volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

STA
STA
0 13.11.2022 14:12:43

Slovenski hokejisti neuspešni ob zaključku turnirja na Madžarskem

Grega Wernig
Slovenska hokejska reprezentanca je na pripravljalnem turnirju v Budimpešti izgubila tekmo za peto mesto z Japonsko z 1:3 (0:0, 0:1, 1:2).

Slovenija - Japonska 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)
* Dvorana Tüskecsarnok, sodniki: Babič, Soos (glavna), Balla, Mizsak.
* Strelci: 0:1 Sato (Takagi, Nakajima, 33.), 1:1 Štebih (Podlipnik, 43.), 1:2 Suzuki (Irikura, Sato, 54.), 1:3 Otsu (59.).
* Kazenske minute: Slovenija 2, Japonska 2.

Slovenska hokejska reprezentanca je končala nastope na prijateljskem turnirju v Budimpešti. Slovenija, ki je pri vzhodnih sosedih igrala s precej pomlajeno zasedbo, saj je bil selektor Matjaž Kopitar zaradi številnih poškodb prisiljen vpoklicati precej novih igralcev, je danes izgubila dvoboj za peto mesto z Japonsko z 1:3.

Izkupiček v Budimpešti sta tako dva poraza (še 2:4 proti Italiji) in zmaga po podaljšku z 2:1 proti Ukrajini.

Turnir na Madžarskem je bil prva postaja na poti do majskega svetovnega prvenstva elitne skupine v Rigi. Novembrski termin je tako za slovensko vrsto spet pomenil priložnost predvsem za mlade, čeprav tokrat tudi zaradi okoliščin in menjav v zadnjem trenutku.

Slovenija bi lahko, če bi v soboto premagala Ukrajino, danes igrala za tretje mesto z domačini Madžari. A razplet tekme je prinesel ukrajinsko izenačenje in zmago Slovenije po podaljšku, kar pa ni bilo dovolj za skok na drugo mesto v skupini.

Na tem prijateljskem turnirju so namreč ekipe igrale v dveh skupinah; v prvi tekmi slovenske skupine je v četrtek Ukrajina po podaljšku z 2:1 premagala Italijo. V drugi je Madžarska s 3:2 premagala Japonsko, Francija Japonsko s 4:1, Francozi pa so bili z 2:1 boljši od prirediteljev turnirja. V odločilnih tekmah za razvrstitev so tako nastali pari Slovenija - Japonska (za peto mesto), Madžarska - Ukrajina (za tretje mesto) in Italija - Francija za zmago.

Selektor Kopitar, ki je že pred današnjo tekmo opozoril, da bodo Japonci neugoden nasprotnik, je med vratnici po napovedih postavil še tretjega vratarja, ki je sodeloval na turnirju. Na prvi tekmi je priložnost dobil Rok Stojanovič, na drugi Luka Gračnar, danes je branil Val Usnik.

Podobno kot proti Ukrajini sta bila tudi danes nasprotnika disciplinirana in zbrana v obrambi. Tokrat je bilo tudi malo priložnosti za zadetek ob igri z igralcem več, saj je vsaka ekipa imela le eno kazen, razmerje strelov pa je bilo na koncu tudi zelo izenačeno (31:32).

Povedli so Japonci po polovici tekme, a je za nekaj upov na preobrat takoj na začetku zadnje tretjine poskrbel Miha Štebih z izenačujočim zadetkom. Vendar so tudi v nadaljevanju te tretjine do vodstva spet prišli Japonci, po vodilnem zadetku v 54. minuti pa so Slovenci tvegali in Usnika potegnili iz vrat. Vendar so Japonci hitro izkoristili priložnost in na prazna vrata zadeli še tretjič ter tako turnir končali na petem mestu.

"Imeli smo malo časa za regeneracijo, ampak to ni izgovor. Priložnosti smo imeli na teh treh tekmah res veliko, ampak dajemo premalo golov. Cilja nismo izpolnili, ampak februarja bo še ena priložnost," je tekmo in turnir ocenil današnji slovenski strelec Štebih.

Kapetansko vlogo je imel v Budimpešti eden izkušenejših v ekipi Anže Kuralt. "Japonci so bili bolj pravi, mi nismo imeli prave energije, izgubljali smo dvoboje, kot da bi se predali že pred tekmo. Ne iščemo izgovorov, telo je bilo utrjeno, ampak glava mora delati. Če ne daš na tej ravni vsaj dva ali tri gole na tekmo, boš težko zmagal. Mislim, da moramo igro spraviti na veliko višjo raven."

Selektor Matjaž Kopitar pa tudi ni bil zadovoljen s prikazanim v Budimpešti: "Že včeraj sem rekel, da bo največji izziv pripraviti se v tako kratkem času na novo tekmo. Na SP bomo igrali sedem težkih tekem v desetih dneh. Kar se tega tiče, smo padli na celi črti. Ali ni energije ali ni moči. Danes nismo dobili nobenega dvoboja na ogradi ali pa zelo malo. Oni pa so zlahka dosegli dva gola zaradi nediscipline in nedela v igri brez ploščka. Koliko golov smo dali na tem turnirju, pa tudi bode v oči. Čaka nas še ogromno dela."


Italijani zmagovalci v Budimpešti
Zmagovalka turnirja je reprezentanca Italije. V današnjih obračunih najboljših ekip iz obeh predtekmovalnih skupin za razvrstitev je v boju za prvo mesto premagala Francijo po kazenskih strelih s 4:3 (3:1, 0:1, 0:1; 1:0).
V tekmi za tretje mesto so Ukrajinci premagali Madžare z 2:1 (2:0, 0:0, 0:1).

Značke: hokej, reprezentanca

Članki iz rubrike