boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Je Pečnik načrtno zapeljal ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

STA
STA
0 11.02.2024 18:18:54

Boe do 18. zlata, Fak v drugem delu popustil

profimedia
Norveški biatlonski zvezdnik Johannes Thingnes Boe je na svetovnem prvenstvu v Novem Mestu na Češkem osvojil zlato kolajno na zasledovalni tekmi, skupaj pa že 18. naslov najboljšega na svetu. Za absolutnim rekordom rojaka Oleja Einarja Bjoerndalna zdaj zaostaja še dve zmagi.

Tridesetletni Boe, ki je bil v Novem Mestu že dvakrat srebrn, je lanski naslov s prvenstva v Oberhofu ubranil po zaslugi brezhibnega streljanja na zadnjem postanku. Najhitreje je na strelišče prišel njegov rojak Vetla Sjaastad Christiansen, ki pa je moral dvakrat v kazenski krog.

Boe je na zadnje streljanje pritekel s starejšim bratom Tarjeijem, ki pa je bržkone plačal davek hitrega tempa v smučini in potem, ko je pred tem podrl vseh 15 tarč, nazadnje zgrešil štirikrat ter nazadoval na peto mesto.

Stoodstoten je bil na zadnjem streljanju tudi zmagovalec sprinta Norvežan Sturla Holm Laegreid in ujel Christiansena, s katerim sta se spopadla za srebro, a mu je moral po močnem finišu prepustiti drugo najvišjo stopničko na zmagovalnem odru. Norvežani so zasedli prvih pet mest, med osmerico jih je bilo vseh šest.

Odlično je tekmo začel Jakov Fak, ki je po prvih dveh streljanjih napredoval že na 20. mesto. Pri strelskih postankih stoje pa je najprej zgrešil enkrat, nazadnje pa dvakrat in tekmo končal kot 24.

"Moram pohvaliti fante v servisu, ki so super opravili posel in je seveda lažje tekmovati. Danes sem grešil jaz. Vsi delamo na uspehu, a napake so del športa. Če nisi pripravljen na malo rizika, ne gre. En zgrešen strel bi bil še soliden, trije so preveč. Ni tragično, so pa napake. Moti me predvsem zadnje streljanje, saj bi moral ostati zbran," je po tekmi dejal Fak, ki je želel danes potrditi nastop na sklepni tekmi prvenstva s skupinskim startom. Zdaj bo to izziv za sredo.

Tudi Lovro Planko je bil s puško nenatančen trikrat in bil 39. Anton Vidmar je zgrešil pet tarč in zasedel 46. mesto. "Danes sem bil v tej atmosferi zelo razigran in nekaj posebnega je tekmovati v takem. Bilo je vetrovno, streljanje pa boljše kot v soboto, Morda sem bil malce prepočasen v teku," je bil predvsem nad gledalci navdušen Planko in prav tako pohvalil material.

"Še ena naporna tekma. Tudi zame je bilo vzdušje fenomenalno, proga pa težka. Dal sem vse od sebe, a na strelišču sem imel zaradi težkega vhoda v areno kar nekaj težav z dihanjem. Prav v tej ravnini sem imel največ težav, nisem mogel slediti tekmecem in bil sem ves zadiha. Ampak gremo naprej," pa je občutke strnil Vidmar.

"Ne morem biti zadovoljen. Ekipa se prodaja pod svojo vrednostjo. Za Jakova je bila danes dosegljiva uvrstitev petnajsterica, a je treba tudi stoje zadeti. Bilo pa je tudi zahtevno. Vreme se je med tekmo zelo spremenilo, potrebne so bile korekcije na puškah in to so tekmovalci dobro rešili. A če napadaš iz ozadja, je treba izkoristiti vsako priložnost," pa je zadnje slovenske nastope pred dnevom premora videl trener Ricco Gross.

Članki iz rubrike