boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Nizozemska Revija Stop

Nizozemska izključena iz finala Evrovizije 2024

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

STA
STA
0 17.02.2024 16:32:08

Štafetna preizkušnja Francozinjam, Slovenke takoj izgubile stik

Profimedia
Francoske biatlonke Lou Jeanmonnot, Sophie Chauveau, Justine Braisaz-Bouchet in Julia Simon so zmagovalke štafetne preizkušnje 4 x 6 km na svetovnem prvenstvu v češkem Novem Mestu. Srebro so osvojile Švedinje, bron pa Nemke. Slovenska četverica je po slabšem začetku končala na 13. mestu.

V boju za zmago se je prvim favoritinjam Francozinjam položaj zapletel v drugi predaji, ko je morala Sophie Chauveau kar dvakrat v kazenski krog. V vodstvu so bile dolgo presenetljivo Estonke, a so jih v tretji predaji izkušenejše in boljše zasedbe prehitele.

Takrat je tudi Justine Braisaz-Bouchet naredila razliko, predala zadnji Julii Simon, ta pa je kljub težavam pri streljanju stoje zapečatila peto francosko zlato kolajno v Novem Mestu. Francozinje so sploh prvič postale svetovne prvakinje v tej disciplini. V Novem Mestu pa prepričujejo kot ekipa, saj je Francija pred tem dobila tudi tekmi mešanih štafet in mešanih parov.

Švedinje so na koncu zaostale 38,3 sekunde, Nemke pa 1:14,2 minute. Presenetljivo so bile četrte Estonke (+1:40,1), Slovenke pa so končale na 13. mestu z zaostankom 5:36,4 minute.

Lena Repinc je že takoj po prvem streljanju, ko je porabila tri dodatne naboje, izgubila stik z najboljšimi reprezentancami in predala 17. dobro minuto in pol za vodilno Francozinjo. "Verjetno sem se leže premalo odzvala na veter, pa tudi Francozinja je močno navila tempo in srčni utrip je bil višji kot sicer. Pri popravah tri za tri pa je bila kar panika, a veseli me, da sem se zbrala. V kazenski krog še nikoli nisem šla v štafeti in tako je ostalo, sicer pa sem izgubila preveč dragocenih sekund," je o svojem nastopu povedala Repinc.

Polona Klemenčič je nato stoje porabila dve popravi in predala kot 14. z zaostankom dveh minut. "Da bi bila res zadovoljna, bi morala zadeti še kakšno tarčo več," je dejala tekmovalka. Tretja je nato šla na pot njena sestrična Živa Klemenčič, ki je morala po streljanju stoje v kazenski krog, Anamariji Lampič pa je predala kot 16. s štirimi minutami zaostanka. "Uživala sem vse do streljanja stoje. Tudi to ni bilo tako slabo, a morala pa bi zadeti strel več, da bi bila brez kazenskega kroga," je pokomentirala Živa Klemenčič, ki je prav v štafeti dobila edino priložnost na SP.

Lampič je leže popravljala enkrat, stoje pa je morala dvakrat v kazenski krog. V zadnjem krogu je nato prehitela belgijsko tekmico za končno 13. mesto. Vnovič je bil zelo hiter tek. "Vem, da bo enkrat prišlo, če se trudim. Tudi če sem zadaj, naredim tekmo za dober trening. Vseskozi imam v glavi, da se bo enkrat izšlo. V to trdno verjamem," je po tekmi dejala Lampič, ki se je komaj izognila predčasnemu koncu, nato pa v zadnjem krogu Belgijki vzela minuto in močno pridobila v primerjavi s konkurenco.

Ob 16.30 bo na vrsti moška štafeta. Za Slovenijo bodo nastopili Miha Dovžan, Jakov Fak, Lovro Planko in Anton Vidmar.

Članki iz rubrike