profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 30.08.2015 14:49:46

Slavija Junior: Zgodbe o sovražnem prevzemu še ni konec

Arsen Perić
Pred dvema mesecema in pol se je v ospredje slovenskega hokejskega prostora prebila še nikoli videna zgodba. Šlo je za poskus sovražnega prevzema vodilnih funkcij v enem naših najstabilnejših klubov, Slaviji Junior. O trenutnem stanju smo tik pred začetkom sezone govorili s predsednikom upravnega odbora Brankom Matjašcem.

Z našim sogovornikom, ki je sedem let del vodstva kluba, smo se sprva spomnili junijskega dogajanja, ki je šokiralo člane Slavije Junior. Ta je sklicala skupščino, na kateri pa se je 12. junija zgodilo marsikaj nepričakovanega. Na njej se je namreč pojavilo okoli 50, vsaj Matjašcu, neznanih ljudi. "Prišli so z dokazili, da so pred polnočjo prejšnji dan plačali članarino, na klub so poslali pristopne izjave in se tako na skupščini pojavili kot člani Slavije Junior," je osnovni zaplet opisal Matjašec, ki pravi, da so v prostor, ki so ga skupaj z nekaterimi starši pred časom uredili za take potrebe, vstopili, "kot da bi prišli v mojo dnevno sobo. Nagnetli so se, vse so umazali, v okolici smo kasneje našli pločevinke piva, nekaj jih ni niti prišlo noter, ker jih stvar ni zanimala."


ZDAJ SMO MI TU GOSPODARJI
"Prišlo je do vpitja z njihove strani, češ 'vaš čas je minil, pojdite ven, tu nimate kaj početi, mi bomo klub peljali naprej, vi ste ga zavozili, zdaj smo tu mi gospodarji'. Padlo je nekaj žaljivk na predsedujočega, žalili so mene in ostale člane UO, mi pa smo bili seveda v veliki manjšini. Na mojo zahtevo so se po koncu naše skupščine odstranili, svojo so hoteli nadaljevati v naših prostorih, kot poslovodja sem jim to preprečil in povedal, da bom poklical policijo. Odstranili so se, kam so se odpravili potem, pa je bila njihova skrb," je nadaljeval s pojasnjevanjem.

Težav z Mestno občino Ljubljana ni

"Vsa ta zadeva je na upravni enoti, ki je pristojna za reševanje tovrstnih vprašanj. To z Mestno občino Ljubljana nima nobene povezave, MOL ima svojo upravo, ki vsako leto objavi razpis za sredstva. Na osnovi tega smo se na to prijavili in kot vsako leto dobili ustrezno količino ur ledu za naše selekcije ter tudi nekaj sredstev."

Na skupščini so hoteli prevzemniki, kot jim pravi Matjašec, imeti svoje predsedstvo in se ukvarjati s stvarmi, zaradi katerih skupščina ni bila sklicana. "Nas zanimajo zgolj otroci, medtem ko pri teh sovražnih prevzemnikih niso bili v ospredju. O otrocih se sploh nismo pogovarjali. Pogovarjali smo se o tem, kdo so oni. Nekdanji hokejisti, ki naj bi imeli več besede v upravnem odboru. Skratka, pri poskusu prevzema kluba je šlo za to, da so ti ljudje iskali službe (med drugim je bil eden od teh junakov tudi Luka Žagar), delali bi kot trenerji. Čez to potegnemo črto. Ti ljudje so hoteli prevzeti klub, ki nima finančnih bremen, in zaradi tega smo postali tarča določenih krogov, ki so se hoteli okoristiti," je prepričan Matjašec.

slavija junior hokej ap
Arsen Perić

KAJ ZA VRAGA SE DOGAJA?
Čeprav pravi, da je podoba kluba urejena ter da so pri Slaviji Junior pripravljeni na novo sezono in na vpis novih članov, pa jih vseeno skrbi, saj je dogajanje pošteno odzvanjalo v javnosti. "Gotovo so se potencialni kandidati za naš klub spraševali, kaj za vraga se dogaja v tem klubu," verjame Matjašec.

Otroci so sicer trenutno v slovaškem Trenčinu, kamor gredo vsako leto na kamp Mariana Gaborika, vendar pravi: "Priokus tega, kar se je zgodilo na skupščini, ostaja pri naših zvestih članih, ki so naš upravni odbor dan kasneje podprli. A še vedno nas sprašujejo, ali je zgodba za nami. Ta zgodba formalno ni za nami. Prevzemniki so na upravno enoto vložili zahtevo za vpis novega predstavnika kluba, poslovodja kluba, določili so svoj upravni odbor, kot mi je znano, so določili tudi ekipo trenerjev, med katerimi ni pretežne večine obstoječih kvalificiranih trenerjev."

Postopek o ugotovitvi, kdo je resnični predsednik kluba, kdo so člani upravnega odbora (UO) in tako naprej, tako še ni končan. Matjašec verjame, da bo zadeva na upravni enoti končana v dobrem mesecu dni in pri Slaviji Junior optimistično gledajo na razvoj dogodkov. "Uprava kluba je sicer pripravljena iti do konca. Gre za zgodbo, ki meče zelo slabo luč ne zgolj na hokej, ampak na šport kot tak," je dejal in pripomnil, da se bo treba tu vprašati tudi, kaj navsezadnje dopušča zakon o športu.

Ti ljudje so hoteli prevzeti klub, ki nima finančnih bremen, in zaradi tega smo postali tarča določenih krogov, ki so se hoteli okoristiti.

VPRAŠANJE ZA
MATJAŽA RAKOVCA

Matjašec je izpostavil tudi dejstvo, da je boj za oblast v njihovem klubu prišel zgolj tri tedne pred skupščino HZS, na kateri ima Slavija Junior na voljo dva glasova. "Mislim, da je šlo za več razlogov, ki so se hkrati poklopili. Zanimivo vprašanje bi lahko postavili predsedniku HZS Matjažu Rakovcu. Zakaj se ni oglasil tu, glede na to, da se je navsezadnje rušilo oziroma prevzemalo enega najbolj urejenih klubov?" se sprašuje Matjašec.

slavija junior hokej ap
Arsen Perić

Pravi, da je Slavija Junior potrebovala tri leta, da so se pri dobaviteljih in v okolici otresli slabega ugleda imena Slavija. "Smo redni plačniki, nimamo dolgov, živimo po svojih merilih, jemo z žlico, ki je ravno prav velika," trdi naš sogovornik, ki ga je zmotilo tudi to, da se je med prevzemniki pojavilo tudi ime podpredsednika HZS, ki je hkrati član Slavije, to je Igor Angelovski. "Na skupščini se je pojavila kopica igralcev Slavije, vključno z dvema njenima podpredsednikoma. Tu se človek vpraša, kakšen je interes Slavije. Ne morem trditi, da je trenutno stanje tako, ampak trikrat na leto ima Slavija blokiran račun. Potem je tu še dejstvo, da je v to vpleten tudi Damjan Stanek, ki je bil član UO Slavije Junior. V tem je imel tak vpliv kot drugi člani, pa iz zapisnikov sej našega UO ni razbrati, da bi želel Stanek karkoli rigorozno spreminjati. Prav on pa je vložil zahtevo za spremembo zastopnika, on naj bi bil novi predsednik kluba," je razlagal Matjašec.

slavija junior hokej ap
Arsen Perić

NOŽ V HRBET
Razočaranja nad članskim moštvom Slavije ne skriva. Odnosi se niso nič izboljšali, pravi, da Slavija, ki je sicer po tem dogajanju v svoji izjavi za javnost dejala, da ni bila med tistimi, ki so bili del poskusa sovražnega prevzema, vsako sezono pride trkat na njihova vrata za konzorcijsko pogodbo. Le s to namreč lahko sodeluje na razpisu za sredstva MOL. "Kakšni so odnosi med nami? To je tako, kot če bi nekoga, ki je dobil nož v hrbet, vprašali, kako se počuti in kako gleda na tistega, ki mu je v hrbet zabodel nož. Trener Slavije je bil eden od tistih, ki je na seznamu prevzemnikov. Vem, da si želijo, da bi bili čez čas vsi spet en klub, da bi se Slavija svoje potrebe lahko pokrivala iz proračuna mlajših selekcij," je prepričan Matjašec, ki je v isti sapi še dodal, da je to seveda nesprejemljivo.


Potem je tu še dejstvo, da je v to vpleten tudi Damjan Stanek, ki je bil član UO Slavije Junior. V tem je imel tak vpliv kot drugi člani, pa iz zapisnikov sej našega UO ni razbrati, da bi želel Stanek karkoli rigorozno spreminjati. Prav on pa je vložil zahtevo za spremembo zastopnika, on naj bi bil novi predsednik kluba.

Matjašec pravi, da ima vso podporo staršev, ki so dan po skupščini zbirali podpise podpore, in od 150 jih je bilo 130. "Nekaj dni po skupščini sem starše in tiste, ki jih je ta tema zanimala, povabil na pogovor. Tja sta prišla tudi predstavnika nasprotne struje, to je Stanek in Žagar, in mislim, da nista imela ničesar povedati, ker so drugi starši povedali dovolj," je še pojasnil Matjašec, ki verjame, da bodo starši, če se bodo stvari končale drugače, kot pričakuje UO Slavije Junior, svoje otroke iz kluba izpisali: "Starši prevzemnikom nasprotujejo, s temi ljudmi nimajo nobene potrebe in želje delati, sploh pa nočejo, da bi ti ljudje trenirali njihove otroke."

Članki iz rubrike