sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

(mf)
(mf)
0 10.02.2022 13:01:50

Modro presenečenje v curlingu

Italijanski par Amos Mosaner-Stefania Constantini
WCF/CELINE STUCKI
V torek se je s finalnimi tekmami končal olimpijski turnir v curlingu mešanih dvojic. Zlato kolajno je presenetljivo osvojila Italija, ki je celotni turnir ostala neporažena.

Italijana sicer nista spadala med favorite, Italija pa še nikoli ni osvojila olimpijske kolajne v curlingu. Srebrno sta osvojila Norvežana, bronasto pa Šveda. Na olimpijskem turnirju mešanih dvojic je nastopalo deset najboljših držav – Avstralija, Kanada, Kitajska, Češka, Velika Britanija, Italija, Norveška, Švedska, Švica in ZDA. Večina držav se je sicer na olimpijske igre prebila neposredno, glede na rezultate svetovnih prvenstev, Avstralija in ZDA pa sta se tja prebili prek kvalifikacijskega turnirja. Pred turnirjem so med favoritinje spadale predvsem Kanada, Velika Britanija, Švica in Norveška.

Polom Kanade in Švice

Italijanska reprezentanca ni spadala v ožji krog favoritinj, a je presenetila že v rednem delu, ko je premagala vse reprezentance in se prva uvrstila v polfinale. Po napetih zadnjih tekmah so se v izločilne boje uvrstile še reprezentance Norveške, Velike Britanije in Švedske. Presenetljivo so brez napredovanja ostali švicarska reprezentanta, sicer dobitnika srebrne kolajne v Pjongčangu, in reprezentanta Kanade. Slednja vedno spada v najožji krog favoritov v curlingu, vendar je tokrat še tretjič v zgodovini olimpijskih iger ostala brez kolajne.

Prva olimpijska za Italijo

Italijana sta nadaljevala odlične igre tudi v izločilnih bojih in vse do konca ostala nepremagana. Amos Mosaner in Stefania Constantini sta tako poskrbela za izjemno presenečenje, saj do zdaj še nista osvojila kolajne na velikih tekmovanjih, prav tako Italija še nikoli ni dobila olimpijske kolajne v curlingu. Srebrno kolajno sta osvojila Norvežana, ki sta bila na prejšnjih olimpijskih igrah bronasta, tretje mesto pa Šveda, ki sta v tekmi za bron premagala britanska tekmovalca.

Sledita moški in ženski turnir

Že naslednji dan se je začel turnir v klasični disciplini, kjer prav tako nastopa po deset ekip. V ženski konkurenci nastopajo Kanada, Kitajska, Danska, Velika Britanija, Japonska, Rusija, Južna Koreja, Švedska, Švica in ZDA. Med favoritinje gotovo spadajo Kanadčanke, Švedinje in Švicarke, a je pričakovati trd boj za kolajne, saj so skoraj vse države na tekmovanje poslale zelo izkušene tekmovalke. V moški konkurenci nastopajo Kanada, Kitajska, Danska, Velika Britanija, Italija, Norveška, Rusija, Švedska, Švica in ZDA. Prav slednje tri države so dobitnice kolajn s prejšnjih olimpijskih iger in bodo v Pekingu nastopale v istih sestavah. V boj za kolajne se bodo tokrat gotovo vmešali še aktualni evropski prvaki iz Velike Britanije in Kanadčani, za katere bo nastopal izkušeni Brad Gushue, nekdanji svetovni in olimpijski prvak.

V curlingu se lahko preizkusite tudi vi

Slovenije v curlingu na teh olimpijskih igrah še ni. Slovenske reprezentance se sicer udeležujejo evropskih in svetovnih prvenstev v vseh kategorijah, a zaradi neustreznih razmer za trening trenutno spadajo v drugo najmočnejšo kategorijo evropskih reprezentanc. V curlingu se lahko v zimskih mesecih vsako leto preizkusite na Jesenicah, v Ljubljani in Velenju, v času olimpijskih iger pa na več promocijskih dogodkih tudi v Ribnici, Kranjski Gori, Medvodah in Ljubljani. 

Galerija

Članki iz rubrike