oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Je Pečnik načrtno zapeljal ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

STA
STA
0 10.02.2022 08:19:24

Strolz z olimpijskim zlatom po sledeh očeta, Slovenca odstopila že na smuku

Profimedia
Avstrijski alpski smučar Johannes Strolz je zmagovalec alpske kombinacije na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu. Z zlato kolajno je 29-letnik, četrti po smuku, ponovil uspeh očeta Huberta izpred 36 let, ko je bil zlat na igrah v Calgaryju leta 1988. Oba Slovenca Miha Hrobat in Nejc Naraločnik sta odstopila že v smukaškem delu tekmovanja.

Strolzeva zgodba je še toliko bolj neverjetna, saj se sprva sploh ni uvrstil v avstrijsko ekipo, na koncu pa je ponovil očetov uspeh.

Zaradi slabih rezultatov ni imel podpore zveze in si je moral sam plačevati stroške treningov in tekem, zato je nekaj časa delal tudi kot prometni policist, a forma je očitno prišla ob pravem času. Kljub temu Strolz še vedno sam skrbi za svoje smuči in jih pripravlja za tekme, to sezono pa je vseeno dosegel tako želeni preboj, ko je z visoko startno številko 38 v Adelbodnu prišel do slalomske zmage.

Obenem je danes osvojil drugo smučarsko zlato za Avstrijo, potem ko je bil Matthias Mayer najboljši v superveleslalomu.

Svetovni prvak v kombinaciji Avstrijec Marco Schwarz je naredil napako v slalomu, tako da je končal na petem mestu za Švicarjem Justinom Murisierjem.

Prvi favorit pred dirko, Francoz Alexis Pinturault pa je slabo odpeljal smuk in nato v slalomu odstopil.

Srebro je v zelo okrnjeni konkurenci - na startu je bilo le 27 smučarjev - osvojil vodilni po smuku, Norvežan Aleksander Aamodt Kilde (+0,59), ki ima s teh iger že bron s superveleslalomske tekme, bron pa Kanadčan James Crawford (0,68), kar je zanj nekakšna "tolažilna nagrada", potem ko je bil v smuku četrti in superveleslalomu šesti.


Kilde je tako upošteval nasvet svojega dekleta, ameriške zvezdnice Mikaele Shiffrin, ki mu je po bronu "svetovala", naj nadaljuje v istem tempu.

"To je neverjetno. Slaloma nisem vozil že dve leti. A med smučanjem sem imel dober občutek. Šel sem po kolajno, zakaj, pa ne. Poravnal sem smuči in skušal ostati v ravnotežju," je po tekmi dejal Norvežan in dodal: "To je noro. Kakšne olimpijske igre! Seveda, ni vse gladko, ampak vseeno je neverjetno."

Alpska kombinacija, četudi je ni več na programu svetovnega pokala, je najstarejša smučarska disciplina, ki so jo izumili leta 1932 v Wengnu, prvič pa je potekala na olimpijskih igrah štiri leta pozneje.

Veljala je za največji smučarski izziv, vendar je z vse večjo specializacijo na tehnične in hitre discipline izgubila svoj čar. Današnja olimpijska dirka v Yanqingu je bila najbolj skromno zasedena v zgodovini - nastopilo je le 27 tekmovalcev iz 17 držav. Druga najslabša olimpijska zasedba je bila leta 1998 v Naganu, ko se je za kolajne borilo 38 smučarjev iz 21 držav.

Alpsko smučanje, kombinacija, moški:
ZLATO: Johannes Strolz (Avt)
SREBRO: Aleksander Aamodt Kilde (Nor)
BRON: James Crawford (Kan)

Članki iz rubrike