sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

STA
STA
0 03.02.2022 15:57:45

Tudi predsednik Pahor se ne bo udeležil otvoritve OI, a ne zaradi BOJKOTA temveč...

Profimedia
Slovesno odprtje zimskih olimpijskih iger, ki bo v petek ob 13. uri po srednjeevropskem času, bo nova priložnost za Kitajsko, da se svetu predstavi v najboljši možni luči. Pozneje bodo pozornost prevzela tekmovanja, v petek pa bo za nekaj časa vsa pozornost uprta v državo.

"Igre so lahko koristne za okrepitev podobe Kitajske, saj privabijo tudi pozornost tistih gledalcev, ki jih ne posebej zanimata svetovna in zunanja politika, kjer je poročanje o Kitajski precej bolj kritično," je po poročanju spletne strani Bloomberg pred odprtjem dejala profesorica s teksaške univerze Sheena Greitens.

Pred uradnim začetkom iger je bilo predvsem z Zahoda veliko kritik na račun Kitajske zaradi teptanja človekovih pravic, predvsem pri zatiranju muslimanskih Ujgurov v regiji Xinjiang in demokratičnega gibanja v Hongkongu. Več držav, med njimi tudi ZDA, Avstralija, Velika Britanija in Kanada, se je zato odločilo za diplomatski bojkot iger.

Letos bo tako med pandemijo v Pekingu 21 svetovnih voditeljev, medtem ko jih je bilo leta 2008 na poletnih OI 68. Med odsotnimi na odprtju bo tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je kot razlog navedel pandemijo novega koronavirusa.

Kot so v začetku januarja sporočili iz predsednikovega urada, je Pahor v pismu kitajskemu kolegu Xi Jinpingu zapisal, da se je zelo veselil otvoritve olimpijskih iger in njunega morebitnega srečanja. "Vendar se je danes zaradi novega in nepredvidljivega vala okužb s covidom-19 v Sloveniji in po svetu odločil, da se žal otvoritve zimskih olimpijskih iger v Pekingu 4. februarja 2022 ne bo udeležil," so navedli takrat.

Ob tem je Pahor izrazil upanje, da bo po umiritvi zdravstvene krize do srečanja in pogovora s Xijem prišlo še v letošnjem letu.


Kitajska z igrami želi v svetu ustvariti pozitivnejšo sliko o sebi. Naloga uradnega odprtja naj bi tako bila tudi ustvarjanje spoštovanja vredne ter ljubeče podobe. To bo, tako kot za poletne OI 2008, režiral najbolj znani kitajski filmski režiser, 71-letni Zhang Yimou, ki je po poročanju francoskih medijev obljubil popolnoma inovativno odprtje.

Po navedbah portala Parismatch režiser napoveduje, da bodo olimpijski ogenj prižgali na način, ki mu v več kot stoletni zgodovini iger še nismo bili priča.

Tako kot pred 14 leti bo otvoritev potekala na stadionu Ptičje gnezdo, se bo pa od nje v marsičem razlikovala. Če je leta 2008 na slovesnem odprtju sodelovalo 15.000 ljudi in je spektakel trajal štiri ure, tokrat organizatorji napovedujejo "preprosto, varno in krasno" odprtje, ki naj bi tudi zaradi mraza trajalo le dobro uro in pol ter naj bi imelo 3000 sodelujočih, od tega okoli 90 odstotkov študentov.

Na otvoritvi naj bi svoje mesto našel tudi boj proti covidu-19, saj svet potrebuje novo močno vizijo. Del prireditve bo tudi novo leto, ki so ga na Kitajskem in v številnih azijskih državah praznovali 1. februarja, poročajo francoski mediji, kitajska tiskovna agencija Xinhua pa je v povezavi z odprtjem omenjala tudi predstavitev tehnologije, kot je omrežje 5G, in umetno inteligenco.

Pomemben del odprtja je vedno tudi mimohod držav udeleženk. Tokrat jih je 91, na stadion pa bodo vstopale po kitajski abecedi imen držav. Tradicionalno bo prva na stadion vkorakala ekipa Grčije, kot predzadnja Italija, ki bo igre gostila čez štiri leta, zadnja pa bo gostiteljica Kitajska.

Slovenija, za katero bosta zastavo vihtela deskar Rok Marguč in alpska smučarka Ilka Štuhec, bo v mimohodu 70. po vrsti.

Značke: zoi 2022, slovesnost

Članki iz rubrike