benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

(mf)
(mf)
0 29.12.2022 12:50:51

Razlogov za igranje curlinga je ogromno

Veriga curling team
ANŽE KOVAČ
Razlogov, zakaj začeti s curlingom, je ogromno. Curling predstavlja izvrsten način rekreacije, druženja in doseganja novih ciljev, ki si jih postavimo. Odličen je za tkanje novih prijateljskih vezi, odkrivanje svojih zmožnosti in sproščanje negativne energije.

Ali se pri curlingu utrudimo, je curling naporen šport?

Seveda. Čeprav morda curling ni tako fizično naporen kot atletika, košarka … je fizično kljub temu naporen. Med podajanjem kamnov je igralec ves čas v položaju, pri katerem mora vzdrževati ravnotežje predvsem s trebušnimi mišicami in mišicami v nogah. Med treningom odriva se igralci tudi dve uri zgolj odrivajo, pri čemer uporabljajo večino mišic v telesu. Še napornejša stran curlinga je pometanje. Kadar igralci močno pometajo celo dolžino steze, lahko srčni utrip naraste podobno kot pri sprintu na sto metrov. V tekmi z desetimi igrami lahko igralec pometa tudi do 48-krat. To je zadosten razlog za boleče mišice naslednji dan?

Ali je curling še kaj več kot zgolj pometanje in podajanje kamnov?

Curling je seveda veliko več kot to. Igra je na prvi pogled seveda sestavljena zgolj iz pometanja in podajanja kamnov, ko pa pogledamo tekmo bliže, opazimo, da se za vsako potezo skriva zelo premišljena taktika. Kam postaviti kamen, kako se odzvati na nasprotnikovo potezo, kakšen naj bo plan B, kako močno naj pometamo kamen, kdaj naj pometamo kamen … Na vse to in še več morajo misliti igralci, in ne trener. Za taktiko je v prvi vrsti odgovoren vodja ekipe (skip), ki poteze igralcem tudi narekuje. Kmalu ugotovimo, da je taktika curlinga vse prej kot enostavna.

Ne skrbite, na vse vas bodo pripravili v curling klubih v Ljubljani, Velenju in na Jesenicah. Obiščite spletno stran curling.si in dobili boste vse potrebne informacije.

Članki iz rubrike