zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

STA
STA
0 19.02.2022 16:57:07

Finci in Rusi v boj za prestižno hokejsko zlato

Profimedia
Nedelja, zadnji dan olimpijskega dogajanja, bo zaznamovala tudi tekma, ki vselej predstavlja enega vrhuncev dogajanja. Finale moškega hokejskega turnirja ni le priložnost za zlato medaljo, pač pa tudi za prestiž v hokejskem svetu. V Pekingu se bosta zanj udarili sosedi in hokejski velesili Finska in Rusija oziroma uradno Ruski olimpijski komite.

V nedeljo, za evropske ljubitelje hokeja sicer ob zelo zgodnji jutranji uri, se bo začel zadnji boj na olimpijskem turnirju. Finska je do finala prišla s polfinalno zmago z 2:0 proti Slovaški, ruski hokejisti pa so imeli nekaj več dela in so šele po kazenskih strelih z 2:1 premagali Švede.

Finska je v polfinalu vodila vse od 16. minute, ko je zadel Sakari Manninen. Slovaki so zaman oblegali vratarja Harrija Saterija, ko pa so v zadnji minuti poskusili še s šestimi v polju spremeniti potek tekme, so dobili drugi gol, Harri Pesonen je postavil piko na i 38 sekund pred koncem.

Odločitev o drugem finalistu pa je padla šele po osmih serijah kazenskih strelov. V rednem delu so povedli Rusi z zadetkom Antona Slepiševa v 21. minuti, izenačil je Anton Lander v 47. Podaljšek ni prinesel odločitve, ta je padla šele po osmih serijah kazenskih strelov. Za rusko slavje je bil uspešen Arseni Gricjuk. Tudi v podaljšku so bili Skandinavci bližje zmagi in tudi pri kazenskih strelih jim je sprva bolje kazalo. Po prvem paketu petih strelov je bil na koncu izid neodločen, mož odločitve pa je bil nato z zadetkom v osmi seriji Arseni Gricjuk.

V velikem finalu bodo Finci tretjič skušali priti do sploh prvega olimpijskega zlata. V dosedanjih dveh odločilnih nastopih so izgubili, leta 1988 s Sovjetsko zvezo, leta 2006 pa s Švedsko. Rusija pa je še v časih nekdanje Sovjetske zveze do leta 1992 sedemkrat osvojila zlato medaljo, tega leta je v Albertvillu slavila še ekipa takratne Skupnosti neodvisnih držav, Rusi pa so tudi branilci lovorike z zadnjih iger v Pyeongchangu 2018, ko so v finalu premagali Nemce.


"Poskušali bomo, a ne bo lahko. Tega se zavedamo, Finska je trd tekmec, morali se bomo zelo dobro pripraviti," je za olimpijsko spletno stran finale napovedal selektor ruske ekipe Aleksej Žamnov.

"Prišli smo do finala, pred nami pa je tekma življenja. Za vse bo enako izhodišče, mi smo napredovali na vsaki tekmi, na začetku smo bili zadržani, golov ni bilo veliko, a to se je spremenilo," pa je dejal ruski igralec Damir Šaripzjanov.

Medtem ko bodo ruski hokejisti z morebitnim uspehom dodali le še novo zlato medaljo v bogato zbirko, pa se Finski obeta sploh prva takšnega leska. Imajo jih že šest, dve srebrni in štiri bronaste, zlate pa še ne.

"Za vse nas je to velikanski dosežek. Ne samo za nas igralce, ampak za celo državo. Če zmagamo, bo to nekaj neverjetnega. To so olimpijske igre, največje tekmovanje na svetu," je finski pristop razložil Harri Sateri.

Na poti do finala sta obe ekipi osvojili prvi mesti v predtekmovalni skupini, tako da nista igrali v dodatnih kvalifikacijah za četrtfinale. V skupinskem delu so Finci s 6:2 premagali Slovake, s 3:1 Latvijo in v severnem derbiju s 4:3 po podaljšku Švedsko. Rusija je začela z 1:0 poti Švici, nadaljevala z 2:0 proti Danski in v tekmi, ki ni več odločala o prvem mestu, s 5:6 izgubila s Češko po podaljšku. V četrtfinalu je Finska brez težav s 5:1 odpravila Švico, Rusija pa s 3:1 Dansko.

Značke: zoi 2022, hokej

Članki iz rubrike