GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

sta
sta
0 16.09.2016 08:26:39

Kopitar z Evropejci v boj za svetovni pokal

Hokejski ritem na najvišji ravni ne pojenja. Po kvalifikacijah za olimpijske igre 2018 bodo zdaj ljubitelji hokeja pozornost usmerili v Kanado, kjer se 17. septembra začenja svetovni pokal.

Gre za tekmovanje, ki ga organizirata najmočnejša liga na svetu (NHL) in zveza igralcev (NHLPA) v sodelovanju s krovno hokejsko zvezo IIHF. Na njem bo sodelovalo osem reprezentanc, šest nacionalnih in še dve, sestavljeni iz igralcev, ki bi sicer ostali brez priložnosti za nastop.

V eni od teh ekip bo tudi eden najboljših hokejistov na svetu Anže Kopitar. Bodoči kapetan ekipe Los Angeles Kings, ki je pred dvema tednoma s Slovenijo poskrbel za nov velik uspeh in se uvrstil na olimpijske igre 2018 v Južni Koreji, bo zdaj vodil še ekipo Evrope.

Kopitarja so pred začetkom dogajanja v Torontu izbrali tudi za kapetana evropskega moštva, v katerem bo trener Ralph Krueger imel pisano in tudi še precej neuigrano zasedbo. V njej ne bo igralcev šestih držav, ki imajo svoje ekipe, bo pa lahko računal na hokejiste iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Danske, Francije, Latvije, Švice, Slovaške in Norveške.

Kopitar, ki je junija že po končani sezoni dobil kapetansko vlogo pri Kraljih in se v njej še ni preizkusil, napoveduje, da ima njegova ekipa na svetovnem pokalu velik potencial, čaka pa jo veliko dela. "Imamo igralce z različnimi nalogami. Imamo takšne, ki lahko igrajo trdo, takšne, ki so hitri, in takšne, ki dosegajo zadetke. Le vse delčke moramo sestaviti," je v prvi napovedi pred tekmovanjem dejal edini slovenski udeleženec. Evropska selekcija je odigrala tri prijateljske tekme in v zadnji s 6:2 premagala Švedsko. "Zdaj se počutim precej bolje in nisem edini. Ta tekma je bila za nas po dveh slabih zelo pomembna, dokazali smo sebi, da lahko s pravim pristopom premagamo vsakogar," pa je kapetan Evrope pospremil uspešen konec mini priprav.

Svetovni pokal bo potekal od 17. septembra do 1. oktobra. Osem ekip se bo potegovalo za zmago, o njej bo odločal finale na dve zmagi. V osmih ekipah je zbranih več kot 150 zvezdnikov lige NHL, prizorišče vseh tekem pa bo dvorana Air Canada Centre v Torontu, sicer dom NHL ekipe Toronto Maple Leafs.


Poleg Evrope bodo na pokalu sodelovale še domača Kanada, Češka, Finska, Rusija, Švedska in ZDA ter ekipa Severne Amerike. V tej so mladi igralci iz ZDA in Kanade, ki še niso stari 23 let.

V predtekmovanju bodo moštva igrala v dveh skupinah. V skupini A so Kanada, Češka, ZDA in Evropa, v skupini B pa Finska, Rusija, Švedska in Severna Amerika. Predtekmovanje bo potekalo do 22. septembra, potem pa se bosta prvouvrščena iz obeh skupin pomerila v polfinalnih tekmah, ki bosta 24. in 25. septembra. Za finale na dve dobljeni tekmi imajo tri predvidne termine, 27. in 29. september ter 1. oktober.

Postava Evrope:
- vratarji:
Thomas Greiss (Nem), Philipp Grubauer (Nem), Jaroslav Halak (Slk);
- branilci: Zdeno Chara (Slk), Christian Ehrhoff (Nem), Roman Josi (švi), Luca Sbisa (Švi), Dennis Seidenberg (Slk), Andrej Sekera (Slk), Mark Streit (Švi);
- napadalci: Pierre-Edouard Bellemare (Fra), Mikkel Boedker (Dan), Leon Draisaitl (Nem), Marian Gaborik (Slk), Jannik Hansen (Dan), Marian Hossa (Slk), Anže Kopitar (Slo), Nino Niederreiter (Švi), Frans Nielsen (Dan), Tobias Rieder (Nem), Tomaš Tatar (Slk), Thomas Vanek (Avt), Mats Zuccarello (Nor).

Spored svetovnega pokala:
- 17. september:
Evropa - ZDA
Kanada - Češka

- 18. september:
Rusija - Švedska
Finska - Severna Amerika

- 19. september:
Češka - Evropa
Severna Amerika - Rusija

- 20. september:
Finska - Švedska
Kanada - ZDA

- 21. september:
Severna Amerika - Švedska
Kanada - Evropa

- 22. september:
Finska - Rusija
Češka - ZDA

- polfinale:
- 24. september:
A1 - B2
- 25. september:
B1 - A2

- finale (na 2 zmagi):
1. tekma 27. september, 2. tekma 29. september, 3. tekma 1. oktober

Članki iz rubrike