klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

STA
STA
0 16.05.2017 13:42:25

Bercy spomladi ni bil srečen kraj za Slovence

Reuters
Natanko 105 dni je minilo med odločilnima nastopoma dveh slovenskih reprezentanc na dveh svetovnih prvenstvih na istem prizorišču. A 28. januarja je bila pariška dvorana Bercy prizorišče slavja rokometašev, medtem ko so hokejisti 13. maja po porazu z Belorusijo končali v nižjem razredu svetovnega hokeja.

Slovenski hokejisti so od 5. do 15. maja nastopali na svetovnem prvenstvu elitne skupine. Nič kaj hokejsko prizorišče Pariz, ki so ga Francozi sicer skrbno pripravili in se na tekmovanju trudili po najboljših močeh, a priljubljenosti rokometnega mundiala seveda niso mogli ujeti, je bilo za ledene Slovence usodno.

Medtem ko so rokometaši sredi zime uprizorili pravo srhljivko s srečnim koncem in v nepozabni tekmi za tretje mesto na SP nadoknadili velikanski zaostanek ter premagali Hrvaško, so hokejisti spomladi v Bercyju zmrznili. Načrti o tem, da bodo tokrat presegli boj za obstanek, kar je bil vsako leto med nastopanjem med elito glavni izziv, potihoma pa so se spogledovali celo z bojem za kakšno mesto višje, so padli v vodo.

V sedmih tekmah so izbranci Nika Zupančiča pokazali malo dobrega hokeja. Nekaj spodbudnih tretjin (kot je bila uvodna s Finsko ali pa nenazadnje tudi prva z Belorusijo) ter sicer redko videna vrnitev po kar štirih golih zaostanka proti Švici so bile pozitivne točke.

Negativnih je bilo precej več. Predvsem obramba je bila slabši del moštva - a pri tem, kot so priznavali tudi hokejisti sami in selektor, niso bili krivi samo branilci. Celotna postava na ledu je slabo opravljala obrambne naloge, tako da so se ploščki v mreži Slovenije kar množili. Slovenci so SP končali s 36 prejetimi goli.

"Mislim, da smo prejeli zelo veliko zadetkov, čez 30, in je zelo težko. Kljub temu, da smo se dobro pripravili, imeli dober občutek pred prvenstvom, in se dolgo pripravljali, pa na koncu ni bilo dovolj," je o celotnem prvenstvu po zadnji tekmi razmišljal Rok Tičar, Mitja Robar pa je bil kratek: "Splošna ocena SP je lahko samo negativna."


Selektor Zupančič ni mogel biti zadovoljen z doseženim, prevzel je odgovornost za svoj del naloge, namignil pa je, da bodo potrebne spremembe, morda bo posegel tudi po kakšni kadrovski potezi in kakšnega od igralcev ne bo več povabil v ekipo. Takoj po prvenstvu sicer še ni želel razmišljati o prihodnosti, nenazadnje pa to isto ekipo čez devet mesecev čaka še pomembnejše tekmovanje, olimpijske igre v Južni Koreji.

"Imel sem govor, poudaril sem, kaj mislim, da moramo izboljšati in kaj bi bilo dobro za vse. Upam, da so fantje to vzeli dobronamerno. Kar se mene tiče, pa sem se ogromno naučil. Tudi jaz bom v naslednji sezoni boljši trener in boljši človek," je po zadnji tekmi v Parizu selektor povedal, kako se je odzval na dogodke zadnjih 14 dni.

"Kar nekaj časa sem si vzel, da sem to povedal. A že samo to, da si zraven, če si pozoren in malo gledaš naokrog, se lahko veliko naučiš. Zakaj so nekateri uspešni in zakaj nekateri niso. Tu se da hitro videti, kaj in kako nekateri delajo," je o tem, kaj se lahko kljub slabemu prvenstvu Slovenci naučijo, dejal Zupančič.

Deveti nastop Slovenije med 16 najboljšimi na svetu je četrtič zaporedoma imel za Slovence takojšen negativen učinek. Potem ko so v letih 2009 in 2010 nazadnje dvakrat zaporedoma igrali v drugoligaški konkurenci, so se poslovili leta 2011 na Slovaškem, 2013 na Švedskem, 2015 v Ostravi in letos v Parizu.

Slovenci so SP končali s 36 prejetimi goli, kar je daleč največ v tej skupini, pa tudi največ med vsemi ekipami na SP, saj jih je v Nemčiji zadnja Italija dobila 32. Najboljši strelec pa je bil Muršak s tremi goli. Skupno so jih Slovenci dosegli 13.

Za najboljše posameznike na tekmovanju so pri Sloveniji po vseh sedmih tekmah sicer izbrali Jana Muršaka, Roberta Saboliča in Aleša Kranjca.

Značke: hokej, sp

Članki iz rubrike