Mobilna verzija
nusa lesar Odkrito.si

Uroš Slak je bil zanjo odlična šola

Artur 3 Svet24.si

Kaj je počel Artur Štern?

Pujsa Pepa Svet24.si

Pujsa Pepa povzroča avtizem?!

termometer, zima, sneg, mraz Svet24.si

Po sneženju bo pritisnil “ruski mraz”

nails Najstnica.si

Poslovi se od lomljivih in krhkih nohtov

martina ipša Njena.si

Martina Ipša divje hujša

tina maze2 Njena.si

Podrobnosti poroda Tine Maze

STA
STA

Slovo češke hokejske legende Bubnika

Na češkem hokejski navijači žalujejo zaradi smrti ene od legend tamkajšnjega hokeja. Augustin Bubnik, svetovni prvak in olimpijski podprvak iz petdesetih let prejšnjega stoletja, je po daljši bolezni umrl v Pragi v 88. letu starosti.

Bubnikovega življenja pa ni zaznamoval le šport, temveč je bil več let tudi zaprt. Obtožba vohunjenja in poznejše prisilno delo v rudniku urana sta prekinila kariero obetavnega športnika, ki je leta 1949 s takratno Češkoslovaško postal svetovni prvak, leto prej pa se je uvrstil v finale olimpijskih iger v St. Moritzu.

Takratne komunistične oblasti so Bubnika in še nekatere soigralce iz reprezentance leta 1950 obtožile vohunjenja, večina igralcev je nato končala v zaporu. Bubnik je sprva dobil kazen 14 let zapora. Pet let pozneje so jih pomilostili, Bubnik se je sicer vrnil na hokejska igrišča, a za reprezentanco ni nikoli več zaigral.

Po koncu igralske kariere je bil trener, leta 1981 je bil prvi strateg iz takratnega češkoslovaškega hokejskega prostora, ki je delal na tujem, ko je vodil Nizozemsko, močan pečat pa je pustil tudi na Finskem, kjer so ga sprejeli v hokejsko dvorano slavnih. Po koncu komunističnega režima pa je v svoji državi deloval tudi politično in bil poslanec v češkem parlamentu.

Značke: hokej , sta