sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

su
su
0 26.02.2023 17:18:27

Minister Matjaž Han v Planici gostil avstrijskega kolega

Martin Metelko
Na povabilo slovenskega ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana se je včeraj v Planici neformalno mudil avstrijski vicekancler in minister za umetnost, kulturo, javno upravo in šport Werner Kogler.
Šport je največji poligon za druženje in nove priložnosti

Ministra Han in Kogler sta si ogledala mešano ekipno tekmo v nordijski kombinaciji ter mešano ekipno tekmo smučarskih skokov. Z avstrijskim ministrom je bila tudi veleposlanica Avstrije v Sloveniji, Elisabeth Ellison-Kramer.

han 3 mm
Martin Metelko


Športne organizacije obeh držav tradicionalno dobro sodelujejo, slovenski športniki igrajo v nekaterih avstrijskih ligah, kot sta ICEHL in AHL v hokeju na ledu, v avstrijskih nogometnih, košarkarskih in odbojkarskih ligah, kjer več slovenskih državljanov igra ali opravlja trenersko delo. Slovenija in Avstrija uspešno sodelujeta tudi pri oblikovanju stališč glede športa v mednarodnih organizacijah, kot so Unesco, Evropska unija, Združeni narodi in Svet Evrope. Avstrija je bila trdna podpornica Slovenije v času njenega predsedovanja Svetu EU, kjer je podprla Resolucijo Sveta EU o skupnih značilnostih Evropskega modela športa. Slednja poudarja, da šport zrcali in učinkovito utrjuje skupne in temeljne evropske vrednote (solidarnost, integriteta, enakost spolov, človekove pravice).

Obe državi imata na nekaterih področjih izredno dobro razvito športno infrastrukturo. Skupaj lahko ponudita odlične pogoje za treninge in napredek pri razvoju športnih panog, kar jima omogoča krepitev sodelovanja na športnem področju.

han 2 mm
Martin Metelko


Sodelovanje med Avstrijo in Slovenijo na gospodarskem področju je tradicionalno dobro in za Slovenijo izjemno pomembno. Povezuje nas močno zgodovinsko prijateljstvo in bližina trga. Avstrija je za Slovenijo prioritetni trg z vidika blagovne, storitvene, investicijske in turistične menjave. Je prva med državami investitoricami v Slovenijo, druga po obsegu storitvene menjave in četrta najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Blagovna menjava v letu 2021 je znašala 6,2 milijarde evrov, kar je 20 odstotkov več kot v letu 2020.

Pozitiven trend se je nadaljeval tudi lani, ko je gospodarska menjava kljub zaostrenim razmeram v gospodarstvu dosegla 7,8 milijarde evrov oziroma 38-odstotno povečanje glede na enako obdobje v 2021. Slovenija želi okrepiti trgovinsko in investicijsko izmenjavo, predvsem na področjih krožnega gospodarstva, zelenih tehnologij in obnovljivih virov energije, informacijsko-komunikacijske tehnologije, farmacije in medicinske opreme, lesne, avtomobilske in prehrambne industrije, vesoljske tehnologije, raziskovalnih centrov ter logistike.

han 7 mm
Martin Metelko

han 4 mm
Martin Metelko

han 6-mm
Martin Metelko

han 5 mm
Martin Metelko

Značke: matjaž-han, planica

Članki iz rubrike