klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

hu/STA
hu/STA
3 23.04.2018 19:28:07

JOJ, JOJ, JOJ, slovenski hokej je ZABREDEL V GLOBOKO LUKNJO, je obstanek v drugem razredu še realen?

Grega Wernig
Slovenska hokejska reprezentanca je na tekmi 2. kroga svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) v Budimpešti izgubila s Poljsko z 2:4 (0:1, 1:2, 1:1).

Za Slovenijo sta zadela Jan Drozg (25.) in Jan Urbas (59.). Slovenija je tako na tem SP še brez zmage, saj je izgubila tudi uvodno tekmo proti Veliki Britaniji z 1:3. Po prostem torku bodo Slovenci tekmo 3. kroga igrali proti Madžarski v sredo ob 19.30.

To je bila najbrž kar najslabša predstava odkar Slovenija nastopa najmanj v drugem rangu svetovnega hokeja. Daleč pa je spomin na četrtfinale olimpijskih iger v Sočiju 2014 in na tesen dvoboj proti Norvežanom za četrtfinale v Pjongčangu. 

Očitno se odsotnost Mitje Robarja, Jana Muršaka, Žige Jeglič in še nekaterih drugih. 


SAMO ENKRAT RES BLIZU, A SLEDIL TAKOJŠNJI ŠOK
Slovenija je SP pri vzhodnih sosedih začela na način, ki si ga ni želela in kot ga nihče med navijači ni pričakoval. A začetni šok po porazu proti Veliki Britaniji, ki pred tem Slovenije ni premagala že 19 let, so morali v slovenskem taboru hitro pozabiti.

Razpletlo se je slabo: po drugem porazu se bodo Slovenci bolj kot z željami po uvrstitvi med elito za leto 2019 zdaj ukvarjali s tem, da bodo sploh obstali v tej konkurenci.

Za še več težav je v nedeljo poskrbela še poškodba drugega vratarja Matije Pintariča, ki se je med ogrevanjem pred tekmo poškodoval, zlom rebra pa je zanj pomenil konec SP, še preden se je sploh začelo.

Na zadnjem medsebojnem obračunu na SP so leta 2016 v Katovicah zmagali Poljaki s 4:1, Slovenci pa so jim zelo uspešno vrnili leto zatem, ko so bili v olimpijskih kvalifikacijah v Minsku boljši s 6:1.

Slovenski selektor Kari Savolainen je spet spremenil sestavo peterk, a se je tokrat v prvi vrnil k preizkušeni trojki Robert Sabolič - Rok Tičar - Jan Urbas, v drugi napad pa je postavil Miho Verliča, Žigo Panceta in Boštjana Goličiča, medtem ko je mladega upa Jana Drozga postavil v četrti napad.

A tudi danes se ni začelo nič bolje. Že prvi nevaren poljski napad ob številčni prednosti se je v tretji minuti končal z zadetkom, s strelom pod prečko je vratarja Krošlja premagal Damian Kapica.

Slovenci pa, tako kot na prvi tekmi, niso bili pravi. Razglašena igra v napadu, številne napake v obrambi in neučinkovitost so se povezali v že skorajda obupne poskuse, toda tudi ko je bil Tičar povsem sam pred golom ob številčni prednosti, je plošček poslal visoko čez vrata, iz ugodnega položaja pa je zgrešil še Urbas.

Poljaki pa so igrali mirno in prežali na napake Slovenije, tako da je imel Krošelj precej več dela kot Przemyslaw Odrobny. A je med drugim ubranil samostojni prodor tekmecem celo ob številčni oslabljenosti, tako da je kljub neprepričljivi igri Slovenija in mučenju pred vrati tekmecev po prvi tretjini zaostajala le za gol.

Ko je na začetku druge tretjine Slovenija imela tretji "power-play" na tekmi, iztržila pa razen zgrešenega poskusa Verliča iz bližine ni veliko, je kazalo, da bodo imeli Slovenci velike težave.

A kar so zapravili starejši, je nato izkoristil najmlajši: v 25. minuti je udaril Drozg in z neubranljivim strelom pod prečko dal vedeti, da še ni vse izgubljeno.

Sledilo je nekaj smole, ko se je po strelu Žige Panceta plošček zapeljal po golovi črti, prečkal pa je ni; pozneje so Slovenci zahtevali ogled posnetka, ki je potrdil, da gola ni bilo, a to je bilo že po tem, ko so Poljaki dosegli novo vodstvo v 28. minuti in Slovenijo spet potisnili v zaostanek.

Slovenija je ostala praznih rok tudi ob naslednji številčni prednosti, že peti na tekmi, sledile pa so tri zaporedne izključitve na slovenski strani, Poljska je imela dobro minuto tudi dva igralca več. Izteklo se je brez prejetega gola, toda že v naslednji akciji so Slovenci tekmece zaustavili s prekrškom pred golom, kazenski strel pa je hladnokrvno izkoristil Marcin Kolusz.

Na drugi stani pa je nato Sabolič zadel le prečko in obet za preobrat v zadnjem delu je bil v tistem trenutku zares slab.

Slovenska igra pa je bila tudi v zadnjih 20 minutah takšna kot v prvih 40 - jalova, s slabim napadom in neučinkovita. Poljaki so zlahka nadzorovali položaj, za nameček pa še brez večjih težav povečali vodstvo, ko so odbiti plošček pospravili v mrežo; takrat pa so verjetno tudi največji optimisti med slovenskimi navijači dokončno obupali.

Zadetek Urbasa v 59. minuti, ko je Slovenija igrala brez vratarja in s šestimi v polju, pa je prišel prepozno in bil preveč osamljen preblisk, da bi lahko spremenil potek dogajanja na ledu.

Slovenija bo imela v torek na SP prvi prost dan, v sredo pa jo ob 19.30 čaka obračun z domačini Madžari.

------------------------------------------

IZJAVE PO TEKMI:

Kari Savolainen, selektor Slovenije: "Dobro vprašanje, kaj je šlo narobe ... Vem, da se vsi proti nam borijo stoodstotno. To moramo sprejeti in ostali mirni. Zdaj imamo občutek, da se je vse zarotilo proti nam. Nimamo sreče pri strelih, pa še sami uničujemo svojo igro, kot smo jo danes s kaznimi. Na takšnih turnirjih je pomembna vsaka tekma, vsaka tretjina, vsak gol. Na to tekmo smo se skrbno pripravili, vemo, da je Poljska močna ekipa. Potem pa smo si sami zapletli življenje v drugi tretjini in cena je bila previsoka."

Aleš Kranjc, igralec Slovenije: "Streljali smo veliko, imeli smo posest ploščka ... a nasprotnik izkorišča naše napake. V bistvu so napake zmeraj, a ko je rezultat v prid nasprotnika, je treba storiti nekaj več v napadu, s tem pa se pusti več prostora v obrambi. Ko zaostajaš, moraš moči preusmeriti v napad. Ko pa začnemo napadati, se pri tekmecih vseh pet postavi okrog gola in težko pripravimo dober strel. Upati moraš na dober odbit plošček, ki pa ga za zdaj še ni bilo."

Jan Urbas, kapetan Slovenije: "Danes smo tekmo odprli bolje kot tekme prej. A plošček spet ni hotel noter. Prečke, vratnica, črta ... In z enim ali dvema goloma tekme ne moreš dobiti. Oni pa so tudi imeli svoje priložnosti. Težko je strniti misli po takšni tekmi, a seveda ne moremo biti zadovoljni. V drugi tretjini smo se prej pogovorili, mogoče smo bili preveč živčni. Potem smo se umirili, a ko smo začeli drsati, kot je treba, smo naredili nekaj nespametni napak. Ko pa igraš toliko časa z igralcem manj, oni dobijo 'momentum', potem pa se moraš spet ti pobirati."

Jan Drozg, igralec Slovenije: "Zadel sem prvi gol za Slovenijo, ne vem pa, če sem lahko vesel, zaradi poraza. Turnirja nismo začeli najbolje. To je najslabše, kar je mogoče začeti. A še vedno imamo možnosti. Moramo popraviti napake, ki jih delamo, delamo tudi neumne prekrške, kar nas stane zmage. Tepe nas tudi učinkovitost. Delamo dobro, priigramo si priložnosti za gol, manjka pa pika na i, pa še sreče nimamo na tem turnirju."

---------------------------------------

Slovenija - Poljska 2:4 (0:1, 1:2, 1:1)

Budimpešta: Dvorana Laszlo Papp Arena, gledalcev 930, sodniki: Heikkinen (Finska), Smetana (Avstrija, glavna), Nemeth (Madžarska), Špur (Češka).
Strelci: 0:1 Kapica (Dziubinski (Pochiecha, 3.), 1:1 Drozg (Vidmar, 25.), 1:2 Neupauer (Pociecha, Witecki, 29.), 1:3 Kolusz (37.), 1:4 Chmielewski (Rompkowski, Dzubinski, 52.), 2:4 Urbas (Verlič, Gregorc, 59.).
Kazenske minute: Slovenija 10, Poljska 12.

-----------------------------------------

Izidi, 2. krog:
Slovenija - Poljska 2:4 (0:1, 1:2, 1:1) Italija - Madžarska 2:3 (1:0, 1:2, 0:1) torek, 24. april: 16.00 Kazahstan - Velika Britanija Lestvica: Z ZP PP P 1. Kazahstan 1 1 0 0 0 3:0 3 2. Velika Britanija 1 1 0 0 0 3:1 3 3. Italija 2 1 0 0 1 5:4 3 4. Poljska 2 1 0 0 1 5:5 3 5. Madžarska 2 1 0 0 1 3:5 3 6. Slovenija 2 0 0 0 2 3:7 0
Značke: hokej, sp

Članki iz rubrike