Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 09.04.2017 21:55:38

Jeseničani z roko na trofeji

alesfevzer.com
Hokejisti Sija Acronija Jesenic so v drugi finalni tekmi državnega prvenstva v domači dvorani Podmežakla premagali Olimpijo s 6:3 (3:2, 1:1, 2:0) in povedli z 2:0 v zmagah.

Sij Acroni Jesenice - Olimpija 6:3 (3:2, 1:1, 2:0)
* Dvorana Podmežakla, gledalcev 3200, sodniki: Zrnič, Fajdiga (glavna), Arlič, Rojko.
* Strelci: 0:1 Snoj (Planko, Uduč, 9.), 1:1 Rajsar (Oraže, 13.), 2:1 Jezovšek (Kalan, 14.), 2:2 Snoj (Zajc, 17.), 3:2 Magovac (Rajsar, Ankerst, 17.), 4:2 Manfreda (30.), 4:3 Pešut (Bussieres, K. Čepon, 30.), 5:3 Čimžar (Kalan, 43.), 6:3 Ankerst (Sotlar, Magovac, 60.)
* Kazenske minute: Sij Acroni Jesenice 4, Olimpija 12.

Na prvi tekmi finala, nekoč spomladanskega vrhunca športne sezone v Sloveniji, ki pa je v zadnjih letih močno izgubil čustveni navijaški in kakovostni naboj, so prepričljivo slavili hokejisti v rdečem. Tekmecem so v njihovi dvorani nasuli deset golov in nakazali, da jih zanima naskok na vrh slovenskega prvenstva.

Danes so tako domači lovili zmago za naskok na zvezdico že na tretji tekmi, Ljubljančani pa so morali nadoknaditi izgubljeno zmago doma, če so želeli ostati konkurenčni v finalnem boju.

A začetek je bil strelsko podoben prejšnjemu dvoboju. Začetnega naleta domači niso izkoristili, gostje pa so letos prebujene domače navijače, ki so spet dodobra zapolnili Podmežaklo, utišali z zadetkom hitrega Črta Snoja v deveti minuti. A pozneje so se stvari premaknile na stran gorenjske ekipe. Več dela je imel gostujoči vratar Jeff Frazee, ki je po več nevarnih akcijah Jesenic klonil v 53 sekundah 13. in 14. minute, najprej po podoru Saša Rajsarja izza vrat, potem pa po izdelani akciji in strelu Žana Jezovška. A Olimpija je še imela odgovor, potem ko je pri domačih Jaka Ankerst zapravil prodor, je že v naslednjem napadu razredčeno obrambo še enkrat izkoristil Snoj za 2:2.

Zadnjo besedo v tem delu pa so le imeli domači, ki so razrahljano obrambo gostov premagali še tretjič v 17. minuti, ko je Aleksander Magovac ostal neoviran pred golom.

V nadaljevanju sta se ekipi strelsko umirili, zadeli vsaka po enkrat, a sta tudi oba vratarja, Frazee in domači Žan Us, nekajkrat dobro posredovala. Začetek je pripadel domačim, ki pa večminutnega pritiska niso izkoristili. Šele Marjan Manfreda je s spretnim strelom iz obrata poskrbel za vodstvo z dvema zadetkoma.

Toda le nekaj sekund pozneje so domači pozabili na obrambo in Olimpija je hitro spet prišla le na gol zaostanka. Zeleno-beli so pozneje vendarle stopnjevali ritem in zaigrali bolje kot dotlej, izenačenja pa kljub premoči na ledu v zadnjih minutah druge tretjine ni bilo. Najlepšo priložnost za goste je imel v tem delu Sacha Guimond, ko je bil sam pred Usom, ta pa je dobil dvoboj ena na ena.

Ljubljančane bi pred grozečim porazom rešil le hiter gol v zadnjem delu, toda Jeseničani so hitro spet prevzeli vajeti v svoje roke. Zadetek Tadeja Čimžarja je pomenil, da so prednost spet povišali na bolj varnih +2 in tokrat niso naredili napake, po kateri bi tekmecem ponudili novo priložnost.

Bolj ko se je dvoboj bližal koncu, bolj je bilo jasno, da gostje nimajo prave možnosti za preobrat. Domači so spretno branili svoj gol, igra pa se je nato pretežno preselila pred vrata Frazeeja, živčni gostje so si še zaporedoma nabirali kazni in hokejisti v rdečem so se lahko z navijači že nekaj minut pred koncem veselili pomembne zmage, ki na široko odpira vrata za 11. lovoriko v samostojni državi. Za piko na i je poskrbel Jaka Ankerst v zadnji minuti s strelom na nebranjena vrata.

Naslednja tekma bo v sredo v dvorani Tivoli v Ljubljani; če bodo zmagali Jeseničani, bodo sezono končali na prvem mestu, ob Olimpijini zmagi bo odločitev o prvaku prestavljena vsaj na petek, 14. aprila.

Izjave po tekmi

* Nik Zupančič, trener Sija Acronija Jesenic: "Začetek je bil podoben prvi tekmi. Odprta igra in polna dvorana nas je malo potegnila, malo preveč smo tvegali. Dobili smo preveč golov glede na njihove priložnosti. Druga tretjina je bila v redu, a po 4:2 je padla koncentracija in spustili smo tekmeca v igro. Bilo je težje, moram pa pohvaliti ekipo, ki je zrelo odigrala zadnjo tretjino in dopustila malo strelov tekmecem. Potem pa je igra stekla in tekmo smo pripeljali do konca. A to je druga zmaga, če hočeš zmagati finale, moraš dobiti tri. Naredili nismo še nič."

* Jure Sotlar, igralec Sija Acronija Jesenic: "V zadnji tretjini smo res pokazali ekipni duh in značaj, končali brez prejetega zadetka. Zadnjo tekmo bo najtežje dobiti, smo pa v naletu in verjamem, da bomo lahko že v Tivoliju postali prvaki. Je pa enostavno noro, kakšno vzdušje, kakšno občinstvo, mislim pa, da smo jim vrnili in da bodo tudi na zadnji tekmi z nami. Najtežje je zmagati odločilno tekmo, a s takšno ekipo lahko končamo že v sredo."

* Bojan Zajc, trener Olimpije: "Kot ekipa smo izgubili dve tekmi. Je pa še upanje na naslednji tekmi v Ljubljani, mi pa bomo storili vse, da bi zmagali. Res je, da je bilo še posebej na prejšnji tekmi preveč prostega prostora pred vrati. A manjka dodana vrednost, reakcije, ki je s treningi ne moreš dobiti. To je naša osnovna težava, delamo prekrške, ker zamujamo."

* Žiga Pešut, igralec Olimpije: "Za tako pomembne tekme je to preveč golov, ne bi si smeli tega dovoliti, na dveh smo jih prejeli 16. Ne vem, kaj naj rečem, malo sem jezen ... Ne vem, kaj je narobe, kaj je prav, kaj bi še naredili. Težko je igrati, ko dosežeš zadetek priključka, pa spet takoj dobiš gol. Težko je, a ne smemo iskati izgovorov in v sredo iti na zmago in doseči zadetke, lepe ali grde."

Značke: hokej, dp

Članki iz rubrike