komet, španija, ESA Svet24.si

Video: Španci in Portugalci osupnili, na nebu ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Foto 1 Revija Stop

Maja Monrue: Še vedno verjame, da je v dvoje ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA
STA
0 20.10.2023 20:28:09

Hude obtožbe na račun ledeniške tekme v Švici, kritike tudi v Söldnu

Švicarsko in tudi tujo javnost v teh dneh burijo hude obtožbe o nedovoljenih posegih gradbene mehanizacije v ledenik nad švicarskim Zermattom, ki naj bi novembra gostil svetovni pokal alpskih smučarjev. Odgovorne službe v Švici so ukrepale hitro in že ustavile dela na vseh terenih izven prog za svetovni pokal.

Greenpeace in druge okoljske organizacije sumijo prireditelje, da dela na ledeniku potekajo tudi izven dovoljenega območja, ki naj bi ga uporabljali smučarji. Civilna iniciativa Protect Our Winters (POW) pa je že začela zbiranje podpisov, s katerimi bodo Mednarodno smučarsko zvezo pozvali, naj začne varovati podnebje in okolje.

Zelo resno so obtožbe vzele tudi pristojne službe v državi in kantonu Wallis, kjer so prepovedali vsa dela izven tekmovalnega območja, v kratkem pa bodo stanje preverili na terenu. Primerni ukrepi bodo sledili, ko bodo zbrali vse potrebne podatke.

"V takšnem visokogorju se običajno srečamo z divjo, nedotaknjeno naravo. Zdaj imamo gradbena dela na nadmorski višini 3000 metrov in več. Za ledenik to zanesljivo ni dobro, saj na območju, kjer potekajo dela, izgublja svojo maso," je za švicarsko televizijo SRF povedal strokovnjak za ledenike Matthias Huss.

Ta pravi, da ne razume, zakaj so tekme na ledeniku na sporedu novembra, ko se potrebni posegi v naravo, ne pa kasneje, ko bo tam snega dovolj in bi bila priprava prog bistveno bolj enostavna.


V primeru Švice gre za progo Gran Becca, ki je najvišje ležeča proga v svetovnem pokalu. Start je na 3720 metrih nadmorske višine na ledeniku Theodul, cilj pa je v Italiji v Cervinii na višini 2835 metrov. Lanska premiera na tej progi je zaradi pomanjkanja snega odpadla.

A švicarske težave so znane tudi drugje. Tudi Avstrijo so pred tedni presenetili posnetki z ledenika nad Söldnom, kjer so s težko gradbeno mehanizacijo pripravljali progo za uvod v svetovni pokal.

"Mednarodna smučarska zveza izvedbe tekmovanj nima pod nadzorom. Za tekme svetovnega pokala so najprej spreminjali ledenik Rettenbach nad Söldnom, zdaj se to dogaja nad Zermattom," razkriva Ursula Bittner iz avstrijskega Greenpeacea. "Tukaj ne gre za trajnostno izvedbo tekmovanj. Fis mora postaviti prave kriterije za varovanje narave, ne pa da se ta uničuje."

Tudi že omenjeni POW od Fisa zahteva, da ukrepa in transparentno predstavi vse svoje ukrepe za varovanje podnebja in okolja, obenem pa poziva, naj neha reklamirati lastno trajnostno naravnanost. V POW dodajajo, da Fis ne spoštuje zahtev lastnih tekmovalcev, ki so jo spomladi v odprtem pismu pozvali, da skupaj varujejo okolje.

"Javno mnenje v odnosu do smučarskega športa gre vse bolj v smer, da tega ni več moč sprejeti," še pravijo pri POW, kjer Fis pozivajo, naj začetek sezone premakne za mesec dni, da bo zagotovljen sneg, obenem pa naj optimira tekmovalne koledarje in jih priredi tako, da ne bodo zahtevali potovanj z letali.

Članki iz rubrike