Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

hu
hu
0 07.05.2017 14:50:18

Pričakovan poraz s Kanado, sledi dan počitka

Reuters
Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu elitne skupine v Parizu v tekmi 2. kroga izgubila s Kanado z 2:7 (0:3, 1:3, 1:1). Za Slovenijo sta zadetka dosegla Jan Muršak (36.) in Jan Urbas (58.).

Slovenija – Kanada 2:7 (0:3, 1:3, 1:1)
* Dvorana Accorhotels Arena, gledalcev 9100, sodniki: Lemelin (Avstrija), Wehrli (Švica, glavna), Kohlmüller (Nemčija), Malmqvist (Švedska).
* Strelci: 0:1 Barrie (Simmonds, Konecny, 5.), 0:2 MacKinnon (Skinner, Barrie, 15.), 0:3 Point (Konecny, 17.), 0:4 MacKinnon (Giroux, de Haan, 25.), 0:5 MacKinnon (Marner, Barrie, 26.), 1:5 Muršak (Sabolič, Pretnar, 36.), 1:6 Marner (Konecny, 38.), 1:7 Skinner (MacKinnon, Barrie, 48.), 2:7 Urbas (58.).
* Kazenske minute: Slovenija 8, Kanada 8.

Tako kot pred prvo tekmo so tudi pred drugo na letošnjem SP slovenski hokejisti imeli težave. Pred dvobojem s Švico so zaradi poškodbe ostali brez Žige Panceta, pred tekmo s Kanado pa so izvedeli, da bodo dve tekmi igrali še brez Žige Jegliča. Eden ključnih mož slovenske ekipe je dobil kazen krovne zveze IIHF zaradi prekrška na tekmi proti Švici; kot so kazen obrazložili pri IIHF, je Jeglič ob menjavi na ledu pri vstopu v prostor za igralce namerno brcnil Švicarja Thomasa Rufenachta, kar predstavlja nevarno igro in kršitev pravil IIHF.

urbas
Reuters


Jegliča bodo v slovenski izbrani vrsti precej bolj kot proti Kanadi, na tej tekmi Slovenci tudi z njim ne bi mogli preprečiti kanadskega statusa jasnega favorita, pogrešali na naslednji z Norveško. Na tem SP bo lahko spet igral šele proti Finski v sredo.

Selektor Zupančič je moral tako spet na hitro pomešati peterke. V prvo je pomaknil Kena Ograjenška, tretjo so sestavljali David Rodman, Boštjan Goličič in Anže Kuralt, četrta pa je ostala nepopolna z Alešem Mušičem in Nikom Pemom.

Pričakovan pritisk Kanade se je začel že v prvih sekundah tekme. Vratar Gašper Krošelj se je hitro ogrel, ob nevarnih strelih Kanadčanov z vseh strani pa je ostal nepremagan. Tako kot tudi ob prvem kanadskem "power playu", v peti minuti pa je Kanada le kronala premoč po natančnem strelu pod prečko Tysona Berrieja. Slovenija se je pozneje pogumno zoperstavila tekmecem, edino pravo priložnost v zelo obrambno naravnanem dvoboju pa je imel v prvi tretjini Jan Muršak, ki pa ni dobro končal protinapada.

Ob koncu prve tretjine se je nenehni kanadski pritisk (razmerje strelov je bilo 19-6, na koncu pa 51-14) končal s še dvema resda precej nesrečnima zadetkoma v Krošljevi mreži. Najprej so tekmeci plošček zbezali v gol pod vratarjem in mimo slovenskega branilca na golovi črti, minuto pozneje pa je po strelu Braydena Pointa plošček zadel v drsalko Luko Vidmarja in se odbil v gol. Po prvi tretjini so imeli tako Slovenci podobno izhodišče kot proti Švici (0:4), a je bila igra vendarle precej boljša, tekmec pa občutno močnejši.

Glede na kakovost nasprotnika ni bilo mogoče pričakovati podobne vrnitve kot 24 ur pred tem. Kanada je ohranila ritem iz prvega dela in ga še stopnjevala, Slovence pa stisnila pred njihov gol. V obrambi so morali pomagati vsi, a tekmeci so si kljub temu pripravljali lepe priložnosti, nato pa jih tudi izkoristili. Najprej Nate MacKinnon po lepi akciji, ko je ostal sam pred Krošljem, potem pa isti igralec še ob novi slovenski izključitvi, ko je Kanada potrebovala le pol minute za povišanje vodstva na 5:0.

Slovenci so imeli najlepšo priložnost za prvi zadetek med 29. in 30. minuto, ko so si Kanadčani prislužili dve zaporedni izključitvi. Slovenija je sicer dobro odigrala minuto "power playa" 5-3, toda nevarne strele predvsem Roka Tičarja in Ograjenška je ustavil vratar Chad Johnson.

Nato pa je le sledilo olajšanje na slovenski strani. Lepo akcijo v 36. minuti je začel Robert Sabolič, ki je pobegnil po levi strani in natančno podal v sredino, kjer je plošček pričakal Muršak in ga preusmeril v mrežo za znižanje na 1:5.

A je prejeti zadetek pomenil le novo spodbudo za slovenske tekmece, ki so hitro spet pomešali slovensko obrambo in poskrbeli za še en gol v tem delu igre.

kroselj
Reuters


Zadnja tretjina je bila tako bolj formalnost, v kateri so skušali Slovenci zdržati s čim manj prejetimi zadetki. Uspevalo jim je do 48. minute, ko je, tudi ob nenamenski pomoči slovenskih igralcev pred golom, od koder se je plošček odbil in presenetil Krošlja, zadel Jeff Skinner. Krošelj je sicer še nekajkrat dobro posredoval, še posebej ob zadnji slovenski izključitvi na tekmi pet minut pred koncem, tako da izid na semaforju na kanadski strani ni narasel do dvoštevilčnega.

Za lepši konec tekme pa je nato Slovenija v 58. minuti le dosegla še drugi gol, ko je bil po gneči pred vrati Kanade najbolj spreten Jan Urbas in poskrbel za končnih 2:7.

Slovenija bo imela v ponedeljek prvi prost dan na prvenstvu, v torek Slovence nato čaka dvoboj tretjega kroga z Norveško.

Značke: sp, slovenija, pariz, kanada

Članki iz rubrike