nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

STA
STA
0 17.02.2022 16:50:15

Rusinja Ščerbakova sedla na drsalni tron, razvpita 15-letna Valijeva pa je ...

Profimedia
Rusinja Ana Ščerbakova je nova olimpijska prvakinja v umetnostnem drsanju.

Sedemnajstletna Moskovčanka je po kratkem in današnjem prostem programu v Pekingu prejela oceno 255,95, druga je bila njena rojakinja Aleksandra Trusova (251,73), tretja pa Japonka Kaori Sakamoto (233,13). Favoritinja Kamila Valijeva je ostala brez medalje.

Razvpita 15-letna Rusinja je v prostem programu povsem odpovedala. Njen današnji nastop na Ravelov Bolero se ji je povsem izjalovil, naredila je kopico napak in tekmo končala na četrtem mestu, kar pomeni, da bodo najboljše tri umetnostne drsalke v kitajski prestolnici prejele kolajne.

Mednarodni olimpijski komite je že pred dnevi sporočil, da odličij in cvetja ne bodo podelili med igrami, če bo Valijeva, sicer vodilna po kratkem programu, na stopničkah.

Valijeva je bila pred šestimi tedni na ruskem državnem prvenstvu v Sankt Peterburgu pozitivna na prepovedano snov trimetazidin. Pozitiven test je laboratorij na Švedskem označil šele dan po tem, ko je Valijeva pomagala Rusom zmagati v ekipnem tekmovanju in le nekaj ur pred podelitvijo medalj, ki je bila nato prestavljena.

"V Peking nisem prišla z željo, da osvojim zlato kolajno. Moj glavni cilj je bil, da pokažem svojo najboljšo predstavo, kar mi je na koncu tudi uspelo. Vesela sem, da sem na ledu sprostila vso svojo energijo in pokazala vrhunsko predstavo," je takoj po zmagoslavju v mešani coni med drugim dejala Ščerbakova.

Za 17-letno Moskovčanko, ki je v današnjem prostem programu prejela oceno 175,75, kar je bila druga najboljša ocena za drugouvrščeno Trusovo (177,13), je svoj prosti program odprla s štirikratnim flipom in trojnim tolupom. V nadaljevanju je prikazala graciozno predstavo, kar ji je na koncu prineslo drugo odličje najbolj žlahtnega leska po lanskem zmagoslavju na svetovnem prvenstvu v Stockholmu. Na evropskih prvenstvih ima dve srebrni odličji iz Gradca 2020 in Tallinna 2022.

Članki iz rubrike