Hafnerja. Prvi strelec orlov je z 29 točkami Krištof Potočnik, dve manj ima Aljoša Pretnar, ki je triglavane okrepil pred to sezono, potem ko je lani z Jesenicami osvojil naslov prvaka. Triglav je sporočil tudi, da ga je pred začetkom končnice okrepil 20-letni napadalec Just Sopotnik, ki je zadnji dve leti igral v ZDA. Medveščak je najbolj šibek na vratarskih mestih, medvedi so v rednem delu prejeli drugo najvišje število zadetkov, kar 99.

Dosedanji prvaki
2023 Sij Acroni Jesenice
2022 Triglav
2021 Triglav
2020 brez prvaka
2019 Crvena zvezda
2018 Medveščak 2

TISTI, KI POTEGNE ODLOČILNE, IN TO PONAVADI DOBRO OPRAVI
Aktualni prvaki iz Gorenjske se bodo za preboj v končnico borili s hrvaškim Zagrebom. Za četo Aleša Sodje so izredno naporni dnevi, kajti v drugi polovici februarja so v sedmih dneh odigrali kar pet tekem. Za zadnjo jim je zmanjkalo časa, zato so obračun s Siskom predali brez boja, verjetno pa bi se prav z zmago, s tremi točkami, izognili Zagrebu, ekipi, proti kateri rdeče-beli to sezono niso našli rešitve. Zagreb je namreč železarje premagal na obeh medsebojnih obračunih. V začetku februarja je hrvaški kolektiv na domači ledeni ploskvi slavil s 4:1, le štiri dni pozneje sta se moštvi spet srečali, takrat so Zagrebčani iz Podmežakle odšli z zmago s 4:3; zadnji zadetek so železarji prejeli le dve minuti pred koncem rednega dela. Hrvaški podprvak ima najbolj nevarno orožje v Slovencu Domnu Vedlinu, ki igra tudi za hrvaško reprezentanco. Prav Vedlin je pogosto tisti, ki potegne odločilne poteze, ko je pomembno, in z 20 točkami prvi strelec Zagreba je pri tem ponavadi precej uspešen.


NAJBOLJŠI VRATAR PROTI NAJBOLJŠEMU STRELCU
Zadnji par četrtfinala tvorita Slavija Junior in Sisak, kjer je tako na papirju kot v vseh ostalih pogledih verjetnost najbolj tesne serije. V rednem delu je vsaka ekipa drugo premagala; v začetku oktobra so v ledeni dvorani Zibel gledalci videli strelski šov (8:6), sredi januarja pa je bilo v Zalogu ravno obratno, saj sta ekipi skupaj dosegli le tri gole (2:1). Slavija Junior je do zdaj dvakrat zaigrala v finalu, a obakrat je proti Triglavu ostala praznih rok. Sisak v ligi IHL sodeluje tretje leto, hrvaški prvak iz sezone 2021/22 se je še vsakič prebil v končnico, a do zdaj pot dvakrat končal v četrtfinalu. Zaloški vratarji bodo morali biti izredno pozorni na prvega strelca lige, Američana Tylerja Dilla, ki je na 17 tekmah zbral 30 točk, od tega je 18-krat zatresel mrežo, s čimer je tudi najboljši golgeter tekmovanja. Lepo ga dopolnjuje tudi Kanadčan Nik Malenica (21 točk), pa domača hokejista Luka Jarčov (20) in Dominic Čanić (19). Moštvo z vzhoda Ljubljane se na drugi strani lahko pohvali s statistično najboljšim vratarjem, Lanom Kavčičem, v napadalnih vrstah čete Gorazda Reklja pa izstopata izkušena Nika, Sitar in Humar, s 17 oziroma 15 točkami na 14 oziroma 15 tekmah.

Lestvica lige IHL po rednem delu
1. Cr. zvezda   18  15   3  0  0  81:27  54
2. Triglav   18  12   4  1  1  94:44  39
3. Jesenice   18  10   4  2  2  81:47  36
4. Slavija Jr.  18  11   6  1  0  70:40  35
5. Sisak   18   9   6  2  1  80:56  32
6. Zagreb   18   7   9  1  1  58:73  24
7. Medveščak   18   6  11  0  1  63:99  19
8. Vojvodina   18   4  12  1  1  40:83  15
9. Mladost   18   4  12  0  2  52:93  14
10. Maribor   18   2  13  2  1  44:104 11
Značke: liga-ihl, končnica

Članki iz rubrike