roka, dež Svet24.si

Nalivi bodo tako močni, da so izdali oranžno ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

kmetija prijava Njena.si

Na novi lokaciji zabrnele kamere šova Kmetija

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

zu
zu
0 18.12.2022 14:02:17

Bravo, Žaba! Lanišek z izjemnim skokom ponovno prišel na stopničke in vztraja v boju za veliki globus!

profimedia
Anže Lanišek je na drugi tekmi v Engelbergu znova stopil na oder za zmagovalce in končal na tretjem mestu.

Najboljši slovenski smučarski skakalec to zimo Anže Lanišek je sobotni zmagi na svetovnem pokalu v Engelbergu danes dodal nove stopničke. Potem ko mu v prvi seriji nastop ni povsem uspel, je po prvi daljavi finala (142 metrov) s šestega napredoval na tretje mesto. Zmagal je Poljak Dawid Kubacki (300,4 točke), ki je imel 6,7 točke naskoka pred Laniškom.

Lanišek je danes pod goro Titlis prišel do svojih 19. posamičnih stopničk svetovnega pokala, to sezono še šestih. Ob skupno štirih zmagah ima še deset drugih ter zdaj pet tretjih mest.

"Moja forma je odlična! Ne vem, ali je to življenjska ali ne, bomo še videli. Sicer je bila spet dobra tekma. Škoda prve serije, ko sem bil malo preveč agresiven čez prelet in sem precej izgubil, tam sem se danes oddaljil od boja za zmago. V drugi seriji sem pokazal, da znam skočiti in sem skušal napadati, kar mi je dobro uspelo," je po današnji tekmi zadovoljen povedal Lanišek, ki se bo na prvi vrhunec sezone podal z lepo popotnico uspehov v svetovnem pokalu.

Manuel Fettner, Dawid Kobacki Anze Lanisek 22 pm
Profimedia

Kubacki je pot do četrte zmage v sezoni, skupno devete v karieri, s katero je le še potrdil vlogo prvega favorita na bližnji novoletni turneji, tlakoval z odlično predstavo zlasti v prvi seriji, ko si je nabral veliko prednost pred zasledovalci.

V finalu je 32-letni Poljak skočil kar 6,5 metra manj kot 26-letni Lanišek, a je bilo vseeno dovolj za novo zmago, s katero je še povečal prednost v skupni razvrstitvi pokala pred Slovencem na 74 točk.

Kubacki je na dozdajšnjih osmih tekmah zbral 650 točk, Lanišek pa 576. Tretji skupno je Avstrijec Stefan Kraft, ki je zbral 467 točk. V pokalu narodov je Slovenija še naprej na četrtem mestu.

Avstrijec Manuel Fettner (297,2 točke) je z drugim mestom na današnji tekmi pri 37 letih prišel do uspeha kariere.

V finalu je nastopilo pet Slovencev. Lovro Kos (263,5) je tekmo končal na 11. mestu, Peter Prevc (258,1) je bil 13., Žiga Jelar (256,9) 16., Domen Prevc (239,6) pa 21. Brez točk je danes ostal Timi Zajc, ki se mu ni uspelo prebiti med trideseterico.

lanisek 22 pm jpg

Kos, ki so se mu kvalifikacije povsem ponesrečile, se je na tekmi oddolžil, saj jo je končal kot drugi najboljši Slovenec tik na robu deseterice. "Med kvalifikacijami sem že vse 'spakiral', pospravil sem čevlje, torba je tudi že šla v kot. Nato sem videl, da je bil na mojo srečo in njegovo žalost Wasek diskvalificiran," je današnjo pot do uspeha opisal 23-letni skakalec ljubljanske Ilirije.

"Ko sem dobil še eno priložnost, sem si rekel, da je treba nekaj popraviti. Šel sem gor in sem to tudi naredil. Res se mi je lepo izšlo. Zelo sem zadovoljen z današnjim dnem in s celotnim koncem tedna," je dodal Kos.

"Engelberg je za nami, dvakrat sem se uvrstil med dobitnike točk. Danes sem dosegel dobro 13. mesto. Tekma je bila zahtevna, razmere so se malo spreminjale, a na to ne smem gledati. Najprej moram izboljšati svojo tehniko, da se bomo potem lahko pogovarjali o vetru," je po nastopu dejal 30-letni kapetan reprezentance Peter Prevc.

Z nastopi svojih varovancev je bil zadovoljen tudi glavni trener Robert Hrgota. "Anže spet na stopničkah. Res je v drugo pokazal vrhunski skok. Manjša napaka v prvi seriji ga je danes stala boja za zmago, ampak trenutno res kaže visoko raven skakanja. Veseli me, da si lahko mogoče kdaj privoščimo kakšno manjšo napako pri Anžetu in še vseeno pristane na zmagovalnem odru," je o Lanišku dejal Hrgota, ki je bil zadovoljen tudi s preostalimi skakalci.

"Lovro je napredoval in skoraj ujel deseterico. Tudi Žiga in Peter, ki je napredoval od včeraj. Današnji osmoljenec je nedvomno Timi, ki v res težkih razmerah žal ni imel sreče, ni imel možnosti. Generalno gledano, je za nami zelo dober konec tedna in vrhunski rezultati Anžeta," je dodal.

Zdaj skakalce čaka božični premor na najvišji ravni, med katerim bodo v sredo nastopili na državnem prvenstvu v Planici, nato pa je na vrsti že prvi vrhunec sezone - novoletna turneja štirih skakalnic.

Članki iz rubrike