Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 09.05.2017 16:06:33

Predsednik IIHF: Jegličev udarec ni bil nameren

Nikola Miljković
Na prizorišču svetovnega prvenstva v Parizu so danes veljaki krovne zveze IIHF in vodilni može francoskega dela organizacijskega odbora predstavili dogajanje v hokejskem Parizu, ki skuša v teh dneh zasenčiti volitve in druge bolj priljubljene ekipne športe v Franciji. Predsednik IIHF Rene Fasel se je moral sicer najbolj posvetiti vprašanju o NHL.

Fasel je na današnji novinarski konferenci v dvorani Bercy moral odgovarjati predvsem na vprašanja o udeležbi najboljših igralcev na svetu na naslednjih olimpijskih igrah. Pred časom je namreč vodstvo severnoameriške lige NHL sporočilo, da ne bo dovolilo nastopanja igralcem oziroma da ne bodo prekinili tekmovanja med igrami v Pyeongchangu 2018.

"Nikoli ni prepozno. Prepričan sem, da se bomo z NHL in z Garyjem Bettmanom še pogovarjali, morda junija ali julija. Še vedno vidim možnost, da bi spremenil mnenje, je pa res, da ima plošček na palici združenje igralcev NHLPA. Oni bodo navsezadnje odločili," je o tej vroči temi in svojem "nasprotniku" na drugi strani velike luže, komisarju lige Bettmanu, dejal Fasel.

Za slovensko hokejsko javnost pa je bila morda še bolj zanimivo Faselovo stališče o udarcu Žige Jegliča. Ta že nekaj dni buri duhove v športnem, predvsem hokejskem svetu, nekateri, predvsem švicarski mediji, so menili, da je bila kazen, ki jo je dobil slovenski napadalec za udarec tekmeca Thomasa Rufenachta z drsalko (dve tekmi prepovedi) premila in da bi ga morali kaznovati strožje. Fasel se s tem ni strinjal.


"Bil sem presenečen zaradi nekaterih reakcij. Sedem strokovnjakov komisije, med njimi zvezdniki NHL in nekdanji udeleženci tekem zvezd, so odločali o tem. Šest jih je menilo, da je kazen ene ali dveh tekem primerna, le eden je bil za strožjo kazen štirih tekem prepovedi. Prepričan sem, da Jegličev udarec ni bil nameren. Vsi vemo, kako nevaren šport je lahko hokej in mislim, da noben igralec česa takšnega ne bi naredil namerno. Da, bilo je neprevidno, bilo je nerodno in nezbrano, morda z nekaj frustracije, mislim pa, da je kazen primerna," je o tej temi dejal predsednik krovne zveze in dodal, da so pri izreku kazni upoštevali tudi to, da ni bilo poškodbe in da dogajanja na tekmi sodniki niso opazili.

IIHF je sicer prepričana, je strnil Fasel, da lahko tudi brez NHL naredi dobro olimpijsko tekmovanje, bi pa brez NHL-ovcev seveda manjkala pika na i. "Če ne bo najboljših na svetu, bodo nezadovoljni gledalci, nezadovoljni bodo igralci, ker so OI nekaj posebnega, nezadovoljni boste mediji ... na koncu bomo nezadovoljni vsi. Upam, da tu ne gre samo za denar, to je navsezadnje vrhunec športa," je dejal Fasel.

Tudi glede Pariza je IIHF zadovoljna, čeprav francoska prestolnica ne slovi kot hokejsko mesto, se je po prepričanju prvega moža IIHF izkazala. Krovna zveza pa okvirno razmišlja tudi o evropskem tekmovanju; kot je dejal Fasel, zaradi natrpanega koledarja in obstoječih pogodb sprememb zanesljivo še ne bodo potrjevali na letošnjem kongresu ob robu SP, morda pa bodo v prihodnje jesenske in zimske prekinitve za reprezentančne tekme izkoristili za uvedbo skupnega evropskega tekmovanja, kjer bi se lahko hokejskim velesilam pridružile tudi manjše države.

Prireditelji SP so sicer zadovoljni z obiskom tekem. Prvi konec tedna so v kompleksu Bercy našteli 80.000 gledalcev, dobra prodaja vstopnic pa obeta, da bodo presegli načrte (220.000), do konca svojega dela SP naj bi prodali 250.000 vstopnic, skupno z Nemčijo bo tako število gledalcev približno 500.000.

Značke: hokej, sp

Članki iz rubrike