evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

STA
STA
0 11.02.2022 13:46:09

Zadnja priložnost za Faka, da uresniči želje

Reuters
Biatlonce na olimpijskih igrah v Pekingu v soboto čaka nastop na 10-kilometrskem sprintu. Tekma bo za Jakova Faka tudi zadnja priložnost, da uresniči svoje načrte. To je v prvi vrsti vrhunska uvrstitev, a potrebuje jo že v sprintu, da si pripravi izhodišče za zasledovanje in si morda pribori tudi tako želen nastop na tekmi s skupinskim startom.

Vsekakor 29. mesto s posamične tekme ni izid, s katerim bi se 34-letni nekdanji svetovni prvak iz Lesc lahko zadovoljil. Na izjemno zahtevni olimpijski progi so bili trije zgrešeni streli preveč, da bi končal na vidnem mestu.

Nova, bržkone zadnja priložnost pa je sprint, kjer potrebuje izid med najboljših 15, kar pa bi moral na zasledovanju najmanj ponoviti, da bi se na koncu morda prebil med tiste, ki bodo imeli pravico nastopa na finalu najboljših 30 tekmovalcev v skupinskem startu. Tekme se prijema tudi vzdevek formula 1 biatlona.

"Maksimalno se bom potrudil, da naredim kakovosten nastop in da bom na koncu zadovoljen z rezultatom. Motivacija je na visoki ravni, vedno imam željo po dokazovanju," je izjava Faka pred igrami, ki se sliši kot standardna izjava v športu, a je obenem edina do pot do uspeha. Podrobnejše napovedi so glede na formo v sezoni, pa tudi glede na spremenljive in zahtevne pogoje na progi, nemogoče.

Za preostale Slovence Miho Dovžana, Lovra Planka in Roka Tršana bo izziv uvrstitev vsaj med najboljših 40, minimalni kriterij pa je uvrstitev do 60. mesta in preboj na zasledovanje.



Krog favoritov za odličja je zelo širok. Mednje letos ne sodijo Nemec Arnd Peiffer, Čeh Michal Krčmar in Italijan Dominik Windisch, saj je v Pekingu dejaven le Krčmar. Na lanskem svetovnem prvenstvu na Pokljuki pa so kolajne osvojili Šved Martin Ponsiluoma ter Francoza Simon Desthieux in Emilien Jacquelin, ki lahko presenetijo tudi letos.

To zanesljivo velja tudi za dobitnike kolajn na prvi tekmi v Pekingu na 20 km Francoza Quentina Fillona Mailleta, Belorusa Antona Smolskija in Norvežana Johannesa Thingnesa Boeja.

Kako nepredvidljive so napovedi, potrjuje dejstvo, da se tekmovalci na vrhu v tej disciplini izredno hitro menjajo. Pregled dosežkov na zadnjih olimpijskih igrah v Pyeongchangu 2018, pa nato na SP 2019 v Österhnndu, 2020 v Anterselvi in lani na Pokljuki kaže, da je dve odličji osvojil le Rus Aleksander Loginov, ostalih deset imen se pojavlja po enkrat.

Letos je bilo v sprintu v svetovnem pokalu na sporedu šest tekem, na stopničkah je stalo 13 biatloncev.

Značke: zoi 2022, biatlon

Članki iz rubrike